Fókuszban a helyi termékek

44524-agrar-1-big_jpg.jpg

A 32. Tusványoson is nagy figyelmet fordítanak a helyi termékek népszerűsítésére. Finom falatokkal és ízekkel várják a termelők a vásárlókat, és több kóstolót is szerveznek a különféle sátrakban. Panelbeszélgetéseken is körüljárják a témát, illetve együttműködési megállapodást is kötöttek az erdélyi, felvidéki és vajdasági gazdaszervezetek.

Együttműködési megállapodást írt alá a Kárpát-medencei rövid ellátási lánc kialakítása kapcsán több gazdaszervezet, köztük a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén a székelyföldi Tusnádfürdőn.

— Egyesületünk programjában a kezdetek óta kiemelt helyen szerepel a helyi termékek népszerűsítése és a helyi termelők helyzetbe hozása — nyilatkozta Nagy Miklós elnök, aki emlékeztetett arra, hogy három évvel ezelőtt a Prosperitati Alapítvány pályázatának köszönhetően 36 termelő tudott támogatáshoz jutni hozzáadott érték előállításához, illetve 9 helyitermék-bolt vagy -polc jött létre. Most ki kell alakítani egy olyan logisztikát, digitális rendszert, platformot, amelynek köszönhetően a helyi termékek a lehető legrövidebb úton jutnak el a fogyasztóig. — A feladat nem egyszerű, hiszen biztosítani kell az élelmiszer-biztonsági előírásokat a lánc minden résztvevőjének. A tervek szerint a termelőket segítjük majd abban is, hogy termékeik eljussanak a Kárpát-medence más területeire is, ám ehhez a minőségi követelmények mellett a mennyiséginek is eleget kell tenniük.

A digitális platform kialakítása és működtetése mellett a termelők és a fogyasztók képzésére is nagy hangsúlyt helyeznek majd.

 

Szerző: 
Hét Nap, Fehér Márta