Gazdálkodás, fejlődés a Prosperitati segítségével

2022-03-31-blazsanik-gazdasag-geppark-traktor_8.jpg

Az Alapítvány képviselői és a VMSZ több politikusa személyesen is meggyőződött arról, hogy a támogatás milyen fejlesztéseket tett lehetővé.

Húsz évvel ezelőtt mindössze öt holdon vágtak bele a földművelésbe az óbecsei Blazsanik-fivérek. Imre és Kristóf családi gazdasága azóta a Prosperitati Alapítvány több pályázatán is nyert támogatást.

Tekintélyes géppark áll a Blazsanik-fivérek mezőgazdasági telephelyén. Húsz évvel ezelőtt, amikor belevágtak a gazdálkodásba, itt még szinte semmi sem volt. Blazsanik Imre, földműves, Óbecse: „Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk, repce, búza, kukorica, szója és napraforgó-termesztéssel foglalkozunk.”

Blazsanik Imre és Kristóf a Prosperitati Alapítványnál több alkalommal is sikerrel pályázott, legutóbb a kiemelt jelentőségű, közepes léptékű mezőgazdaság-fejlesztési pályázaton nyertek támogatást. Kapcsolható eszközök és pótkocsik vásárlására, betonutak kiépítésére és szárítókapacitás bővítésére igényeltek támogatást. Blazsanik Kristóf, földműves, Óbecse: „A szántóföldi növénytermesztés mellett szerettünk volna megindítani egy plusz ágazatot, amivel esetleg tudunk még teret nyerni a piacon, és arra gondoltunk, hogy olyan valamivel foglalkozzunk, amit esetleg ki is tudunk termelni magunk. Kapóra jött a fűszerpaprika, amit termeszteni tudunk, illetve föl is tudunk dolgozni, ha csinálunk hozzá egy csarnokot. Ebbe próbáltunk beleinvesztálni.”

Blazsanikékhoz ma a Prosperitati Alapítvány képviselői és a Vajdasági Magyar Szövetség több politikusa is ellátogatott, hogy személyesen is meggyőződjenek arról, hogy a pályázati támogatás milyen fejlesztéseket tett lehetővé ebben a gazdaságban. Óbecse községben több mint 1300 projektet támogatott eddig a Prosperitati Alapítvány 10 millió euróval, ennek köszönhetően 20 millió eurónyi beruházás valósult meg. Juhász Bálint, ügyvezető, Prosperitati Alapítvány: „A Blazsanik család gazdasága nagyon jó példa arra, hogy szorgalommal, kitartással, az ősök örökségéhez ragaszkodva hogyan lehet fejlődni, illetve hogyan lehet a nagy táblás mezőgazdasági termelést kiegészíteni feldolgozással. Itt a növények szárítására gondolok, és hogyan lehet egy családnak megkapaszkodni és fejlődni Vajdaságban.”

A Blazsanik-fivérek jelenleg 400 holdon gazdálkodnak. A Prosperitati Alapítvány támogatásával megvalósult beruházásoknak köszönhetően a hatékonyságuk és a hozamuk is javult.

Szerző: 
Pannon RTV