„Capriolo" obezbeđuje egzistenciju za gotovo 200 porodica

18-03-2022-capriolo_5.jpg

Zahvaljujući konkursu Fondacije Prosperitati, „Capriolo" iz Bačke Topole uspeo je da ovlada tehnologijom proizvodnje električnih bicikli. Vodeći proizvođač bicikla na tržištu Srbije, sada je i jedan od najvećih poslodavaca u Bačkoj Topoli.

Ulaganje u sredstva proizvodnje u visini od 46 miliona dinara, realizovano je 25 odsto iz sopstvenih izvora, 40 odsto zahvaljujući konkursu Fondacije Prosperitati, dok 35 odsto čini bankarski kredit. Deo ulaganja odnosi se na odgovarajuće opremanje za sastavljanje električnih dvotočkaša, osim toga i na nabavku prese, mašine za sečenje lanaca i druge pomoćne mašine.

Ulaganja su ostvarena kako bi se razvijala kontrola kvaliteta. Kupljene su i mašine koje kontrolišu farbanje, kao i mašina za kontrolu pakovanja sa simuliranjem potresa u kamionu, a kako bi isporuka i nakon više hiljada kilometara stizala bez oštećenja. Rukovodilac fabrike veruje da će konkursne mogućnosti koje pruža Fondacija Prosperitati i dalje biti na raspolaganju. Fabrika je prerasla sadašnje sedište, te planiraju izgradnju nove hale.

„Uvereni smo da proširenjem kapaciteta možemo da obezbedimo nova radna mesta, a naši bicikli da nadaleko pronose ime Bačke Topole. Nadamo se da i u budućnosti možemo da računamo na sličnu podršku, pošto imamo mnogo ideja, i kako je rekao i Albert Ajnštajn život je kao vožnja bicikla, ako hoćeš da održiš ravnotežu, moraš neprestano da se krećeš" rekao je Lajoš Brindza, vlasnik fabrike „Capriolo" iz Bačke Topole.

Prema rečima Ištvana Holika uspeh „Capriola" nije samo uspeh Bačke Topole i ne samo vojvođanskih Mađara. Direktor komunikacija Fidesa kaže da je to uspeh celokupnog mađarstva.

„Mi, Mađari iz matične zemlje ponosni smo na vas i radujemo se što je mađarska privreda u takvom stanju, odnosno što u vladi postoji namera da se razvijaju i privrednici izvan granica zemlje."

„Capriolo" jeste ono što mi kao zajednica želimo, rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a.

„Mi se pripremamo za to da nastavimo ovu zajedničku izgradnju. I to zato kažem tako odlučno, jer je to nacionalni interes, i interes svih nas zajedno, i to zato kažem jer i dalje postoji ta energija koja pokreće događaje."

„Capriolo" iz Bačke Topole je prošle godine prodao više od 110 hiljada dvotočkaša u 20 država. Od osnivanja fabrika je do sada proizvela oko milion i po bicikli.

Szerző: 
Pannon RTV