Közvita a vajdasági magyar idegenforgalmi fejlesztési stratégiáról

A magyar kormány támogatásával megvalósuló turisztikai stratégia célja, hogy a vajdasági magyar közösség az idegenforgalom ágazatában rejlő lehetőségeket teljes mértékben kiaknázhassa.

Festői fürdők, finom borok, ízletes fogások, és színes fesztiválok. Ez jellemzi Vajdaság idegenforgalmi kínálatát. A Prosperitati Alapítvány közvitát szervezett Szabadkán a Vajdasági Magyar Közösséget Érintő Idegenforgalom Fejlesztési Stratégiáról. Az idegenforgalmi stratégia fő vezérelvei között szerepel a szállás- és vendéglátóipari kapacitások növelése, a szolgáltatóipar fejlesztése, illetve a külföldi vendégek térségbe csábítása.

Győri Lukrécia, a projekt szakmai vezetője: „Az első prioritás a turisztikai termék fejlesztése. Másodikként a turisztikai infrastruktúra fejlesztése. A szervezeti együttműködés fejlesztése, illetve a humán erőforrás fejlesztése. Ugyanis humán erőforrás nélkül nem létezik a turizmus. Ezeken a prioritásokon belül elrendeltünk fejlesztéseket. Olyan értelemben, hogy Melyek azok a turisztikai ágazatok amelyeknek a feltételei adottak a térségünkben.”

Az eseményen elhangzott, hogy a Duna-, illetve a Tisza-menti régiókat is fejlesztenék. Emellett Palics és Ludas természeti kincseit is megóvnák. Ezzel együtt felvirágoztatnák a fürdő-, a gasztro-, valamint a gyógyturizmust is.

Erős Ervin, igazgató, Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata: „Ez a stratégia mellett egy ablakot nyitunk a világ felé. Négy nyelven elérhető portál. Magyar, szerb, angol, német. Idegenforgalmi pontok leírását tartalmazza. A POI, a point of interest az angol megfelelője. Blokkszerű cikkek vannak tematikai rendszerre írva. Ez egy kiindulópont, hogy elkezdjük komolyabban kezelni a vajdasági magyar idegenforgalmat.”

Ez a gyakorlatban úgy működne, hogyha valaki külföldről ellátogat egy vajdasági rendezvényre, akkor vendégeskedjen a környék borpincéiben, fürdőiben, ezzel pedig nőhet az itt töltött vendégéjszakák száma. Emellett egy honlapot is elkészítettek hellovajdasag.com címen, ahol bárki bepillanthat Vajdaság idegenforgalmi kínálatába.

Juhász Bálint, ügyvezető, Prosperitati Alapítvány: „Nem a fióknak készül, hanem, hogy életre hívjuk és, hogy meg tudjuk valósítani. Ezt hasonló program megvalósításával és pályázati kiírások útján tudjuk megejteni. Eddig is magunkénak tudhattuk Magyarország kormányának támogatását, a következő periódusban is így lesz.”

Az illetékesek elmondták, hogy az idegenforgalmi stratégiára egy négyéves keretösszeget határoztak meg. A közvitát a Prosperitati Alapítvány hirdette meg. Három szakmai fórumot tartanak, a szabadkai volt az első. Mindezt azért, hogy az észrevételek is bekerülhessenek a programba. A konkrét pályázatok a stratégia véglegesítése után várhatóak.

Szerző: 
Pannon RTV