Ostvaren san o sopstvenom domu

24-12-2021-prosperitati-csaladihaz-csantaver-patrikalikrisztina6.jpg

Kristina Patrik Ali i njen muž 2018. godine započeli su zajednički život. Posle više meseci traganja pronašli su svoju sadašnju kuću i kupili je uz pomoć Fondacije Prosperitati i mađarske vlade.

Kristina Patrik Ali i njen suprug pre tri godine su se uselili u svoju novu kuću. Tokom traganja za odgovarajućim domom, konkurisali su i kod Fondacije Prosperitati za kupovinu kuće. Zahvaljujući ovoj podršci uspeli su da ostvare svoj san.

„U 2018. godini smo odlučili da želimo život zajedno da proživimo. Počeli smo da tražimo kuće. Tako smo ovu pronašli. Nakon toga smo čuli da Prosperitati otvara konkurs, tako da smo i probali, i imali sreće. Uspeli smo i papire i sve da sredimo i prihvaćeni smo na konkursu. U suštini tu smo od 2018. godine. Od tada radimo na njoj i doterujemo je."

Kristina radi u frizerskom salonu, a suprug joj je kuvar. Kao porodični preduzetnici bave se i baštovanstvom pod plastenicima, zato im je neophodno bilo i prostrano dvorište. Kaže, od useljenja neprekidno traje renoviranje.

„Ima još šta da se popravlja. Uspeli smo da zamenimo stolariju. Uradili smo zamenu vrata i prozora, a sada na proleće planiramo da uvedemo centralno grejanje i da renoviramo kupatilo. Ima još šta da se radi, ali  lepo napredujemo."

Na konferenciji za novinare Fondacije Prosperitati u četvrtak, Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara rekao je da su u proteklih šest godina u 10 konkursnih krugova, objavljena 54 konkursna poziva. U okviru programa razvoja vojvođanske privrede uloženo je oko 40 milijardi dinara.

„Kupljeno je 5.376 hektara oranica, 1.110 porodica dobilo je novi dom, 667 novih preduzeća je počelo sa radom i investirali smo u razvoj ili pomogli da ostvare razvoj više od dve hiljade preduzetnika i 5.600 poljoprivrednih proizvođača. U 180 naselja i  u 39 od 45 vojvođanskih lokalnih samouprava. Gotovo da nema lokalne samouprave u kojoj neko nije bio uspešan na konkursu. Ako nema, to je zbog toga što tamo ne žive Mađari."

Na konferenciji za novinare Levente Mađar, zamenik ministra spoljne ekonomije i spoljnih poslova Mađarske sažeo je šest godina programa vojvođanskog  privrednog razvoja.

„Sada na kraju šest godina možemo da kažemo da je ovo što smo preduzeli, i ono što smo tada istakli, bilo uspešno. Nismo promenili svet, to i nije naš posao, ali u životu mađarske zajednice u Vojvodini mogli smo da učinimo takav korak napred koji je po kvalitetu otvorio jedan novi svet pred njima. Nismo još stigli na kraj puta, ali do jedne ključne tačke verovatno jesmo. To možemo da utvrdimo iz toga da nikada ranije ova zajednica nije bila tako organizovana i toliko snažna i u iskazivanju svojih interesa, toliko samopouzdana kao što je danas."

Levente Mađar je rekao da je i dalje potrebno nastaviti Program razvoja privrede Vojvodine. Tokom šest godina stvoreno je preko 1.800 novih radnih mesta, i više hiljada ljudi je zadržano. Slično Kristini Patrik Ali više od 1.100 porodica dobilo je svoj novi dom.

Szerző: 
Pannon RTV