Kiaknázni a vajdasági turizmusban rejlő lehetőségeket

2022-08-02_turizmus_prosperitati6.jpg

A szabadkai és palicsi turizmusról, az online foglalási rendszerekről, azok felépítéséről és megfelelő használatukról is szó esett azon a szakmai napon, amit a Prosperitati Alapítvány szervezett Palicson.

Beszéltek arról is, hogy az alapítvány miként tud hozzájárulni a turizmus fejlesztéséhez. Az esemény iránt nagy volt az érdeklődés.

Urbán Mónika egy vendégházat üzemeltet Adán. Amikor csak lehetősége adódik részt vesz az olyan rendezvényeken, ahol friss vállalkozóként mások tapasztalataiból és hibáiból tanulhat.

„Mivel 2019-ben nyitottuk meg az Urban House vendégházat, ezért úgy érzem, hogy még nem igazán vagyunk tapasztaltak ezen a területen. Emiatt a Prosperitati Alapítvány meghívásának örömmel tettem eleget, hiszen úgy érzem, hogy bármelyik alkalommal, minden egyes tapasztalatcsere, rávilágítás segíteni tud a jövőben, hogy még jobban végezzük a munkánkat.”

Dankó Dénes 15 éve csöppent bele a turizmus világába. Most a tapasztalatait osztotta meg a képzés résztvevőivel.

„Egy teljesen új világban élünk, az új normálisban, ez jellemzően a turizmusban egy abszolút új irányváltást és egy teljesen új környezetet jelent. Azon felül, hogy elmondjuk egymásnak a tapasztalatainkat, egymástól fogunk a legtöbbet tanulni, hogy meghallgatjuk, hogy ki hogyan áll és mit csinál ebben az új normálisban.”

A magyar és a szerb államnak, az önkormányzatoknak a feladata, hogy biztosítsák a megfelelő infrastruktúrát, illetve a feltételeket az idegenforgalom működéséhez - emelte ki Kern Imre, Szabadka alpolgármestere.

„Van egy gyönyörű szép városmagunk, van egy gyönyörű szép Palicsunk, lovas- és, sportturizmusra, kongresszusi turizmusra is van lehetőség. Nagyon fontos, hogy talán visszakapjuk azt a lehetőséget is hamarosan, hogy a wellness, illetve a gyógyturizmussal is foglalkozzunk.”

Dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke szerint még mindig vannak olyan területek Vajdaságban, ahol adottak a feltételek a turizmus kialakításához, fellendítéséhez, viszont kevesen élnek a lehetőséggel.

„A helyi turizmus fellendítésében várjuk, hogy mi fog történni, ugyanis a covid egy kicsit bekavart ezekbe a fejlesztésekbe. A Tisza-menti, a szabadkai, a Palics környéki térségben látszik majd jelentős változás, illetve várhatók változások. Az, ami nekem kicsit hiányzik, hogy az a Duna-menti települések, a Duna-menti magyar közösségek pályázati hiánya. Ez is egy nagyon komoly idegenforgalmi régió Vajdaságban, itt kellene még szerintem erősíteni.”

A szakmai napon felhívták a figyelmet arra, hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek az interneten történő hirdetéseknek. Ha vállalkozásunkat több online platformon is reklámozzuk azáltal több személyhez jut el, megnőhet a foglalások száma, főleg, ha előnyös képekkel tesszük azt meg, kedvező áron. Viszont a vállalkozók számára rizikófaktor lehet, ha nem fizettetik meg előre a szállást. Hiszen fennáll a lehetősége annak, hogy a szállást foglaló személy nem megy el a megadott időpontban. De negatív hatással bír az is, ha nem olyan látvány, szállás fogadja a foglalót, mint amilyen képeket látott a hirdetésekben.

Szerző: 
Pannon RTV