Jó állapotban vannak a szőlőtőkék Észak-Bácskában

2024-01-22-horgos-vince-nap-szolo2.jpg

A horgosi Szent Orbán Borlovagrend tagjai Vince-napi vesszővágásra gyűltek össze.

Jó állapotban vannak a szőlőtőkék Észak-Bácskában, ezt állapították meg a horgosi szőlészek és borászok, akik délelőtt megejtették a Vince-napi vesszővágást. A szőlősgazdák a Vince-nap időjárásából és a metszett vesszők állapotából jósolták meg a hagyomány szerint a szüret gazdagságát.

A horgosi Szent Orbán Borlovagrend tagjainál régi hagyomány már a Vince-napi vesszővágás. Ilyenkor összegyűlnek, barátkoznak, tapasztalatot cserélnek egymással. Vass Zoltán, tag, Szent Orbán Borlovagrend, Horgos: „Ha a gyakorlati részét nézzük ennek a dolognak, akkor elmondhatjuk, hogy az utóbbi időben soha nem a téli fagy okozott különösebben gondot, hiszen még régen a homokvidéken 10 évente kétszer elvitte a téli fagy a szőlőt, most már nagyon régen nem volt olyan téli hideg, mostanában inkább a tavaszi fagyokkal küszködünk.”

A vesszővágást ezúttal Bálint Istvánék ültetvényén végezték el, ahol a helyi plébános megszentelte a tőkéket, majd következett maga a vesszővágás, amit hagyományosan a házigazda végez el. „Megnézzük a szemek minőségét, a vessző mennyire ért be, tehát, hogy milyen kondícióban vannak a növények. Azt mondjuk, hogy mint most is, ha nagyon szépek a szemek, tehát teltek, akkor lesz jó termésünk” - nyilatkozta Bálint István, a horgosi Szent Orbán Borlovagrend tagja.

A levágott vesszőt ilyenkor haza is viszik, vízbe teszik és a hiedelem szerint ha sok rügy hajt ki rajta, akkor bőségesen lesz bor idén.

Szerző: 
Pannon RTV