A zentai Arator főzetei egyre népszerűbbek

images_cms-image-000237761.jpg

Öt éve csillapítják a sörivók szomját

Öt évvel ezelőtt alakult meg Zentán az Arator sörüzem, aminek köszönhetően az észak-bácskai város is felkerült a kézműves sör gyártóinak a térképére.

– Azt mondják, egy cég életében az ötödik év a meghatározó. Ha ez idő alatt nem sikerül befutnia, be kell zárni. Amennyiben ezt az Arator helyzetére vetítjük, akkor még van szűk háromnegyed évünk, hogy sikerre vigyük a vállalkozást – mondta nevetve Tóth Norbert, a kézműves söröket előállító és forgalmazó vállalkozás egyik tulajdonosa, aki napilapunknak elmondta, annak ellenére, hogy tényleg öt évvel ezelőtt költöztek be jelenlegi helységeikbe, és szerelték be a sörfőzéshez elengedhetetlen berendezéseket, magát a gyártást és forgalmazást 2018-ban indították el hivatalosan.

– A pandémiás időszak mindenkinek gondot okozott, nem tudtunk akkora léptékkel haladni, ahogy terveztük, sajnos időnként még mindig bele kell nyúlnunk a zsebünkbe, hogy fenn tudjuk tartani a vállalkozást – magyarázta beszélgetőtársunk, de hozzátette, hogy ezt leszámítva szép eredményeket értek el.

– A sörök minőségét illetően ennyi idő kellett, hogy kiépítsük a saját rendszerünket. Óriási sikerként könyvelem el, hogy a házi sörfőzdéből sikerült egy mikroüzemet kialakítani, ahol minden adott ahhoz, hogy kiváló sört készítsünk. Az előállítás mellett a palackozás tekintetében is sokat fejlődtünk, ugyanis az új palackozónknak köszönhetően biztosítani tudjuk a sörünk egyéves szavatossági idejét – mutatott rá.

Ami az Arator sörök fogadtatását illeti, Norbert elmondta, hogy növekvőben van a kézműves sört, ezen belül az ő sörüket kedvelők tábora. Ez annak is köszönhető, hogy a söreik minősége folyamatosan javult.

– Visszagondolva az első söreinkre, néha mi is megkérdezzük magunktól, hogy is tudtuk eladni őket – mesélte mosolyogva a fiatalember, és hozzáfűzte, hogy azóta dizájnváltás is történt náluk, a korábbi címkék ugyanis nem váltak be.

Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy a becsléseik szerint a működésük kezdete óta mennyi sört főztek ki, Norbi elmondta, hogy mivel az elején nemigen dokumentálták, így nem tudja pontosan megmondani, de kezdetekben arra törekedtek, hogy havonta elérjék az 1000 liter kifőzését. Ezt a mennyiséget viszont a legutóbbi évben sikerült elérniük. A sörfőzde teljes kapacitása jelenleg 2700 liter havonta, amit mielőbb teljesíteni szeretnének, s ennek érdekében a csapatuk is kialakulóban van.

– A nyár elején az Első fizetésem programban kezdett el dolgozni nálunk egy fiatal technológusnő, szeretnénk, ha hosszabb távon is a munkatársunk lenne – mesélte, és visszatérve a kérdésünkre, annyit mondott, hogy az utóbbi két évben nyugodtan lehet számolni a havi 1000 liternyi sör kifőzésével, vagyis ez esetben két év alatt 24 000 liter sört főztek ki. Az aratoros srácok a kezdetekben 5 különböző sört főztek, de azóta szélesítették termékpalettájukat. Ennek kapcsán Norbert elmondta, hogy a többi kézművessör-üzem példáját követik ebben is.

– Az új termékek gyártásának két vonzata van. Egyrészt számunkra sem unalmas, mindig jön egy jó íz, másrészt a cég söreit kedvelőknek is érdekes kipróbálni egy új ízt. A törzsvásárlóink már várták az új sörünket, ami jelen esetben egy mild stout, ami eredetileg ír erős, testes és nehéz sör. Ez első főzetes sör, aminek az ízvilága még változhat – mesélte Norbert.

A zentai sörfőzde termékeinek egy része a Senta-Promet önkiszolgálóiban is megvásárolható, máshova viszont még nem sikerült betörniük. Norbert ennek kapcsán elmondta, hogy már ezt is nagy sikerként könyvelték el, ugyanis nem könnyű bejutni az üzletláncokba. Egyrészt azért, mert Szerbiában nem épült ki kellőképpen a sörkultúra, másrészt pedig nagy a sörgyártók lobbija. Az idei tervekről beszélgetőtársunk elmondta, hogy minél több fesztiválon és rendezvényen részt szeretnének venni söreikkel, hosszú távú céljuk pedig, hogy üzletet alakítsanak ki, hogy a főzdéből érkező termékeiket azonnal el tudják adni.

Szerző: 
Magyar Szó, HHZS