Itthon kell és lehet is boldogulni

2_1.jpg

Dunai Csaba, tiszaszentmiklósi termelő a Prosperitati Alapítvány támogatásáinak köszönhetően mezőgazdasági gépekhez jutott, amelyek lehetővé tették, hogy megnövelhesse az általa munkált földterületek számát. Véleménye szerint, itthon kell és lehetséges boldogulni.

  • Milyen gépeket nyert a Prosperitati Alapítvány pályázatán?

Első körben is pályáztam, három gépre egy kiírásban, mivel akkor lehetővé tették ezt a pályázati feltételek. Akkor egy vetőgépet, egy rotációs kaszát és egy talajelőkészítőt kaptam. Legutóbb pedig egy pótkocsit sikerült megszereznünk az Alapítvány jóvoltából. Elmondhatom, az Alapítvány támogatása nagy reményt adott számomra, de hiszem, hogy nem csak nekem, hanem a nagy, de főleg a hozzám hasonló, kis termelők számára is. Mindezt önerőből nehezen valósítottam volna meg.

  • Hány hektáron gazdálkodik, milyen kultúrákat termel jelenleg és vannak-e bővítési tervei?

Mifelénk (Észak- Bánság) jól meg kell fontolni, milyen növények termesztésébe fog az ember. A talaj (leginkább kedvezőtlen) minősége diktál. A búza, napraforgó mellett idén megpróbálkozom egy újdonsággal, az olajrepce termesztésével is.

Az elnyert Prosperitati- támogatásoknak köszönhetően húsz hektárról harminc hektárra növelhettem a munkált földterületeim számát, hiszen nem kell többé betakarító eszközöket bérelnem, vannak  már saját gépeim. Tervezem, hogy további tíz, tizenöt hektár földet veszek bérbe és szeretnék pályázni legközelebb is az Alapítványnál, további kapcsolható eszközökre volna szükségem. Amint lesz egy vetőgépem és egy talajtömörítő eszközöm, önellátóvá válik a gazdaságom.

  • Ezek szerint itthon tervezi a jövőt?

Mindenképpen, a magam és kis családom számára élhetőnek tartom a körülményeket és kitartó munkával igyekszem azokat egyre jobbá tenni. Ma már szinte divat, hogy friss diplomás fiatalok vesznek útilapút, egyetlen céljuk, hogy külföldre távozzanak.

Most, az Alapítvány jóvoltából kaptunk úgymond, itthon maradási támogatást, ezek a lehetőségek otthonunkban tartanak bennünket. Hogyha az ember ésszerűen figyel a belső hangra, akkor előbb- utóbb beismeri, mégis csak Vajdaság a hazánk, itt kellene érvényesülni. A Prosperitati Alapítvány támogatásainak jóvoltából, reményeink szerint ezt el  tudjuk érni, bővíthetjük gazdaságunkat, lassan, de biztosan lépünk előre.

2017. november 3.

 

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT