Hétfőig pályázhatnak az érdeklődők a Prosperitati Alapítvány falusi házvásárlási támogatására

20240112-prosperitati-hazvasarlas2.jpg

A sikeres pályázók a korábbi 10 ezer helyett már 15 ezer eurós támogatásban részesülnek. Az alapítvány célja, hogy segítse a párok, családok és egyedülálló szülők házvásárlási költségeit és az ideális otthon kialakításának folyamatait.

Csantavér egyik csendes területén él immár negyedik éve a Gubis család, ők is a Prosperitati Alapítványnál pályáztak korábban. Azóta fokozatosan újítják és szépítik telküket, de leginkább a falu adta nyugodt légkört élvezik .

Gubis József, Csantavér:
„- Néztük, hogy beleférjünk az árkategóriába, megfeleljünk a kritériumoknak, hogy szilárd, kemény építésű ház legyen. Nekünk ez éppen kapóra jött, itt a szomszéd ház, ami ez esetben megfelelő volt.
- Mit kell tudni a portáról? Mekkora területről beszélünk?
- 10 kvadrátos porta, amin két ház is található. A fő épület és van egy kisebb családi ház is.”

Nagy segítség ez a fiatal pároknak, családoknak és az egyedülálló szülőknek, hogy kialakítsák megfelelő otthonukat a szülőföldjükön - hangsúlyozta Kozma Klementina, aki szintén négy éve vásárolta meg új házát Csantavéren.

„- Sikerült megegyeznünk abban, hogy a pályázati összeg, abba belefért a ház értéke.
- Mit kell tudni a házról, felépítéséről, fűtési rendszerről?
- A ház régi építésű ház, vegyes tégla és vályog, mindenhol kályhával fűtünk. Nagyon jó állapotban van, el volt szigetelve már. Igazából csak meszelni kellett és beköltözni.”

A Prosperitati Alapítványnál jelenleg három pályázati kiírás van nyitva, a vállalkozások- és a mezőgazdaság fejlesztésére, illetve a falusi házak vásárlására. Az utóbbira január 15-ig, hétfőig tudnak még pályázni az érdeklődők.

Lulić Márki Anna, jogi osztályvezető, Prosperitati Alapítvány: „Az általános feltételek az a pályázónak magyar és szerb állampolgársága, valamint a vajdaság területén bejegyzett lakcím. Külön feltételek is vannak a mezőgazdaságban is, valamint a vállalkozások tekintetében, házpályázatok esetében is. Ezeket most nem részletezném. A dokumentáció a jogosultsági feltételek igazolását igazoló dokumentumok, állampolgársági igazolások, házvásárlás esetén az előszerződés az eladóval, az ingatlanlap, ami igazolja a kiválasztott házat.”

A támogatás értéke ezúttal 10 ezer helyett 15 ezer euró. Amennyiben a választott ingatlan értéke nem haladja meg a támogatás összegét, a pályázónak nem szükséges önrészt vállalnia. Ha meghaladja, a különbséget a pályázó önrészből kell, hogy fedezze. A szabályzat szerint a nyertes jelentkezőnek a szerződés megkötésétől legkésőbb 9 hónapon belül be kell költözniük az új ingatlanba, majd legalább 10 évig életvitelszerűen ott kell élniük. Bővebb információ a prosperitati.rs oldalon található.

 

Szerző: 
Pannon RTV