Nova sušara najbolja garancija za kooperante

nova_susara.jpg

Za porodičnu firmu „Geneza“ iz Kanjiže koja se bavila trgovinom, veliki razvojni izazov predstavljalo je pre dve godine pokretanje proizvodnje sušenog povrća.

Pre toga “Geneza” je kupila kompleks bivše kasarne i investirala u moderni distributivni centar, a naredni korak bio je instaliranje linije za preradu i sušenje lišćarskog i korenastog povrća, za domaće i inostrano tržište.

Upravo je u toku prerada peršuna, a vlasnica i direktorka “Geneze” Klara Sečei Buš ističe da će ove sezone prerada iznositi preko 8.000 tona raznog povrća, a investicijom koja je u toku u novu liniju za sušenje  proizvodni kapaciteti će se udvostručiti i proširiti asortiman.

"Do kraja godine treba da se završi nova linija za sušenje koja će omogućiti godišnju preradu oko 15.000 tona sirovina, raznih vrsta korenastog i lišćarsog povrća, kao i začinskog i lekovitog bilja. Ova investicija je vredna skoro tri miliona evra i realizuje se zahvaljujući podršci Fondacije „Prosperitati“, kojom se donacijama i povoljnim kreditima iz Mađarske osnažuje ekonomski razvoj u Vojvodini",  kaže Klara Sečei Buš.   

 

Naša sagovornica napominje da se njihovo porodično preduzeće “Geneza” našlo među firmama čiji projekti su dobili pozitivne ocene i podršku Fondacije “Prosperitati” za proširenje kapaciteta i da bez te ostvarene podrške ne bi mogli tako brzo da ostvare vredno ulaganje u razvoj.

"Ustvari, u našem planu je bilo da u roku od pet godina izgradimo drugu sušaru, ali zahvaljujući  Fondaciji “Prosperitati” mi ubrzavamo razvoj tako da ćemo ulaganje realizovati  u ovoj godini i novu sušaru staviti u funkciju. Naredne godine već od aprila započećemo preradu sirovina sa uvećanim kapacitetima. Sada imamo sedam vrsta sušenog povrća, a planiramo da asortiman proširimo na 15 proizvoda, možda i više, jer ćemo uneti  u program i neke vrste proizvoda u saradnji sa poljoprivrendim proizvođačima. Dogovaramo se da obnove proizvodnju lekovitog i začinskiog bilja, koje su do pre dva decenije uzgajali na našim poljima, ali bez sigurnog otkupa i bez sigurnog plasmana ljudi su tada odustali od te vrste proizvodnje. Mi želimo da tu proizvodnju obnovimo i uvrstimo u naš asortiman i plasiramo na inostrano tržište",  objašnjava vlasnica i direktorka “Geneze”.

Sirovine za preradu u “Genezu” su uglavnom iz okoline, pogotovo lišćarska proizvodnja, jer po prirodi te vrste sirovina ne trpi dug put od njive do sušare, a korenasto povrće stiže i iz udaljenijih mesta.

"Maksimalno se trudimo da koristimo naše potencijale, da naše farmere uvučemo u proizvodnju, da ih navikavamo za ovu malo zahtevniju proizvodnju, koju smatram da ima perspektivu i siguran put i za nas i za njih. Do sada za ovaj vid i obim proizvodnje sarađujemo sa skoro sto farmera, a taj broj će biti značajno uvećan, skoro udvostručen u narednom periodu od tri godine", planira vlasnica i direktorka “Geneze”.

Ta očekivanja i proširenje kapaciteta za preradu u “Genezi” zasnivaju na uverenju da  dobar i kvalitetan proizvod uvek nađe svoje mesto na tržištu.

"Trudimo se maksimalno da proizvodimo prvoklasne proizvode, što zahteva mnogo pažnje, mnogo energije i mnogo para, kako sa naše strane tako i od sa strane poljoprivrednih proizvođača sa kojima sarađujemo. Potrebna je stalna edukacija farmera da bi i oni postigli što bolji rezultate u proizvodnji povrća, jer samo od kvalitetnih sirovina možemo proizvesti prvoklasni proizvod i ponudimo ga tržištu. Svake godine već tokom leta planiramo narednu sezonu i započinjemo ugovaranje proizvodnje, a do kraja novembra praktično ćemo već završiti kompletno ugovaranje proizvodnje sirovina za narednu godinu",  očekuje Klara Sečei Buš.

Konkurencije u ovom segmentu prehrambene industrije ima, jer se razvija i u drugim sredinama, ne samo kod nas nego i u celoj Evropi. Klara Sečei Buš konstatuje da se i bližem okruženju ima dosta proizvođača, što znači da je konkurencija velika, a to je prema njenom mišljenju pozitivno, jer podstiče svakog proizvođača da radi još više i ostvaruje što bolji kvalitet, da bude još efikasniji u svom poslovanju i kroz to da budu svi konkurentniji i uspešniji na tržištu.

"Izvozimo u sve zemlje Evrope, čak i na američko tržište i rusko tržište, a cilj nam je sledeće godine da naši proizvodi nađu mesto i na tržištu Dalekog Istoka. Istovremeno ne zapostavljamo i deo poslova u trgovini za snabdevanje sirovinama naše prehrambene industrije. Taj deo poslovanja nam je izuzetno bitan jer jedino tako možemo na čvrstim nogama da stojimo. Deo poslovanja u trgovini nam ide relativno dobro, mada, nama vlasnicima nikad nije dovoljno dobro, ali imamo veoma dobru i uspešnu ekipa koji svake godine uspeva da razvija trgovinu i povećava obim prodaje", saznajemo od sagovornice.

Kampanja na preradi i sušenju povrća je sezonskog karaktera, pa se u sezoni preradi u “Genezi” upošljava 50 do 70 ljudi, a sa završetkom nove sušare biće potrebe za upošljavanje još 15 do 20 radnika. Međutim, Klara Sečei Buš napominje da im sve više stvara problem odlazak naših mladih ljudi u inostranstvo i zbog toga je sve teže naći odgovarajuće stručne ljude za proizvodnju, ali ona se iskreno nada da će i mladi ljudi naći svoje mesto u pogonima “Geneze”.

"Vodimo računa da se oni dobro osećaju i nađu svoju računicu, da ne moraju otići iz Kanjiže. Svima nama je bitno da naša opština ostaje mlada, perspektivna i produktivna, a to možemo zajedno samo sa mladima da ostvarimo, pa je cilj da ih zadržimo",  kaže Klara Sečei Buš.     

12.11.2017

Szerző: 
Dnevnik, Milorad Mitrović