Megéri juhászattal foglalkozni?

2022-05-11-barany-birka-juh-kos.jpg

Május közepén megindul az első nagyobb báránykivitel Izraelbe, az adorjáni vállalkozó, Borsos Csaba által kerülnek a közel-keleti országba a vajdasági birkák.

A gyorsan növő, legalább 70 kilósra felhízott jószágok iránt van kereslet. A kosokat tengeren szállítják majd el Izraelbe, míg a nőstény állatokat Horvátország vásárolja fel.

Ilonafalván, illetve az egész  községben tíz évvel ezelőtt kezdett el felívelőbe kerülni a juhtenyésztés. A löketet a különféle támogatások adták, amelyek közül kiemelkednek a Prosperitati Alapítvány kiírásai. – mondta Balázs Tibor, a Juhászok Egyesületének elnöke.

Az adorjáni Borsos Csaba évtizedek óta vásárolja a bárányokat a térségben, viszont az utóbbi időszakban még nagyobb hangsúlyt fektetett a megvételükre. Ennek egyik oka pedig, hogy megindult a jószágok kivitele. A nőstényeket Horvátországba, míg a kosokat Izraelbe szállítják napokon belül.

A felvásárló is kiemelte, hogy az utóbbi időben sok fiatal gazda kezdett el juhtenyésztéssel foglalkozni, így szaporodott az állomány. Mint mondja, nehéz egy adott állattenyésztésről áttérni egy másik állattenyésztésre, pedig egyelőre ez az ágazat igényli talán a legkevesebb befektetést.

Jelen pillanatban a nőstény bárányokért 380 dinárt, a kosokért 410 dinárt fizetnek élő súlyban kilogrammonként, míg ez az ár tavaly ilyenkor 270 és 290 dinár között mozgott.

 

Szerző: 
Pannon RTV