Program privrednog razvoja predstavljen u Beogradu

fb2021-07-12-juhaszbalint-belgrad-prosperitati.jpg

 Fondacija Prosperitati u Beogradu predstavila nekoliko svojih programa ekonomskog i privrednog razvoja.

Direktor Fondacije Prosperitati Balint Juhas predstavio je u Beogradu nekoliko programa ekonomskog i privrednog razvoja ove fondacije na samitu srpske omladine i studenata Balkana, na kojem su bili i premijerka Ana Brnabić te predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Na svom fejsbuk profilu je Balint Juhas napisao da matična država ima pravo i mogućnost da sarađuje sa svojim državljanima koji žive u susednim državama i dijaspori i da podrži njihova nastojanja, te da vojvođanski Mađari to tačno znaju i podržavaju takva nastojanja jer osete značaj toga. Prema mišljenju direktora Prosperitati se uspeh nastojanja nacionalne politike, pa i programa ekonomskog razvoja baziraju na tri oslonca, a to su snažna i svesna zajednica, vlada matične države koja je za to otvorena i partnerska vlada susedne države.

"Naši programi su dobar dokaz da ukoliko postoji snažna lokalna zajednica, mađarska zajednica, u našem slučaju imamo matičnu državu koja pruža podršku i susednu državu koja je otvorena, tada nacionalna politika može da postigne uspehe i smatramo da ako matična država ima dobre izglede za saradnju u okolnim državama i svojim državljanima koji žive u dijaspori, da ih podrži. Mi to tačno znamo, mi vojvođanski Mađari smo decenijama zainteresovani za to i tačno osećamo koliko je važno, te od 2010. godine osećamo da kada matična država podržava ta nastojanja, onda se otvaraju nove perspektive za opstanak na rodnoj grudi i naravno sve nacije koje svoja nastojanja vode na sličan način putem saradnje kroz nacionalne politike, mi podržavamo, naime i mi ih praktikujemo" – kazao je Balint Juhas za Pannon RTV.

 

Szerző: 
Pannon RTV