Támogatásokkal lehetséges a fejlesztés, a bővülés

20211228mezogazdasagtanyahavazashotraktor.jpg

A földvásárlás azt is jelenti, a tulajdonos helyben akar boldogulni.

A termőföld számos vajdasági család számára jelenti a boldogulást és a mindennapos megélhetést. A mezőgazdaság szempontjából elengedhetetlen a folyamatos bővülés és a fejlesztés. A Prosperitati Alapítvány pályázatain keresztül nagyon sokan jutottak földhöz Vajdaságban.

A jó minőségű termőföld elengedhetetlen a térségünkben, mivel az utóbbi időben Vajdaságban az tapasztalható, hogy nagy a kereslet a földek iránt. Az árak magas tendenciát mutatnak, jelenleg hatezer eurót kérnek el egy hold földért.

Dukai Zsolt gyermekkora óta mezőgazdasággal foglakozik. Jelenleg ötven holdon gazdálkodik. Régóta tervben volt a bővítés, és ez a magyar kormány támogatásával sikerült is. „Nekem az a lehetőség azért volt jó, mert én nagy területen nem gazdálkodom, nekem így nem volt esélyem másképp, hogy földet vásároljak vagy gépeket, így hogy a Prosperitati is hozzájárult, így volt rá lehetőség.”

A magyarkanizsai Sarnyai Edina és családja is a sikeres pályázók közé tartoznak. Elmondta, a következő évben is szeretnének majd pályázni, mivel úgy gondolják, hatalmas lehetőség ez számukra. „Nekünk nagy segítséget nyújtott. Az én földem mellett a szomszéd úgy döntött, hogy eladja a területét. Kihasználva a pályázatot, ezt a földet megtudtuk venni, sikeresen teljesítettük a feltételeket, és nyertesek lettünk, így most egy nagy földterületet tudunk egyben használni.”

A Prosperitati Alapítvány évzáró sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta: ebben a hat évben a Prosperitati Alapítvány 10 választási körében 54 pályázati felhívás jelent meg. A vajdasági gazdaságfejlesztési programban eddig mintegy 40 milliárd dinárnyi támogatás jött létre Vajdaság területén. „5376 hektár termőföld megvásárlására került sor, 1110 család jutott új otthonhoz, 667 új vállalkozás indult el, és több mint kétezer vállalkozást és 5600 mezőgazdasági termelőt fejlesztettünk vagy segítettünk abban, hogy a fejlesztését megvalósítsa.”

Magyar Levente magyar külgazdasági és külügyminiszter-helyettes szerint a vajdasági gazdaságfejlesztési program megvalósítását továbbra is folytatni kell. „A vajdasági magyar közösség életében egy olyan lépést tudtunk tenni előre, amely minőségileg egy új világot nyitott számára. Az útnak nem érkeztünk még a végére, de egy nagyon fontos mérföldkőhöz talán igen.”

Magyar Levente hozzátette, a támogatások kifizetése folyamatos, és a továbbiakban jövő év elején mérlegelik az újabb pályázatok kiírását.

Szerző: 
Pannon RTV