Geneza Termelő, Kül- és Belkereskedelmi Kft.

szecsei_bus_klara_geneza.jpg

Szecsei Bús Klára: egy energikus, folyamatosan megújuló kisvállalat a miénk, amely több mint 50 magyar ajkú munkást foglalkoztat. Ugyancsak figyelünk arra is, hogy csökkentett munkaképességű kollégáink is eredményesen megtalálják helyüket a kollektívában.

  • Több mint 20 éves múltra tekint vissza a vállalkozásuk. Ezen időszak alatt gondolom számos nehézségen ment át, és sikert ért el. Melyek voltak a vállalkozás mérföldkövei?

A magyar határ mellett található Geneza vállalat mint családi vállalkozás, fennállása óta a csupán pár termékből álló portfóliójából a régió egyik legkiemelkedőbb kereskedelmi vállalatává nőtte ki magát, amely ellátja a teljes élelmiszerpiacot .
Elsődleges tevékenysége a szerb illetve ex-jugoszláv államok élelmiszergyárainak ellátása élelmiszer alapanyagokkal, mint  például fűszerekkel, szárított zöldséggel, adalék anyagokkal, teákkal illet egyes csomagolóanyagokkal. 

A vásárlók által ma ismert legnagyobb márkák használják azokat a termékeket, amelyeket a cég szerez be a Közel és Távol-Keletről vagy éppen Nyugat-Európából, több mint 20 különböző országból melyek közül sok termék a megrendelést követően több hónapos utazás után kerül a magyarkanizsai elosztó központba.

A Geneza évek óta a minőségügyi fejlesztésein keresztül afelé haladt, hogy ne csak egy kereskedelmi, sokkal inkább egy komoly feldolgozó vállalat is lehessen. Fennállásának lekomolyabb beruházása a tavalyi évben megvalósított  projekt, amely egy olyan szárítóüzem létrehozása volt, amely képes feldolgozni, avagy szárítva tartósítani a Vajdaságban megtermelt legtöbb fajta gyökeres illetve leveles terméket illetve gyümölcsöt, mint például a pasternákot, petrezselymet, spenótot, kaprot, burgonyát vagy éppen az almát. A régió szinten is kiemelkedő befektetés része volt nem csak maga a modern szárítóüzem kiépítése, hanem az ahhoz tartozó nagykapacitású logisztikai központ illetve labor felépítése is.

 

  • Munkavállalás reményében nagyon sok fiatal hagyja el Vajdaságot. A község egyik legsikeresebb és leggyorsabban működő vállalataként, jelenleg mennyi munkást foglalkoztatnak, és tervezik-e új munkahelyek megteremtését?

 

A Geneza egy energikus, folyamatosan megújuló kisvállalat, amely több mint 50 magyar ajkú munkást foglalkoztat. Ugyancsak figyelünk arra is, hogy csökkentett munkaképességű kollégáink is eredményesen megtalálják helyüket a kollektívában.

A magyarlakta régióból kikerülő vállalati munkásokon túl, nagyban támogatjuk a környező földművesek munkáját, nem csak technológiai és konzultánsi segítséggel, hanem azon keresztül is, hogy termékeik rajtunk keresztül a legkomolyabb globális vállalatokhoz is eljutnak, így egyre komolyabb mennyiségeket tudnak megvalósítani.

Ezzel fejlődik a régió mezőgazdasága, termelékenysége és természetesen ennek eredményeképp a vajdasági földműves családok megélhetési színvonala is.

A múlt kereskedelmi tapasztalataira alapozva már a legelső szezon termékei is komoly vevők figyelmét keltették fel,

a szerb piacon található legnagyobb csomagolóüzemek szerződtek a feldolgozott szárítmányok valamely mennyiségeire, így reális alapokon tudunk a növekedésre számítani.

Bízunk abban azonban, hogy a jelenlegi üzemünkön túl a közeljövőben egyre komolyabb gyártást fogunk tudni kiépíteni több gyártószalaggal, hogy komoly szereplőként jelenhessünk meg a világpiacon.

Jelenlegi szárítókapacitásunknak megfelelően közel 7000 tonna feldolgozott nyersárut értékesítünk várhatóan a 2016-os év során, folyamatosan tanuljuk új vevőink igényeit, hogy egyre tökéletesebben tudjuk őket kiszolgálni.

Egyre több egyre újabb vállalatok keresnek fel minket, annak köszönhetően, hogy találkoznak a termékeinkkel, nevünkkel vagy éppen személy szerint velünk a nemzetközi piacokon. Másfelől pedig a globális vállalatok is egyre nyitottabbak a nem csak lokális, hanem regionális együttműködésre is az eddigi jó tapasztalatok és nagyon sikeres auditok fényében.

 

  •  A vállalat az évek során partnerségi kapcsolatot létesített több rangos külföldi céggel is. Mekkora régiót fednek le a termékeik értékesítésével?

 

A belföldi illetve ex-jugoszláv piacok ellátásán túl egyre komolyabb hangsúly kerül a feldolgozott zöldségek exportjára is.

A jelenlegi vevőstruktúrának közel negyede már az orosz illetve EU-s (német, francia és olasz) piacok partnereiből áll.

Reálisnak látjuk, hogy 5 éven belül az eladásaink fele export piaci forgalomból valósulhasson meg és eljuthassunk az amerikai illetve japán gyárakhoz is. Ennek érdekében úgy tervezzük gyárunkat is fejleszteni, hogy minél szélesebb vevői igényt szolgálhasson ki és a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelő terméket is elő tudja készíteni illetve bármikor bővíthető lehessen.

 

  • Két éve a cég fennállásának huszadik évfordulóját egy új logisztikai központ kialakításával ünnepelte meg, amelynek célja nemcsak a kapacitás növelése volt, hanem hűtőegységeket terveztek létrehozni. Mondana erről néhány szót?

 Állandósult célunk a kapacitásaink 100%os hatékonyságának elérése egyrészt a kiépült gyártószalag 12 hónapon át történő, tehát egész éves kihasználásán keresztül, másrészt pedig a felépített logisztikai központban raktározott termékek folyamatos forgatásán keresztül.

A Geneza termelő- és kereskedelmi vállalat termékeinek elsődleges felvevőpiaca az élelmiszeripar, azon belül is leginkább a fűszereket, fűszerkeverékeket, leveseket, készételeket, szószokat csomagoló gyárak. Ezek közül több olyan is megjelenik a partnerei között, mint például a Nestlé, mely stratégiai beszállítójaként tartja számon vállalatunkat, vagy a Yumis és a Takovo gyárak, melyek a régió legnagyobb képviselői az említett iparágban. Ezen gyárak legtöbbje heti rendszerességgel hívja le a megtermelt alapanyagot raktárunkból, melyet lédig (20-25kg-os) csomagolásban szállítunk ki.

A garantált gyorsaság illetve flexibilitás nagyban támogatja partnereink gyártási hatékonyságát, a komolyabb szerződésekben a teljes szezont lefedő folyamatos ellátásról beszélünk, illetve nem egy, hanem egy teljes termékportfólióra vonatkoznak. Ennek érdekében volt fontos, hogy akár fagyasztott termékek is bekerülhessenek a rendelések közé.

Ebben az esetben az alapanyagot a vevői igény alapján termeltetjük, annak elvárása alapján készítjük vagy készíttetjük elő akár belföldön akár külföldön, kereskedőink folyamatos piaci helyzetelemzést adnak az adott áruról és megegyezés szerint akár heti lebontásban kiszállítjuk. E folyamat vevőinknek nagyfokú biztonságot illetve kiszámíthatóságot tesz lehetővé azok éves kereskedelmi hálózatokkal történő ártárgyalásaik során.

 

  •  A közelmúltban sikeresen pályáztak a Prosperitati Alapítvány pályázatán. Hogyan látja a pályázási lehetőségeket? Illetve milyen újításokat terveznek bevezetni?

 

Habár a kereslet egyre növekvő, a kapacitásaink a termékek nagyon erős szezonalitása miatt még behatároltak.

Adott termékek esetében a gyártás az alapanyag gyors romlásnak indulása miatt csakis pár napig végezhető el, ez időt alatt kell a teljes betakarítást és feldolgozást véghezvinnünk.

A Prosperitati Alapítvány segítségével megvásárolt kaszáló hatalmas segítség volt a folyamat hatékonyságának növelése szempontjából. 20 éven keresztül a Geneza vállalat csakis saját forrásaira támaszkodhatott a fejlesztésekben, nagy lelkesedéssel és tervekkel várjuk a jövőben megpályázható támogatásokat, melyek, hisszük, hogy a környező mezőgazdasági területek támogatását is hivatottak segíteni azon túl, hogy segíthetnek a Geneza fejlesztésében, hogy feldolgozhassuk ezen terményeket.

Hosszú távú tervünk, hogy ne csak szárított zöldségek, hanem szárított és aszalt gyümölcsök feldolgozását is megvalósíthassuk, kihasználva ezzel a régió adta komoly lehetőségeket, ezzel együtt még további munkahelyeket is teremtve a régió fiataljai számára.

 

  • Milyen tanácsokkal látná el azon fiatalokat, akik rendelkeznek vállalkozói ambíciókkal?

 

A régió fiataljai számára azt üzenjük, hogy kövessék az álmaikat és ne féljenek belevágni.

A Geneza a legjobb példa arra, hogy kemény munkával és kitartással igenis lehet sikeres nemzetközi vállalatot lehet létrehozni a Vajdaságban is, nem csak a Nyugaton.

2016. augusztus 11.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, G.A.