Prof. Dr. Nagy Imre

1954-ben született Újvidéken. Az általános iskola és a gimnázium elvégzése után az Újvidéki Egyetem Földrajz Tanszékén diplomázott 1978-ban. A magiszteri értekezését 1983-ban védte meg és féléves ösztöndíjjal részt vett az ELTE Regionális Földrajzi Tanszékének szakmai továbbképzésén, Vajdaság környezetgazdálkodási problémáinak megoldási lehetőségei témával. 1990-ben doktorált a Belgrádi Egyetem Földrajztudományi Karán.

A Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központjának és az Alföldi Tudományos Kutatóintézet tudományos munkatársa  Szolnokon, majd ugyanezen intézmény békéscsabai osztályán tudományos főmunkatársként, 2002–2009 között tudományos osztályvezetőként dolgozik. 2009 és 2011 között az intézmény kecskeméti osztályának munkatársa.

2010-től, rendes egyetemi tanári kinevezését követően az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Kar Földrajzi Intézetében egyetemi tanárként dolgozik.  Az EU regionális politikája és a Városi rendszerek ökológiája tárgyakat, valamint más szaktantárgyakat oktat. A Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának részmunkaidős tanáraként a Környezetgazdaságtan és az EU környezetpolitikája elnevezésű tárgyak felelőse. Eddig közel 180 tudományos értekezése jelent meg magyar, szerb és angol nyelven és számos tudományos szakelőadást tartott Magyarországon és Szerbián kívül az USA-ban, Kínában, Indiában, Egyiptomban és a Kelet-Közép Európa országaiban.

Kutatott szakterületei a regionális politika, környezetpolitika, a határon átnyúló együttműködés földrajza és a városi területek környezetvédelme.

7 INTERREG és IPA CBC projektben, a Vajdaság AT által támogatott fejlesztési stratégiák készítésében, magyarországi fejlesztési stratégiák kidolgozásában és tudományos értékelésekben menedzserként, témavezetőként és szakértőként vett részt, valamint 2005-2013 között a határon átnyúló együttműködést támogató projektek értékelője volt az EU Magyarország–Szlovénia, Magyarország–Szerbia, Magyarország–Horvátország és Magyarország–Románia INTERREG és IPA programjaiban. Pásztor István felkérésére a Vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiájának szerkesztője.

A Magyarország Oktatási Minisztériuma 2002-ben, kiemelkedő szakmai tevékenységéért Trefort Ágoston-díjjal tüntette ki.