A világ legnépszerűbb itala

45638-stock-k3-2-big_jpg.jpg

Tejjel, cukorral, édesítőszerrel, fűszerekkel vagy feketén — a kávé kétségkívül a világ legnépszerűbb itala. A víz után ebből fogyasztanak a legtöbbet az emberek. Sokan el sem tudják képzelni a reggelt a megszokott koffeinadagjuk nélkül.

A kávé felfrissít, élénkít, felébreszt, megadja a szükséges lendületet, és számtalan jótékony hatása van az egészségre. A mértékletességet természetesen szem előtt kell tartani, és a koffeintartalmú italok fogyasztásával sem szabad túlzásba esni.

A szabadkai Koza Gabriella vállalkozó számára a kávé nemcsak napindító, hanem szerelem is. Néhány éve ugyanis kávéfeldolgozásba kezdett. Előtte képezte magát, bővítette tudását, tapasztalatait.

— A K3 decemberben ünnepli harmadik születésnapját. Ez a három év az értékesítés kezdetének időszaka, de előtte körülbelül hét-nyolc hónapon keresztül elméleti és gyakorlati oktatásokon vettem részt. Ez az időszak nagyon fontos volt, mind szakmai, mind önismereti szempontból. Kilépni a komfortzónámból, és teljes elhivatottsággal belevágni ebbe a „szerelemprojektbe” jelentős kihívás volt, de rendkívül hálás vagyok érte, és örömmel tekintek vissza az elért teljesítményekre.

* Milyen kávéfajtákat kínál?

— Az általam kínált kávéknál a hangsúly a különlegességeken van, melyekben egyedi aromák és izgalmas ízvariációk találhatóak. Azok számára, akik a klasszikus ízeket kedvelik, szintén számos lehetőség van, hogy megtalálják a nekik leginkább megfelelő kávét. Többféle 100% arabica, illetve más-más arabica- és robustakeverékek különböző arányban, illetve törökkávé-keverékek is szerepelnek a kínálatban.

* Hogyan dolgozza fel a nyersanyagot?

— Szoftveres vezérlésű kávépörkölő segítségével különleges figyelmet fordítok a pörkölési folyamatra, mely meghatározza a kávé ízét és aromáját. Az üzletekben található legtöbb kávé pörkölési szintjétől eltérő közepes pörkölés híve vagyok, mely különlegesen kiegyensúlyozott ízvilágot eredményez, ahol a kávé szépen megőrzi eredeti jellegét, miközben finomabb és könnyedebb aromákat hoz felszínre. Minden kávé gondosan kiválasztott minőségi alapanyagokból készül, és a pörkölési folyamatot is saját pörkölési profil segítségével ellenőrzöm, így garantálva az igényes kávékedvelők számára a legjobb kávéélményt. A különböző fajta kávék eltérő pörkölési paramétereket igényelnek, ezért minden egyes kávéfajtát külön pörkölök, és csak ezután állítom össze belőlük a keverékeket.

* Mi a minőségi, jó kávé titka?

— A legfontosabb tényező a kávé minőségében a kávébab. A magas minőségű kávébabból készült kávék rendszerint jobb ízűek és aromásabbak. A kávébab származási helye nagymértékben befolyásolja az ízprofilját. Különböző régiók, országok termelnek kávét, és mindegyiknek sajátos ízjegyei vannak. A pörkölési folyamat során a kávébab íze és aromája alakul ki. A megfelelő pörkölési szint kritikus a kívánt íz eléréséhez. A frissen őrölt kávé használata elemi fontosságú. A kávénak, ahogyan veszíti frissességét, úgy halványul az íze és az aromája is. A kávé több mint 98%-a víz, így a víz minősége fontos szerepet tölt be az íz kialakításában. Tiszta és friss víz használata ajánlott. A kávé elkészítési módja (pl. eszpresszó, filter, french press...) is hatással van az ízre. A megfelelő elkészítési mód kiválasztása és a megfelelő hőmérséklet, időzítés betartása kulcsfontosságú.

* Mennyire tartják fontosnak az emberek, hogy minőségi itallal indítsák a napot?

— Nálunk is, mint sok más országban, a kávéfogyasztásnak fontos szerepe van az emberek mindennapi életében és kultúrájában. Kávét fogyasztanak reggelente, munka közben, baráti találkozókon, a kávézók pedig népszerű helyszínei a közösségi eseményeknek és a pihenésnek is. A kávézás egyfajta társas tevékenység, amikor az ismerősök, barátok összejönnek, hogy beszélgessenek, együtt élvezve közben a kávét. Az emberek hosszú ideig a hagyományos és gyakran erős feketekávét fogyasztották, mely nagyobb mennyiségben és alacsonyabb áron volt elérhető. Az ilyen típusú kávék gyakran a tömeggyártás eredményei, és készítőik nem mindig helyeztek hangsúlyt a kávé minőségére vagy az íz különlegességére. A minőségi kávék és a kávékultúra kialakulása Szerbiában lassabb folyamat, és még mindig tart. Az embereknek időbe telhet megérteni és megbecsülni a kiváló minőségű kávék értékét, melyek általában drágábbak, mint a hagyományosak. Emellett a kávézóknak és a pörkölőknek is meg kell mutatniuk, hogy elkötelezettek a minőség iránt, és hozzájárulnak a minőségi kávék népszerűsítéséhez. A kávékultúra folyamatos fejlődésen megy át, és egyre több ember fedez fel új ízeket, élményeket a minőségi kávék világában. Ebben a folyamatban a minőségi kávék terjedése és elfogadása kulcsfontosságú.

* Hol lehet megvásárolni a termékeit?

— A termékeim online is elérhetőek a www.k3coffee.rs weboldalon, ahol a vásárlók egyszerűen választhatnak a kínálatból, és testre szabhatják az őrlési durvaságot az elkészítési módnak megfelelően. Minden csomagolás személyre szabottan a vásárló nevével készül, hogy egy kis egyediséget vigyen a rohanó világba. 

* A rendezvényeken való részvétel tervben van-e? 

— Igen, szívesen veszek részt szakmai találkozókon és konferenciákon, mert az ilyen események nagyszerű lehetőséget nyújtanak a közvetlen kávéélményre és a kapcsolatok építésére. Ha eleget tudok tenni az igényeknek, örömmel elfogadom az efféle meghívásokat.

* Bővítést tervez-e? 

— Szeretném fokozatosan bővíteni a termelést és a termékskálát, közben pedig megtartani az egyedi kézműveskávé minőségét. Az értékesítési terjeszkedés tekintetében is kiemelt fontosságúnak érzem, hogy az egészséges növekedés és a minőség megőrzése legyen a fókuszban.

 

Érdekességek a kávéról
* A kávét kezdetben nem itták, hanem ették. Ugandában például szárított kávébabokat rágcsáltak az emberek, mielőtt hosszabb útra indultak. Úgy vélték, a kávé különleges erővel ruházza fel őket.
* A kávé felfedezésével kapcsolatban több elmélet és legenda létezik. Egyes források szerint egy etióp pásztor fedezte fel a növény élénkítő hatását, mert észrevette, hogy amikor a kecskéi a bogyókat rágcsálták, élénkebbek lettek. Egy másik elmélet szerint egy arab orvos gyógyszerként használta a termést.
* A kávét Jemenben kezdték termeszteni, a kávéfogyasztás szokását mohamedán zarándokok vitték magukkal Mekkába és Medinába, innen terjedt el a Közel-Keletre. Később Arábiában és Egyiptomban is termesztettek kávét. A XVI. században a Közel-Keleten járó utazók ismertették meg Európával a növényt. A kereskedők azonnal lehetőséget láttak a kávészemekben, az 1600-as évek elején már meg is érkeztek az első szállítmányok Velencébe. Innen terjedt el az egész kontinensen, majd a világ minden táján.
* A legtöbb kávét az Amerikai Egyesült Államokban adják el, de arányaiban a finnek isznak legtöbbet, naponta 5 csészével is elkortyolnak.
* A kávénak világnapja is van, szeptember 29-e.

Szerző: 
Hét Nap, Szakáll Laura