VICAI OPTIKA D.O.O.

vicai_1.jpg

Az én hitvallásom, hogy az ember amiért fizet, azt kapja is meg – Vicai Olivér a Vicai OPTIKA tulajdonosa

  • Mikor indította el vállalkozását, milyen múltra tekintenek vissza? Honnan ered a szakma iránti szeretete?

1992-ben indítottuk el a vállalkozást, úgy mint kisipari műhely, és csak szemüvegek javításával, és lencsék forgalmazásával foglalkoztunk. A kezdetekben 4 négyzetméteres alapterületen dolgoztunk  a feleségem és én, onnan költöztünk át a Korzó 7-es cím alá, ahol már kényelmesebb helyen tudtuk folytatni a munkát, és ott már elkezdtünk szemüvegkeretek forgalmazásával is foglalkozni.

Maga a mesterség szeretete családi vonás, édesapám is optikus volt, ő a 60-as évek közepétől látszerészként dolgozott, az újvidéki Cineoptic vállalatból ment nyugdíjba. Én konkurens vállalatnál, a Ghetaldus zagrab vállalatnál kezdtem el dolgozni 1990-ben. Jelenleg négyen dolgozunk a vállalatban, a feleségem mellett egy kolléganővel, illetve az idősebb lányunkkal, aki szintén az optometrista szakot választotta.

  • Milyen út vezet addig, hogy valakiből optometrista váljon?

Nagyon fontos azt tudni, hogy az optikus és az optometrista nem különálló szakma, de azt lehet elmondani, hogy az optikai szakmában két csúcs van, amelyeket iskolai tanulmányokkal már nem lehet tovább fokozni, ebből egyik a látszerész mester a mester diploma megszerzése után, a másik pedig az optometrista. Ez főiskolai szintű, hazánkban Újvidéken lehet befejezni optometriát, emellett Magyarországon a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának kirendelt tagozata az optometria.

Ki kell emelnem azt, hogy az optometrista nem gyógyít, hanem ő szűrést végez, hogy a szem bármely elváltozását megtalálja. Diagnózist nem állít fel, és nem ír ki gyógyszert. Mi tulajdonképpen arra vagyunk képesítve, hogy a lakosságnak tudjunk szemüveget adni, észre tudjuk venni, ha valamilyen probléma van, és tovább tudjuk őket küldeni szakorvoshoz. Az emberek 99%-ának szerencsére elegendő az optometrista által elvégzett vizsgálat, külön esetekben kell ezt tovább fokozni.  

  • A keretek és lencsék értékesítése mellett milyen tevékenységekkel foglalkoznak még?

1999-ben költöztünk a mostani székhelyünkre, ahol teljes felszereltség mellett tudunk dolgozni, az üzletben kontaktlencse rész, látásellenőrzési kabin, és egy modern műhely helyezkedik el. Ezután 2008-ban nyitottunk egy kft-t, ez tekinthető a legnagyobb szakmai és formai váltásnak a vállalat életében. Ez nagyon nagy előrehaladás volt, ugyanis a jogi forma változásnak köszönhetően további lehetőségek nyíltak meg a számunkra, ezek után tudtunk képviseletei lenni a legnagyobb cégeknek, úgy mint  a Zeiss-nek, vagy a Guess-nek.

  • Miként lehet módszerekkel lehet fennmaradni a piacon?

Az én hitvallásom, hogy az ember amiért fizet, azt kapja is meg. Ugyanis az emberek nagyon érzékenyek tudnak arra lenni, ha fizetnek valamely szolgáltatásért vagy termékért, és nem azt kapják meg amire számítanak. Próbálunk kizárólag csak olyan cégekkel dolgozni, akik magas szintű minőséget biztosítanak, a szemüveglencse gyártók közül ez az OKM, amely Seiko Epson digitális technológiával gyárt, és a Rodenstock amely Európában az egyik vezető cég, az általuk kínált választék óriási. Igyekszünk nagyon jó, és az emberek számára elérhető árakat adni.

  • Az Ön vállalata is sikeresen pályázott a Prosperitati Alapítvány pályázatán. Miként látja a pályázási lehetőségeket? Tervez-e további fejlesztéseket?

Igen, sikeresen pályáztunk, és nagyon örülünk, hogy adott volt ez a lehetőség. Úgy gondolom, ez egy óriási lehetőség a vajdasági magyar vállalkozók számára, mondhatni talán azt is, hogy eddig soha nem volt ilyen a korábbiakban, eddig csak folyamatosan nekünk kellett fizetni az állam felé, soha egyetlen eurót nem kaptunk senkitől sem.

Olyan már volt, hogy egy beszerzőtől, akitől nagyon nagy összegért vásároltunk, kaptunk egy esernyőt, és egy tollat, de ez nem sokat segített a vállalkozás előrehaladásában. Úgy is mondhatnánk, hogy most kellemes helyzetben vagyunk, a régi gépünk készíti a lencse egyik felét, míg az új gépünk a másik felét. Sikerült lemérnünk is a teljesítményt, elmondható, hogy a két gép 52 másodperc alatt csiszolja le a lencsét.

Ez a Prosperitati Alapítványnak köszönhető, nélküle nagyon nehezen valósulhatott volna mindez meg, esetleg nagyobb összegű hitel felvételével, azonban az megint eladósodást idézett volna elő. Jelenleg négyen dolgozunk a vállalatban, de amennyiben módunk lesz rá, tervezünk egy ötödik munkás felvételét is, ezáltal bővítenénk cégünket, új munkahelyet teremtenénk.

2016. október 3.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, G.A.