Uspešan program mentorstva u Vojvodini

2020-02-19-dijatado-gala-mentorprogram2_0.jpg

U emisiji „Javni poslovi" Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Janoš Arpad Potapi, državni sekretar Mađarske za nacionalnu politiku govorili o doprinosu programa mentorstva.

Program mentorstva pokrenut je prošle jeseni uz podršku Državnog sekretarijata Mađarske za nacionalnu politiku, zajedno sa Udruženjem mladih privrednika Vojvodine i Fondacije Prosperitati. Povodom završavanja prvog ciklusa programa mentorstva danas se održava svečanost i predaja nagrada na Paliću.

Vojvođanski program mentorstva pokrenut je u Senti u jesen 2019. godine. Cilj programa je bio da već iskusni vojvođanski privrednici podele svoja iskustva sa početnicima. Ukupno 25 mentora prenelo je znanje na 55 polaznika. Susreti su održavani u Senti, Subotici, Staroj Moravici, Adi, Kanjiži i Bečeju. Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara naglasio je obaveze privrednika: „Da se bave malim privrednicima, početnicima, da im prenesu iskustva, znanje, da ih uključe u procese čiji su deo, ili osnivači. To ima za rezultat da ovi početnici u privređivanju mogu brže da se razvijaju, brže da stanu na noge. S jedne strane to je bio zadatak. S druge strane, zadatak im je bio da hrabreći privrednike na početku stvorimo krug unutar kojeg je moguće ostvariti ovaj program."

Vojvođanski program mentorstva podržala je i mađarska Vlada. Janoš Arpad Potapi, državni sekretar smatra da se u mađarskoj nacionalnoj politici naglasak premestio na razvoj privrede: „Vidimo koji demografski pokazatelji obeležavaju naš prostor. Moramo da zaustavimo iseljavanje, odnosno ukoliko je moguće, naročito u slučaju Vojvodine mlade treba ubediti da se vrate, jer ovde mogu više da zarade nego u Nemačkoj ili drugde, ukoliko pokrenu porodično preduzeće ili se u njega reintegrišu."

Na snimanje emisije „Javni poslovi" bilo je reči i o skorim izborima u Srbiji. Ištvan Pastor je istakao da je važno sačuvati mogućnost zastupanja mađarskih interesa: „Vidimo da će naredne četiri godine biti važne, i nadamo se da će se ubrzati proces pridruživanja Uniji, što znači proces formiranja zakona i dostupnost izvorima. Tu situaciju možemo da iskoristimo samo ukoliko imamo legitimnu snagu koja sedi za stolom, koja je u poziciji da donosi odluke i zastupa legitimne mađarske interese. To će u ovom trenutku biti ili SVM, ili niko. Mislim da je interes svih da se ono prvo ostvari."

Janoš Arpad Potapi smatra da su u čitavom Karpatskom basenu važne snažne mađarske političke partije i snažne ustanove. Dodao je, trenutno su najsveobuhvatnije i najsnažnije zastupljeni mađarski interesi u Vojvodini.

Szerző: 
Pannon RTV