Tóthfaluban Bartáéknál viszont virul a retek és nő a hagyma

sd.jpg

A háromtagú Barta család Tóthfalut választotta otthonául, és ezt, mint ahogy a családfő, Péter elmondta, egyáltalán nem is bánták meg. Köves út visz ki hozzájuk a tanyára, ahová odalátszik a templomtorony, és hatalmas portán gazdálkodhatnak. Tanyai idill a falu szélén, szabadság, jó levegő és sok munka. Bartáék fóliasátrakban termelik a zöldségeket, amelyeket a nagybani piacokon értékesítenek a viszonteladók. Nem volt ez mindig így, de jelenleg így a leggazdaságosabb. Ahogy Péter meséli, a piac beszűkült, ennek ellenére náluk folyamatos a munka, és el is tudják adni, amit megtermelnek. Most retek virul a fóliasátrakban, és a gyöngyhagyma is növöget.

– Tizenhárom éve foglalkozunk konyhakertészettel, 2130 négyzetméteren termelünk fóliasátorban, ezenkívül három hektáron gazdálkodunk még szabadföldön – mesélte Barta Péter. – A fő terményeink a retek, a zöldsaláta, az újhagyma, majd ezek után következik a folyton növő paradicsom, a paprika. Szabadföldi termelésben van csemegekukoricánk, újkrumpli, vöröshagyma és ipari paradicsom, valamint ajvárpaprika. Az őszi termelésben pedig káposzta és karfiol – mondta a termelő, aki a jelenlegi állapotokról így számolt be: – Ami az időjárást illeti, nagyon enyhe ez a tél, és ez azt eredményezi, hogy a megszokottnál három héttel hamarabb kezdtük szedni a hónapos retket, az újhagymát most kezdjük értékesíteni, és a saláta is hamarosan érkezik. Mi azért jobban szeretjük, ha a tél hideg, a tavasz meg enyhe. Manapság sajnos ez nem épp így van. És ez hátráltató tényező, hisz már most túl nagy a kínálat a piacon, ami sajnos az árak csökkenését vonja maga után – mondta Péter, aki azt is elmesélte, hogy ők hol és mennyiért értékesítik a terményeiket. – Jelenleg a szabadkai nagybani piacra adjuk el. Hiába szép az áru, ha nem tudjuk annyiért eladni, amennyiért megérné. Előző években az újvidéki piacon is volt a terményeinkből, de már egy ideje ott sincs akkora vásárlóerő, beszűkül a piac. Jelenleg 20 és 30 dinár között mozog a retek nagybani ára – mondta a termelő, amivel világosan érzékeltette a jelenlegi helyzetet.

– Télen ritkább az öntözés, ám ilyenkor már két-háromnaponta öntözni kell a növényeket. A paprika és a paradicsom fejlődése is előrébb van a kelleténél. Minden hamarabb érik be két-három héttel a megszokottnál. Máskor április közepén palántáltunk, most viszont, ha ilyen enyhe marad az idő, már március végén – fejtette ki a gazda, aki a Prosperitati Alapítvány támogatását is igénybe vette, és az állami, földalapú támogatásra is pályázott. – Szívem szerint nem is fektetnék több fóliasátorba, mert nagyon nehéz az értékesítés. Még retket is hoznak be a szerbiai piacra, Olaszországból. Minőségben azonban a miénk, a hazai a jobb – mondta a fiatalember.

Bartáék családi gazdaságában most pirosodó retkek és növekvő hagymák tarkítják a kilátást, most már csak arra van szükség, hogy minden portékájukra legyen vevő, és lehetőleg megfelelő áron keljenek el.

 

Szerző: 
Magyar Szó, bjk