Hungarikum Központ, akkor TISACOOP

tisacoop_kormoci.jpg

KÖRMÖCI KÁROLY – igazgató helyettes

  • Mikor indították vállalkozásukat?

A Tisacoop kereskedelmi vállalkozás 1990-ben alakult családi vállalkozásként. Kezdetben élelmiszeripari termékek nagykereskedelmi és kiskereskedelmi forgalmazásával foglalkoztunk, amely tevékenység magában foglalta a saját kiskereskedelmi boltjainkat illetve a nagykereskedelmi központot is Magyarkanizsán. A vállalkozás a folyamatos fejlődésnek köszönhetően 1996-ban telephelyet váltott a város ipari övezetében, illetve a profilját is bővítette magyarországi élelmiszeripari termékek importjával.

2000-ben a cég úgy döntött, hogy neves magyarországi élelmiszeripari gyártókat illetve azok termékeit fogja képviselni Szerbia területén. Ezen gyártói körök magukban foglalták Magyarország neves húsipari és tejipari gyártóit , a borászat és az édesipari termékekkel karöltve.

Ez a tevékenység alapvetően az elmúlt 16 évben egy elég komoly forgalmi növekedésnek örvend. A termékek elfogadottak, közkedveltek, mint a vajdasági magyar illetve a szerb vásárlói körökben is.

Úgy gondolom, a magyar termékek ma már elfogadottak és jól megállják a helyüket a szerbiai piacon, illetve az egész balkáni régióban, igy ez a fejlesztési törekvés indokolt.

  • Szolgáltatásaik között megtalálható a bérhűtés és a raktározás. Milyen a kereslet ezek iránt?

Alapjában véve, abból a tényből kiindulva, hogy az általunk forgalmazott termékek mélyhűtést és egyéb hűtést igényelnek, amely -20 illetve +4 fok között történik, ennek kapcsán

2012-ben hozzáfogtunk a cég életében egy komolyabb beruházásnak, ez egy 1500 négyzetméteres logisztikai központ kiépítését jelentette. Ebben a logisztikai központban főleg a saját áruszükségleteinknek a kapacitási igényét oldottuk meg, de lehetőségünk nyílt bérhűtés illetve bértárolás végezésére, tehát egyéb szolgáltatás kapcsán is tudtuk a tevékenységünket bővíteni.

  • Milyen út vezetett a Hungarikum Központ megnyitásáig Szabadkán?

A magyar termékek forgalmazása kapcsán, sikerült hamar megállapítanunk hogy termékeinket a vásárlók előszeretettel vásárolják és fogyasztják. Azonban a kereskedelmi láncok polcain termékeink nem tudtak a kívánt módon megjelenni, főleg a túlkinálatból fakadó helyszűkének köszönve, tehát a fogyasztó nem tudta egyértelműen felismerni a magyar termékeket. Talán ez a felismerés vezetett a saját kiskereskedelmi hálózat  fejlesztési terveihez.

2011-ben Belgrádban megnyitottuk első Hungarikum központunkat amely az élelmiszer mellett hivatott volt betekintést biztosítani a Magyar kulturális értékekbe a turisztikai látványosságokkal egy csokorban. A következő állomás Újvidéken valósult meg, majd ezeket Magyarkanizsa és Szabadka követte. 

Szerencsénkre kereskedelmi partnereink is csakhamar meglátták a lehetőséget a magyar termékek egy helyen összpontosítva történő értékesítésében, így folyamatosan sikerült Magyar sarkok (kornerek) kialakítását eszközölnünk. 

Az általunk forgalmazott 35 magyarországi gyártó mintegy 800 fajta terméke ma már a saját üzlethálózatunkon kívül jelentős mértékben megtalálható partnercégeinknél is.

Vállalkozásunk ma már több mint 600 kereskedelmi objektummal dolgozik országosan, amely partnereknek minőségirányitási rendszerünkből fakadóan szavatoljuk a minőségi termékek sokaságát.

  • Milyenek a visszajelzések, missziójuk teljesítése jó irányban halad? Sikerült népszerűsíteni a pulykahús készítményeket?

A Tisacoop-ot a Magyar termékek berkein belül részben a pulykahús importjával azonosítják. Tény, hogy a pulykahúsból készült termékeink nagyon közkedveltek igy jelentős áruforgalmat generál. A panírozott pulykatermékek mellett a pulykalöncs konzervtermékeink is meghatározóak. Jelentős áruforgalmat bonyolítunk a feldolgozó ipar beszállítóiként is. Itt elsősorban a szerb húsipari cégekre, illetve a édességipari gyártókra gondolok.

Úgy vélem tudatosan megfogalmazott vállalkozáspolitikánk jó irányba viszi előre cégünket és a ma már mintegy 65 alkalmazottal büszkélkedő vállalatunk hosszú távú biztonságot jelent mindannyiunk számára.

  • Sikeresen pályáztak a Prosperitati Alapítvány pályázatán. Mi a véleménye a pályázási lehetőségekről? Terveznek-e jövőbeli fejlesztéseket?

Természetesen pozitív a véleményem az alapítvány munkájáról, úgy gondolom, nagyon sok vállalkozónak, magánszemélynek lehetőséget biztosítottak elképzeléseik megvalósításában, azonban hogy ez mennyire tud megtartó erőként hatni, ez a jövőben dől el.

Mi is gondolkodunk vállalkozásunk további fejlesztéseinek eléréséhez igénybe venni az alapitvány által rendelkzésre bocsájtott pályázati forrásokat.

Terveinkkel összhangban 2017-ben egy újabb logisztikai központot szeretnénk kiépíteni, mintegy 2800 raklapnak megfelelő áru tárolási lehetőséggel amely tovább növelné cégünk lehetőségeit.

2016. december 19.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, G.A. (Fotó: Tisacoop)