Povećala se potražnja za medom

2021-01-05-mehesz-mez-lorinc-tamara-torda2.jpg

U većini naših sela - osim poljoprivrede - malo je mogućnosti za posao. Dobrobit mladih koji su ostali kod kuće često zavisi od njihove domišljatosti.

Tamara Lerinc je u Subotici završila za prehrambenog tehničara, a zatim se vratila kući u svoje rodno mesto Tordu. Njen suprug se bavi poljoprivredom, a ona se bavi pčelarstvom, pa čak i crta.

Tamara se u pčelarstvo zaljubila još u detinjstvu, jer je njen otac uvek imao pčele. Odlučila je da porodični hobi podigne na viši nivo. Trenutno joj se na zimovanju nalazi šezdeset pčelinjih društava. Subvencije mađarske vlade takođe joj puno znače.

"U ovo vreme uglavnom čekamo proleće za početak nove sezone. Sa gledišta zimovanja pčela, mislim da ćemo imati blagu zimu, ali ipak treba isčekati kraj zime jer može doći do mraza i snega krajem februara ili početkom marta, kada to više nije dobro, jer se matice počinju razvijati i onda se mogu prehladiti." - rekla je Tamara Lerinc.

Pčelari takođe žele što pre zaboraviti prošlu godinu, uglavnom zbog loših prinosa meda. Istovremeno, epidemija je povećala tražnju za medom. Sve više ljudi želi jesti kvalitetan med, koji je ujedno i izuzetno zdrav.

"Pčele su ove godine proizvele vrlo malo meda. Međutim, tražnja za medom je porasla, verovatno zbog ove epidemije koronavirusa. I med je bio vrlo tražen. Znamo da ima vrlo dobro dejstvo za jačanje imuniteta i puno pozitivnih fizioloških učinaka ima med i to se odrazilo na potražnju. "

U poslednje vreme nema puno posla u maticama, ali ni Tamara nije besposlena. Sad ima više vremena za crtanje i slikanje. Njena dela su već prikazana na izložbama, ali mogu se naći i u sve više domaćinstava u Tordi.

Szerző: 
Pannon RTV