Házvásárlásra is lehet ismét pályázni

hhj.jpg

A Prosperitati Alapítvány pályázati ismertetője Topolyán

Pályázati ismertetőt tartottak a Prosperitati Alapítvány képviselői Topolyán a Művelődési Ház kiállítótermében. Tomik Nimród alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy milyen nagy érdeklődés övezi a kiírásokat, az ilyen események pedig jó alkalmak az információk begyűjtésére, a személyes kapcsolatteremtésre. Lulić Márki Anna, a Prosperitati Alapítvány jogi osztályának vezetője is arra mutatott rá, hogy igen népszerűek a lakossági fórumok. Személyesen tudnak ilyenkor találkozni az emberekkel, akik feltehetik konkrét kérdéseiket, hiszen nem tud minden egyes élethelyzetet szabályozni az adott pályázati szabályzat. Dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottsági elnöke elmondta, hogy a magyar kormány 2016-ban indította el a külhoni nemzetrészek megmaradását szolgáló gazdaságfejlesztési programot a Kárpát-medencében, ahol a vajdasági program jelenleg Magyarország legnagyobb határon túli gazdaságfejlesztési programja. Pásztor István ötlete alapján közösen kidolgoztak egy programot, a munkában részt vett a topolyai Balassa Endre is. Az elképzelést a magyar kormányfő is támogatta, így vált valóra. Az alapítvány eddig 1474 projektet támogatott csak Topolya községben. Ezek kétharmada mezőgazdasági pályázatokra vonatkozott.

Elhangzott, hogy a Prosperitati Alapítványnál jelenleg három pályázati kiírás van nyitva: vállalkozások fejlesztésére, mezőgazdasági fejlesztésre és falusi házak vásárlására. Utóbbi pályázat keretösszege 500 millió forint, a másik két kategóriában pedig 2-2 milliárd forint a keretösszeg. Az általános feltételek között szerepel, hogy a pályázónak legyen magyar és szerb állampolgársága, valamint a Vajdaság területén bejegyzett lakcíme. Emellett külön feltételek vannak a mezőgazdaságban és a vállalkozások tekintetében, valamint a házvásárlási pályázatok esetében is, ezeket ugyancsak ismertették Topolyán, és válaszoltak a feltett kérdésekre. Házaspárok, élettársi életközösségben élők, valamint kiskorú gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő szülők számára nyitott a falusi ház vásárlására vonatkozó kiírás. A mostani házvásárlási támogatás újdonsága, hogy 2023. június 1-je után megkötött adásvételi szerződéssel is lehet pályázni. A házvásárlási pályázat esetében a keretösszeg 500 millió forint, a másik két kategóriában pedig 2-2 milliárd forint – ez utóbbi kettő esetében 1,5 millió dinár a támogatás összege, a házvásárlást pedig 1,8 millió dinárral segíti az alapítvány.

Burány Zsolt topolyai mezőgazdasági termelő a korábbi években már sikeresen pályázott. Jószágtenyésztéssel foglalkozik, és ismét ebben a kategóriában szeretne támogatást elnyerni, azért jött el a rendezvényre. Bencsik Flórián érdeklődését is a mezőgazdasági fejlesztésre vonatkozó pályázat keltette fel. Kapcsolható eszköz és szántóföld vásárlására pályázott korábban sikeresen, most ismét kapcsolható eszközt vásárolna. Mindketten elismerően szóltak a Prosperitati által nyújtott lehetőségekről.

A pályázatok részleteit egy vajdasági körút keretében ismertetik az alapítvány munkatársai. Bővebb tájékoztatással a területi irodákban, köztük a topolyaiban tudnak szolgálni az ott dolgozók. A részletek megtalálhatók a Prosperitati Alapítvány honlapján is.

 

Szerző: 
Magyar Szó, T.P.