A tóthfalui Boldog Birtok nyitva áll a látogatók előtt

images_cms-image-000307761.jpg

Fehér Márta neve ismerősen cseng a vajdasági televíziónézőknek és újságolvasóknak, hiszen számtalanszor visszaköszön a Hét Napból a neve, a képe és a gondolatai, korábban pedig a képernyőről ismerhettük. Továbbra is aktív részese a közéletnek, sőt most másik oldaláról is megismerhetjük. Az újságíró, aki falura költözött, a természettel együtt lélegzik, az állatokat és a növényeket is gondozza amellett, hogy rendezvényeket szervez, aktívan kiveszi a részét a hagyománymegtartó és -újjáélesztő eseményekből, és természeti és építészeti, kulturális értékekről tudósít, kérdez, ír, közöl, tájékoztat. Néhány éve költözött Magyarkanizsa községbe, annak is egyik gyöngyszemébe, az állandó mozgásban és fejlődésben lévő Tóthfaluba. Ahhoz, hogy ez a település még sokszínűbb legyen, ő is sokat hozzátesz. Nemrégiben meg is nyitotta kapuit az érdeklődők előtt, hogy megmutassa, hogyan lehet békében, boldogságban élni az állatok és a természet közelségében, nem elvonulva, csak megpihenve a zöld oázisban. A megpihenés azonban nem egyenlő a tétlenséggel, ugyanis folyamatosan gondot visel az állatokra, a növényekre, óvodáscsoportokat fogad, dolgozik, és mindebben örömét, sőt boldogságát leli meg. A Boldog Birtok megnyitója a közelmúltban nem mindennapi módon zajlott le, erről is kérdeztük Fehér Mártát.

– Számomra feledhetetlen volt a megnyitó, bár tudtam, hogy nagyon eseménydús hét lesz, ugyanis akkor érkeztek az első osztálykirándulók is Tóthfaluba, akik a magyarkanizsai önkormányzat és a Hello Kanizsa szervezésében látogattak el a birtokra és tekintették meg a falu látványosságait. Ez csak egy volt a sok program közül akkor – mesélte Márta, aki előre gondosan megtervezett forgatókönyv szerint vendég fellépőket is hívott a megnyitóra. A kevi Móra István Művelődési Egyesület, a Bábozó Szülők Közössége és a magyarkanizsai Cantilena kamarakórus látogatott el a birtokra Márta felkérésére, hogy még tartalmasabbá és emlékezetessé tegyék a megnyitót, amelyre középiskolás fia is hazaérkezett Szabadkáról, hogy mindenben anyja segítségére lehessen.

– Amikor láttam, hogy mennyien jönnek be a kapun, éreztem, hogy ez jó. Nem a számok miatt, hanem hogy sokan gondolják úgy a kíváncsiságon túl, hogy van abban fantázia, hogy mindent, amit szeretsz, egybecsomagolsz. Meghirdettem az eseményt, melyre érkeztek számomra ismeretlenek is, hellyel-közzel jöttek Tóthfaluból is, olyanok is, akik már vásároltak a birtok termékeiből, és barátok, ismerősök is szép számban – magyarázta a Boldog Birtok megálmodója és létrehozója, ahol megannyi állat van. Elmesélte azt is, hogy a megnyitó után milyen visszhangok érkeztek. – Legtöbben azt emelték ki, hogy a legszebb számukra, hogy közös élettérben élnek az állatok, nincsenek elzárva egymástól, ez működőképes, látni lehetett, és jó érzéssel is töltötte el a látogatókat. Olyan volt számomra is, mintha ismerősök, barátok sokaságának nyitottam volna ki a kaput, és mutattam volna meg, hogy így élek én – fejtette ki Márta, aki mint mondja, általában a belső megérzéseire szokott hallgatni. Megszerette az állatokat, melyek tartásából némi anyagi haszon is származik, de semmiképp sem akarta őket bezárva tartani. A szabadság szerelmeseként él, ennek mentén pedig a körülötte lévő élőlények is, melyek némelyikéért egészen messzire is elutazott. Búbos csirkék, parlagiak, gyöngyösök, kacsák, libák, vietnámi malacok, birkák, nyulak mind-mind a Boldog Birtok lakói. Márta a terveit illetően elmondta, hogy a szomszédos területen szeretne majd bővíteni, amennyiben minden mozaikdarab összeáll, a birtok is nagyobb lehet idővel, talán még kecske is lesz. – Akkor kezdtem magam boldognak érezni itt, amikor kezdtem belakni a teret, ami adott volt. Igyekeztem úgy élni, hogy azok, akik mellettem vannak, szintén jól érezzék magukat, megkapjuk a természettől, amit szeretnénk. Mindehhez hozzátartozik a jószágok szabadsága és az emberé is, az önfeledtség pillanatai, melyek tovább tartanak egy pillanatnál, a meglelt boldogság érzését dédelgetve.

Szerző: 
Magyar Szó, JK