Nők, akik megtalálták a hivatásukat

44903-3-big_jpg.jpg

Megszűnni látszik a megszokott forma, ami a vállalkozásokat illeti, egyre több nő dönt ugyanis úgy, hogy a kezébe veszi az irányítást, megvalósítja az elképzeléseit, és vállalkozást nyit. Nem kell félteni a nőket, hiszen tudvalevő, hogy egyszerre több területen is képesek megállni a helyüket, sőt, sokan élvezik is, ha egyszerre több szereppel kell megbirkózniuk.

Három csantavéri vállalkozónő, Budemac Szanella, Kozma Izabella és Budemac Szabina kezdeményezésére augusztus 18-án délután Zentaörsön, a Budemac House-ban női vállalkozók találkoztak, hogy megosszák egymással a tapasztalataikat. Mindhárman édesanyaként kezdtek bele a saját vállalkozásuk felépítésébe, ezért úgy vélik, a gyermek sem akadály, hogy a nő kiteljesedjen abban, amit igazán szeret, és amit a hivatásának érez.

A Csantavéren található Bella Flower & Decor virágüzletet már korábban bemutattuk lapunk olvasóinak. Kozma Izabella tulajdonos 2017 tavaszán nyitotta meg a nagy sikerű és színes kínálattal működő virágüzletet a település központjában.

— A hat év alatt rengeteget tanultunk és fejlődtünk, sok szakmai tapasztalatra tettem szert. Igény van arra, amit készítünk, az emberek nagyon szeretik a különleges ajándékokat, és imádják azt, hogy ha bejönnek, akkor azonnal tudnak választani a kínálatból. Az üzlet egyik különlegessége az óriáscsokor, és ezzel még különlegesebbé és emlékezetesebbé tesszük az eseményeket. Több alkalommal indítottunk tanfolyamot is, ahol szerettem volna átadni a tudásomat azoknak, akik ezt a hivatást kívánják űzni, mert azt érzem, hogy nincs elég szakmai képzés. Amit tudok, azt szívesen átadom azoknak, akik erre nyitottak. Egy sikeres vállalkozáshoz szükség van a lelki harmóniára és a nyugalomra, meg hogy az ember megtalálja azt a tevékenységet, amelyet hivatásként, nem pedig munkaként végez. Úgy gondolom, hogy ha valaki sikeres szeretne lenni, akkor azt csinálja, amit szeret — hallottuk Kozma Izabellától.

Budemac Szanella a férjével közösen három vállalkozással is büszkélkedhet. A rendezvénynek otthont adó helyszín, a Budemac House az egyik, mely még épül, és remélhetőleg jövőre már rendezvényekkel, különféle ünnepségekkel, táborokkal töltik meg az épületet és környékét.

— A Budlinka pálinkabérfőzde három-négy évvel ezelőtt alakult, és ebben főleg a párom tevékenykedik, de természetesen én is besegítek a gyümölcsfeldolgozásba, vagy amibe kell. Most már néhány munkást is tudunk alkalmazni, de amennyire csak lehet, igyekszünk mindent önerőből megcsinálni. Azt látjuk, hogy nagy igény van a pálinkabérfőzdére, szeretik a pálinkánkat, és sokkal többet adunk el belőle vidékre, mint a faluban. Nagyobb mértékű megrendeléseink is vannak esküvőkre, találkozókra, különféle rendezvényekre. A harmadik vállalkozásunk a Zsebi Kids, mely légvárak bérbeadását foglalja magában. A Budlinka pálinkafőző üzem és a Zsebi Kids légvárbérlő vállalkozás a Prosperitati startup pályázatán nyert támogatást, és azt gondolom, hogy fontos értesülni a pályázati lehetőségekről is. Véleményem szerint a vállalkozói lét során elengedhetetlen a család támogatása, és mi ebben részesülünk is, mert bármikor önzetlenül a segítségünkre állnak a családtagok és a barátok. A férjemmel is mindenben támogatjuk egymást. Már nagyon időszerű volt ennek az eseménynek a megszervezése, mert úgy éreztük, hogy Vajdaságban nincs egy olyan közösség, amely összetartaná a vállalkozó női erőt. Az a tervünk, hogy legyenek táborok, találkozók, üzleti tanácsadások, barátkozások, építsük és fejlesszük egymást. Szeretnénk segíteni azoknak a nőknek, akikben ott motoszkál az ambíció, a törekvés, és nem elégednek meg a szürke hétköznapokkal — emelte ki a vállalkozónő.

Budemac Szabina 2017-ben nyitotta meg a kozmetikai szalonját, mely az Ina Beauty & Cosmetics nevet viseli.

— 2018 óta csak ezzel foglalkozom, és szerencsére van érdeklődés a munkám iránt, úgyhogy meg tudok élni ebből a bevételből. Nagyon hálás vagyok a vendégeimnek, hogy kitartottak mellettem, és a szülési szabadság után visszatértek hozzám. Úgy gondolom, ahhoz, hogy valaki sikereket érjen el, azzal kell foglalkoznia, amit igazán szeret, hiszen azt nem munkaként, hanem hivatásként éli meg. Én rengeteg támogatást kapok a családomtól, a barátaimtól és nem utolsósorban a vendégeimtől is, akikkel már baráti kapcsolatot alakítottunk ki. Jó látni, hogy egyre többen mernek a vállalkozás útjára lépni, és azonosulni önmagukkal, ezért fontosnak tartom, hogy inspiráljuk egymást, erőt adjunk egymásnak, és arra buzdítsuk a nőket, hogy meg merjék tenni az első lépéseket.

Ercsi Hargita vállalkozó, a Szabadkai Városi Tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja volt a rendezvény kiemelt vendége.

— A szervezők elsősorban barátaim, és már többször beszélgettünk arról, hogy szeretnék ezt a rendezvényt megvalósítani. Mindannyian fontosnak tartjuk a személyes találkozásokat, amikor be tudjuk mutatni egymásnak a vállalkozásunkat, elmondhatjuk a problémáinkat, tudjuk egymást segíteni, kapcsolatokat építünk és ápolunk. Úgy látom, hogy a legtöbb esetben sokkal több feladat hárul a nőkre, mint a férfiakra, és emiatt sokkal nehezebb a munkahelyen teljesíteni, érvényesülni. Nőként úgy vélem, erősek vagyunk, és kiharcoljuk a helyünket a világban. Az előnyünk az, hogy képesek vagyunk egyszerre több mindennel foglalkozni, és ezt jól is csináljuk.

A vállalkozónők rendezvényén többek között sminkes, táplálkozási tanácsadó, kangoo-oktató, fodrász, gyógymasszőr, fotós és tetoválóművész is tartott előadást, melynek keretében bemutatta a saját vállalkozását, és elmondta, milyen tapasztalatokat szerzett eddig. A szervezők bíznak abban, hogy Vajdaságban ki tud alakulni a női vállalkozóknak egy olyan támogató közössége, amelyben ösztönzik, segítik és megbecsülik egymást.

 

 

 

Szerző: 
Hét Nap, Bíró Tímea