„Kishegyes volt és marad is az otthonunk”

bvgfh.jpg

Márkus Ágnes, Kishegyes - Házvásárlás

Márkus Ágnes tősgyökeres kishegyesi. A vendéglátóiparban dolgozik szakácsnőként. Az egyedülálló édesanya nagyon örült a lehetőségnek, hogy a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatának köszönhetően az eddigi bérelt házból saját otthonba költözhet a lányával együtt. Ágnes készséggel mesélt a házvásárlás körülményeiről, a családi dolgos mindennapokról és a további tervekről:

  • Hogyan találtak rá a megfelelő házra?

Mindig is házbérben laktunk, még a volt férjemmel szintén. Amikor elváltunk, egyedül maradtam a két gyerekkel. Időközben az idősebb lányom férjhez ment, ketten maradtunk a fiatalabb lányommal. Az első házvásárlás-pályázati körben még nem voltam biztos a dolgomban, nem mertem belevágni, de később az idősebb lányom, aki közgazdasági iskolát végzett, bíztatott, hogy semmi nehézség és kockázat nincs a dologban. Ő segített a pályázat megírásában, lebonyolításában is végül. Keresgéltünk megfelelő ház után, mindenképpen a településen, Kishegyesen szerettünk volna maradni, hisz idevalósiak vagyunk. Találtunk egy szép kis házat, nagy kerttel, udvarral, amely nagyon megtetszett. Sikerrel pályáztunk is.

Idén, nyár elején költöztünk be az új otthonunkba. Voltak apró felújítási munkálatok a házon, de alapjában véve nagyon jó állapotú az épület.

  • Hogyan lakták be az új otthonukat, milyen a telek kinézete?

A házzal járó szép nagy kertben sok munka van. Tartoznak a telekhez, a házhoz melléképületek is, ott tartok baromfit, saját használatra. A konyha külön épületben van, ez számomra így megfelelő is, továbbá a házban pedig nagy helységek szobák vannak, fürdőszobával szintén rendelkezik az épület. Egyszóval minden megvan benne, amire szükségünk lehet.

  • Pályáztak egyéb eszközökre is az Alapítványnál, illetve terveznek- e további újításokat családilag?

Az idősebb lányomék, Mónikáék mezőgazdasággal foglalkoznak. Ők pályáznak rendszeresen különböző eszközökre, gépezetekre. A Prosperitati segítségével eredményesen megpályáztak már egy permetezőt, egy pótkocsit és egy vetés előkészítőt. A földjeiken termesztenek kukoricát, búzát, napraforgót, árpát.

A továbbiakat illetően, ha volna valamilyen pályázat házfelújításra, akkor egészen biztosan megragadnánk a lehetőséget. Szükség volna még szigetelésre az épületben. A lányomék pedig bővíteni szeretnék a gépparkot, mezőgazdasági eszközökre szeretnének pályázni a továbbiakban is, amennyiben lesz ilyen jellegű kiírás- hallottuk a kishegyesi Márkus Ágnestől.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT