Megújulás minden téren

11_0.jpg

Benyócki Lóránt, Szaján - Házvásárlás, mezőgazdasági gépek

Benyócki Lóránt és családja Szajánban talált új otthonra. Előzőleg a szülőknél éltek, nagy örömmel fogadták a Prosperitati Alapítvány által nyújtott pályázási lehetőségét, hogy különköltözhetnek, otthont teremthetnek a maguk és két gyermekük számára. Lóránt és neje is munkaviszonyban van, emellett foglalkoznak mezőgazdasággal. A Prosperitati Alapítványnál nemcsak házvásárlásra, hanem mezőgazdasági gépek beszerzésére is eredményesen pályáztak. Ráadásul a pályázás folyamatát sem találták nehéznek, maguk készítették el a pályázati dokumentációt. Minderről részleteiben a családfő,  Lóránt mesélt:

  •     Nehéz volt megfelelő házra, telekre találni Szajánban?

A nejem padéi születésű, én szajáni vagyok. Szüleimnél éltünk, nem volt saját házunk. Szajánban sok az üres ház, csak nehéz olyanra akadni, amit megfelelő állapotban van. Nekünk szerencsénk volt, találtunk ilyet.

  •     Hogyan néz ki a kiválasztott ház, telek?

    Csaknem fél hold kert tartozik a telekhez. Kiváló állapotban volt a házépület. Bemeszeltük, de semmi egyéb felújításra nem volt szükség. Központi fűtés is van a házban, minden téren nagyon meg vagyunk elégedve a lehetőséggel, a vétellel. Ami helységeket illeti, van két gyerekszoba, továbbá hálószoba, nappali, konyha, ebédlő, fürdőszoba, kamra.

  •     Amellett, hogy állásban vannak, foglalkoznak mezőgazdasággal is. Mit termesztenek?

Igen, több lábon állunk, ezt talán nem is lehet másként a mai világban. Jómagam a nagykikindai kórházban dolgozom, a feleségem pedig Adán van állásban. Emellett foglalkozunk mezőgazdasággal is. A földjeinken termesztünk búzát, árpát, kukoricát, napraforgót. Régebben foglalkoztunk állattartással is.

  •     Milyen egyéb eszközökre pályáztak az Alapítványnál?

    Nagyon sokat jelentenek ezek a lehetőségek és pályázni sem nehéz. Egyedül írtuk meg a pályázatot. A házvásárláson kívül pályáztunk még az Alapítványnál mezőgazdasági gépekre: kocsit és egy húzatós tárcsát igényeltünk és kaptunk.

  •     Elképzelhető, hogy a jövőben is pályáznak majd, szeretnének- e bővíteni, fejleszteni a gazdaságon belül?

Egészen biztos, hogy pályázunk még a jövőben is, minden a lehetőségektől, a kiírások jellegétől függ. Tervezünk bővítést a gazdaságban, így gépvásárlásra szeretnének pályázni majd- hallottuk a szajáni Benyócki Lóránttól.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT