Virtuális sofőrködés a négy fal között

dd.jpg

Óbecsén működik az ország első korszerű vezetésszimulátora

Óbecsére került Szerbia első korszerű vezetésszimulátora, amelyen biztonságos körülmények között lehet gyakorolni a vezetést a legkülönbözőbb forgalmi helyzetben is. A 17 ezer euró értékű, német gyártmányú szimulátort a Leson Autósiskola vásárolta meg a Prosperitati Alapítvány támogatásával.

Marijan Vuković tulajdonos elmondása szerint a szimulátoron minden időpontban rendelkezésre állnak olyan környezeti körülmények, amelyekkel közúti vezetés során nem mindig találkozhat a tanuló.

– A mi vidékünkön nincs lehetőségünk arra, hogy autópályán, emelkedőn vagy lejtőn oktassunk, de a szimulátor segítségével ezt is megtehetjük, és minden olyan további körülményt is beépíthetünk majd utólag a rendszerbe, amelyről menet közben kiderül, hogy segítheti a gyakorlást, ilyen lehet például a fényviszonyok változása, az éjszakai vezetés, a köd stb. Azt szeretnénk, ha azok a középiskolás diákok, akik hivatásos sofőrnek tanulnak, itt gyakorolhatnának, de akár hetedikes, nyolcadikos tanulók is ismerkedhetnének ily módon a közlekedéssel – mondta el Marijan Vuković.

A szimulátoros oktatás jelenleg nem része a hivatalos autóiskolás képzésnek, így az ezen változtató új közlekedésbiztonsági törvény meghozataláig elsősorban azoknak lehet a segítségére ez az eszköz, akiknek van B kategóriás jogosítványuk, de félnek vezetni, illetve a már említett diákoknak.

A szimulátoron a 069/198-2981-es telefonszámon történő előzetes bejelentkezés után 600 dináros óradíjért lehet gyakorolni. Az első jelentkezők ingyen is kipróbálhatják a készüléket.

Szerző: 
Magyar Szó, feró