A sikertörténeteket folytatni szokás

oti_1390.jpg

Szijjártó Péter: A vajdasági magyarok jelentősen hozzájárultak Szerbia látványos fejlődéséhez

Szerbiai, és ezen belül vajdasági körúton járt szerdán Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Szerbiai kollégájával a két ország kapcsolatainak  további építéséről tárgyalt, majd a későbbiekben Bácsfeketehegyen részt vett az Aretol Kft., a Prosperitati Alapítvány által támogatott nagy léptékű mezőgazdasági fejlesztésének átadásán, ezután köszöntötte a helyi sportcsarnokban megtartott ünnepélyes Prosperitati-szerződéskötés résztvevőit, végül pedig Palicsra látogatott, ahol a Szeged–Szabadka vasútvonal felújításának a projektumáról tárgyalt a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőségével. Szijjártó Péter ezt követően nyilatkozott a Magyar Szónak, egyebek mellett a két ország kapcsolatainak a jövőjéről, az erős vajdasági magyar politikai érdekképviselet jelentőségéről, valamint a Prosperitati Alapítvány közvetítésével megvalósuló gazdaságfejlesztési programnak a folytatásáról.

Milyen eredményeket sikerült eddig elérni a magyar kormány támogatta és Szerbiában, a Prosperitati Alapítvány közreműködésével megvalósuló gazdaságfejlesztési program keretében, és milyen elvek szerint valósul meg a program folytatása?

– Négy éve indítottuk el a vajdasági gazdaságfejlesztési programot. Ez volt az első a közül a hat fejlesztési program közül, amelyet Ausztria kivételével a szomszédos országokban elindítottunk. A vajdasági programban több mint 13 ezer pályázatot tudtunk támogatni, több mint 47 milliárd forintnyi magyar költségvetési eszközzel. Ezek nyomán 93 milliárd forint értékben valósult meg beruházás Vajdaságban. Ez egy olyan volumenű fejlesztés, amely egy teljes tartomány fejlettségi szintjének a tekintetében érezteti hatását. Mivel ez sikeres program, úgy döntöttünk, hogy folytatjuk. Ennek szellemiségében már elérhetőek az újabb pályázati kiírások. Természetesen nem önkényesen döntöttünk az új pályázati kiírásokról, hanem hosszasan egyeztettünk a VMSZ Elnökségével, és a párt elnökségének álláspontja szerint elsősorban azoknak van szükségük támogatásra, akik házat szeretnének vásárolni, valamint azoknak, akik mezőgazdasági tevékenység céljából földterületet vásárolnának. Emellett kérték azoknak a támogatását, akik külföldről térnek haza Vajdaságba, hogy vállalkozásokat indíthassanak el, valamint azt, hogy segítsük vállalkozás elindításában azokat, akik a világjárvány gazdasági hatása miatt munkanélkülivé váltak, valamint a méhészeket. Mi nem ruházzuk fel magunkat azzal a felhatalmazással, hogy Budapestről határozzuk meg, hogy mire van szüksége a vajdasági magyaroknak. Inkább arra számítunk, hogy a vajdasági magyarság fogalmazza meg az igényeit. Ezért írtuk ki ezeken a területeken a pályázatokat. A szerdai nap is bizonyította, hogy a VMSZ mindig jó tanácsokat ad, hiszen 435 pályázóval írtunk alá megállapodást, részben kezdő turisztikai vállalkozásokkal, részben pedig mezőgazdasági földterületet vásárlókkal. Az az 1,8 milliárd forint, amit Magyarország kormánya erre a célra rendelkezésre bocsátott, sok-sok új forrást mozgatott meg, hiszen 6,6 milliárd forint értékben 2200 hektárnyi föld kerül megvásárlásra, valamint 180 millió forintnyi turisztikai fejlesztést eredményezett. A szerb kormány nemhogy nem ellenzi, hanem támogatja Vajdaság közös sikertörténetté való alakítását. Nekünk mindez azért jó, mert ha a szomszédságunkban erősödés zajlik, akkor mi is erősödünk.

2020. június 23.

Szerző: 
Magyar Szó, P.E. (Fotó: Ótos András)