A hatékonyság elengedhetetlen a mai piaci helyzetben

wa.jpg

Átadták a FOP Kft. kiemelt jelentőségű közepes gazdasági fejlesztést Törökbecsén

Csütörtökön az esti órákban ünnepélyesen átadták a FOP Kft. kiemelt jelentőségű közepes gazdasági fejlesztést Törökbecsén. A projekt összértéke 250 millió dinár volt, ebből a Prosperitati Alapítvány 100 millió dinárt biztosított.

Az eseményen jelen volt többek között Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese, dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, a Vajdasági Magyar Szövetség más tisztségviselői, a helyi önkormányzat képviselői, valamint a cég tulajdonosai és alkalmazottai.

– Törökbecsén ez egy csődbe ment vállalat volt, valamikor a VOGEL & NOOT vállalkozásnak a mezőgazdasági kapcsolható eszköz gyártóüzeme. Ezt a magyarkanizsai Bata család megvásárolta, az adósságokat és az elmaradt béreket is kifizette, és nekiállt fejleszteni a céget, hiszen mezőgazdasági gép és kapcsolható eszköz forgalmazásával foglalkoztak, de meglátták a lehetőséget ebben a szórványtelepülésben, ebben a vállalkozásban. Alapítványunknak köszönhetően fejlesztették is a gyártást, és a mai nap mintegy 75 munkavállalónak adnak megélhetést, 75 családnak szülőföldön való boldogulását segítik, amiről azt gondolom, hogy már önmagában fantasztikus. Európai Uniós piacra tudnak exportálni, és jó minőségű, hazai gyártmányú mezőgazdasági kapcsolható eszközöket előállítani – közölte Juhász Bálint.

A támogatásnak köszönhetően ezúttal egy új csőlézervágó gépet helyeztek üzembe ünnepélyes keretek között a gyár csarnokában. A FOP Kft. ma már teljes technológiai lánccal rendelkezik.

– 2017-ben vettük mi át a céget, és onnantól kezdve folyamatosan fejlesztettük, de a Prosperitatitól kapott támogatással drasztikus fejlesztéseket végeztünk el. Modernizáltuk a gépeket, felújítottuk az épületet, szolárpanelokat helyeztünk el, és ezzel tudtuk elérni azt a hatékonyságot, ami a mai piaci helyzetben szükséges – mondta Bata Imre, a törökbecsei FOP Kft. társtulajdonosa.

Dr. Pásztor Bálint hangsúlyozta: a vajdasági gazdaságfejlesztési terv megvalósulása azt teszi lehetővé, hogy magyarként meg lehessen maradni a Vajdaságban, a tömbben és a szórványban is.

– Törökbecsén egy egyébként Magyarkanizsa községbeli cég hozott létre üzemet, munkahelyet biztosítva a szórványban élőknek, a törökbecseieknek és a környékbelieknek. Ez azt mutatja, hogy a Prosperitati Alapítvány is és a vajdasági gazdaságfejlesztési terv is ugyanúgy, mint a Vajdasági Magyar Szövetség egyenrangúan fordít figyelmet a tömbben és a szórványban élőkre annak érdekében, hogy magyarként meg lehessen maradni a szülőföldön – emelte ki a VMSZ megbízott elnöke.

A magyar kormány 2016-ban a külhoni nemzetrészek megmaradását szolgáló gazdaságfejlesztési programot indított el a Kárpát-medencében. A vajdasági program jelenleg Magyarország legnagyobb határon túli gazdaságfejlesztési programja.

– Szeretném Önöket és magunkat, mindannyiunkat arra biztatni, hogy haladjunk tovább ezen az úton, amit megkezdtünk, a mezőgazdaságra szegezzük a tekintetünket, de minden kapcsolódó ipari és szolgáltatói területet is figyelembe véve folytassuk a megkezdett munkát – fogalmazott Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese.

Közzétették a Prosperitati Alapítvány új, 12. pályázati kiírását. Ennek keretében 2 új pályázat jelent meg, egyik a mezőgazdasági kistermelők, a másik pedig egyéni vállalkozók, valamint mikro- és kisvállalkozások számára. Mindkét felhívás megjelent a Prosperitati Alapítvány honlapján, pályázni december 5-től 2024. február 5-én 14 óráig lehet. A támogatási keretösszeg szintén megegyezik mindkét pályázat esetében, ez 2 milliárd forint dinár ellenértéke. A támogatás vissza nem térítendő.

 

Szerző: 
Magyar Szó, kábé