A gazdaság a megmaradás alapja

get_img.jpg

A tusványosi program állandó szereplői a nemzetgazdasági és vállalkozási témájú beszélgetések. A szerdai nap egyik kiemelt ilyen jellegű paneljében Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Kozma Mónika, az erdélyi Pro Economica Alapítvány ügyvezetője, Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke, Csite András, a HÉTFA Kutatóintézet igazgatója és Jónás László, a Design Terminal cég ügyvezetője vett részt. A beszélgetést Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője moderálta, aki az elején kiemelte: az elmúlt időszakban történt fejlődés egyik legfontosabb következménye, hogy a nemzetpolitikai intézkedések létrehozták a Kárpát-medencei vállalkozók közösségét, ami gyümölcsöző együttműködésre ad lehetőséget.

Juhász Bálint felszólalásában rámutatott, hogy a Prosperitati Alapítványnál a gazdaságfejlesztés mellett a tudástranszfer, a közösségépítés számít a legfontosabb feladatnak, illetve a fiatal vállalkozók megszervezése. Mindehhez nagy segítséget nyújtottak a további Kárpát-medencei, például felvidéki és erdélyi példák. Juhász hangsúlyozta, hogy 2010 óta kegyelmi állapot tart a határon túlra való figyelés, a helyi igények szemmel tartása, az összetartozásra alapozó együttműködés miatt, vagyis azért, mert a gazdaságfejlesztés nemzetpolitikai szempontból történik.

A Prosperitati vezetője szerint a szülőföldön való megmaradás szempontjából a gazdaság az igazán húsba vágó kérdés, így a kedvező, rugalmas támogatások létfontosságúak ilyen téren. Az előző rendszerek nem voltak képesek ekkora és ilyen hatékony támogatásra, nélkülük 10-20 év alatt valósult volna meg az, ami a jelen körülmények között 1-2 év alatt megtörténik. A vajdasági magyar vállalkozói közösség megerősítéséhez emellett a mentorprogram is hozzájárult, illetve az is fontos, hogy a pályázatokkal mentőövet lehetett dobni olyan családoknak vagy személyeknek, akiknek korábban a megmaradásért is küzdeniük kellett.

Jónás László és a Design Terminal cég 15 országban visz gazdasági innovációs programot, amelyet a nemzetpolitikai államtitkárság munkájával is összehangolnak, illetve segítik utóbbit, odafigyelve a hegyi közösségek igényeire. Kozma Mónika arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági tervek megalkotásakor nem csak gazdasági szempontokat érdemes figyelembe venni, a vállalkozások igénylik az emberi megközelítést, így pedig egy erős gazdasági-közösségi teret lehet létrehozni. Iván Tamás arról beszélt, hogy szervezetét a hasonló jellegű felvidéki intézmény hiánya hívta életre, és az immár bő 1100 tagú szövetség hatalmas teret ad arra, hogy tapasztalatot és tudást cserélhessenek a szlovákiai magyar vállalkozók, miközben egy hálózat is kialakul. Csite András tudományos szempontokkal egészítette ki a társalgást. Mint mondta, a kapitalizmus lényege nem a verseny, hanem a kölcsönösen előnyös együttműködés, a magyar közösség pedig a határokon átívelő együttműködéssel ilyen kedvező állapotokat hozhat létre.

Szerző: 
Magyar Szó, AP