Több munkással, több műszakban csomagolják a zöldséget Magyarittabén

20240108-magyarittabe-repa-carrots1.jpg

 A tél beálltával nem csökkent a munka intenzitása a Carrots Kft. magyarittabei telephelyén. Sőt, az eddiginél nagyobb létszámmal, két műszakban csomagolják a kertészárut az áruházláncok részére.

Alig győzik a munkát a dolgozók a csomagolóosztályon. Két műszakban, negyvenen dolgoznak. Két nagy áruházlánc, valamint több kisebb elárusítóhely részére is folyamatosan szállít kertészárút a magyarittabéi cég. A betakarítására hatvan embert kellett alkalmazni.

Patai Attila, tulajdonos: „Az idei ősz az egy elég sáros, csapadékos idő volt, úgyhogy, ami a betakarítást illeti az elég jól elhúzódott. Sőt a mai napig is folyik. Nem valami gyönyörű a látvány kint a határban. Tehát sajnos nagyon megtapossuk a földeket, nagy a sár, tehát nem haladunk. Még egy tizedére se, mint ahogy a száraz időben hogy haladtunk. Ez megnöveli a költségeket is.”

Jelenleg csak a hazai piac ellátásán dolgoznak, árufölösleg híján a kivitelre nincs lehetőség. Viszont a kínálatot sikerült bővíteni.

„Paszternák, sárgarépa, petrezselyem mellett mostan bedobtuk még a zellert is. Tehát ez egy új a gazdaságunkban. Azért muszáj, hogy bekapcsoljuk, mivel az áruházláncok kérik a GLOBAL GAP tanúsítványt, és itt ezt Szerbiában nagyon kevés termelő tudja ezt biztosítani. Általában külföldről hoztuk ezt be és úgy gondoltuk, hogy a saját gazdaságunkat is bekapcsoljuk a termelésbe és így akkor az egész palettát, amit kérnek tőlünk azt meg tudjuk a saját gazdaságunkból szállítani.”

Tavaly szigorították a mezőgazdasági termékek minőségének ellenőrzését Szerbiában.

Sava Bolorin, termelésvezető, Carrots Kft. Magyarittabé: „Minden termékünk rendelkezik GLOBAL GAP tanúsítvánnyal, ami lehetővé teszi azt, hogy kövessük a termék minőségét a vetésétől az eladásáig. Ez rendkívül fontos, mert minden pillanatban ismernünk kell terményeink minőségét. Havi szinten végzünk laboratóriumi ellenőrzéseket, az arra akkreditált laboratóriumokban.

Pataiék kertészete kinőtte a jelenlegi telephelyét és tervezik egy korszerű munkacsarnok és hűtőház megépítését. Ezért várják az IPARD előcsatlakozási pályázatának idei kiírását. Sikeres pályázás esetén pedig ez év végén, vagy a jövő év elején hozzáfoghatnak az új telephely építéséhez.

 

Szerző: 
Pannon RTV