Éljen a lehetőségekkel!

2023-12-20-prosperitati-csantaver6.jpg

 Házvásárlásra, mezőgazdasági fejlesztésekre, mikro- és kisvállalkozások támogatására pályázhatnak jelenleg az érdeklődők a Prosperitati Alapítványnál.

Az elmúlt napokban öt vajdasági településen tartottak lakossági fórumot, amelyen az alapítvány munkatársai ismertették a kiírások részleteit, és a felmerülő kérdésekre is választ adtak. Utolsó állomásuk idén Csantavér volt.

A mezőgazdaság területén öt kategóriában jelentkezhetnek az érdeklődők.

A csantavéri Kovács Antal eddig még nem pályázott, de szeretné gazdaságát bővíteni.

„Szeretnék még érdeklődni a Prosperitati pályázatokról. Kapcsolható eszközökre szeretnék pályázni.”

A mezőgazdasági és a mikro- és kisvállalkozások esetében is másfél millió dináros összegig támogatja az alapítvány a pályázókat 75 százalékos intenzitásban. Előnyös elbírálásban részesülnek azok, akik 3 vagy több 18 éves kor alatti gyermeket, illetve 18 év feletti, de eltartott gyermeket saját háztartásukban nevelnek, az ő esetükben 90 százalékos a támogatás.

Tóth Bagi Renáta, Csantavér: „Pályáztunk már pár évvel korábban, sikeresen teljesítettük a pályázati feltételeket, meg is nyertük, és az idén is szeretnénk pályázni. Kisgazdaság vagyunk, háromgyerekes családanya vagyok, így reménykedünk benne, hogy ismét sikeres pályázatot tudunk teljesíteni. Szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozunk, és valamilyen kapcsolható eszközre szeretnénk pályázni az idén.”
A termeléssel foglalkozó vállalkozók esetében is 75, illetve 90 százalékos a támogatás intenzitása, ugyancsak másfél millió dináros összegig. Mindkét pályázati vonal esetében két-két milliárd forint a támogatási keret. A pályázatok 2024. február 05-én, 14 órakor zárulnak, illetve a keret kimerülésekor. Emiatt a Prosperitati Alapítvány munkatársai azt tanácsolják az érdeklődőknek, hogy mielőbb adják át igénylésüket.

Nagy Zita, stratégiai osztályvezető, Prosperitati Alapítvány: „Ez az ötödik, egyben utolsó lakossági fórumunk. Viszonylag nagy az érdeklődés, a gazdák érdeklődőek, megfogalmazódott sok kérdés. Ezekre a kérdésekre igyekszünk a lakossági fórumok alkalmával válaszolni, hiszen nem életszerű, hogy mindent előre írásban, a pályázati szabályzatban tudnánk megfogalmazni. Ilyenkor az életszerű kérdések előkerülnek, és ezekre is megadjuk a válaszokat.”

Falusi házvásárlás támogatásának az igénylésére 2024. január 15-ig van lehetőség. A pályázatonként megítélhető támogatás összege 1 millió 800 ezer dinárra növekedett. Az aktuális pályázatokról minden szükséges információ megtalálható a Prosperitati alapítvány honlapján, a www.prosperitati.rs oldalon.

 

Szerző: 
Pannon RTV