Gőzerővel folyik a munka a bánáti kertészetekben

2021-03-31-kerteszetfoliasatro2.jpg

A családi gazdaság a Prosperitati Alapítvány pályázatai útján, eszközeikben gyarapodva minőségi zöldségek termesztésével biztosítja megélhetését

Ürítik a fóliasátrakból a téli termést és készítik elő a helyet a tavaszi terményeknek. Mivel egyre nehezebb napszámost találni, azért igyekeznek gépesíteni a termelést.

Három faluból, huszonöt napszámos szorgoskodik a muzslyai Csíkos-család kertészetében. Minden perc fontos, mert a piacon az új termék mindig a legkelendőbb.

Csíkos Ernő, kertész, Muzslya: „A spenótot le kell szedjük, mielőtt beledolgozzuk a maradványokat a földbe, és akkor azt a sok paradicsompalántát kiültetjük. Azt is ki kell ültetni optimális határidőben, mert ha itt szenved a pohárban, akkor elrúgja az első terméseket, viszont mindig az első termés a legdrágább. Az az első fürt paradicsom mindig az a legdrágább.”

Csíkosék kertészetében 7000 négyzetméternyi fóliasátorban termelnek paradicsomot, paprikát, szabad ég alatt pedig húsz hektáron sárgarépát termesztenek. Az utóbbi években leszűkítették a termékfajtákat.

Csíkos Ernő, kertész, Muzslya: „A mechanizáció is drága, a gépek, és mind különleges gépek, amik csak gyökérzöldségekre valók.”

A családi gazdálkodásból kiveszik a részüket a fiatalok is, akik az egyetem befejezése után folytatni is szeretnék a hagyományt.

Csíkos Ernő, kertész, Muzslya: „Úgy gondoltuk, nekünk ez a 7000 négyzetméter fólia untig elég, hogy kiiskoláztassuk őket. De azt mondta mind a kettő, hogy nincs szándékuk külföldre menni, látnak ebben fantáziát, így belementünk komolyan a gépesítésbe.”

A termékeiket a Császárkert Kft.-n keresztül, valamint a belgrádi és az újvidéki nagybani piacokon értékesítik.

Szerző: 
Pannon RTV