Egy sikeres családi vállalkozás

images_cms-image-000283047.jpg

Új létesítményekkel bővült a zentagunarasi Fitochem vállalat

A héten Csallóközi Eszter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Rekecki Zoltán, a Fitochem vállalat társtulajdonosa átadták a vállalat új épületét. Ez a jelentős zentagunarasi beruházás a Prosperitati Alapítvány segítségével valósult meg, és nagymértékben hozzájárul a cég fejlődéséhez.

Rekecki Zoltán újságírói kérdésre elmondta, hogy a cég családi vállalkozás, és 19 éve indították útjára.

– A céget szüleink alapították 2003-ban, és több mint 10 éven keresztül vezették. Az egyetem után testvéremmel, Róberttel itt helyezkedtünk el. Számomra adott volt ez, hiszen a végzettségem növényorvos, de Robi is megtalálta a helyét a cégben. Vállalatunk szántóföldi növénytermesztéssel, ezen belül pedig növényvédelmi szaktanácsadással és reproanyagok forgalmazásával foglalkozik. Ez azt jelenti, hogy növényvédő szerek, vetőmagok, valamint levél- és műtrágya értékesítésével foglalkozunk. A kezdetektől ez volt a profil, és ez nem is változott az elmúlt két évtized alatt. A cég a 2021-es évig a szüleim háza mellett kapott helyet, és a Prosperitati Alapítvány segítségével költöztünk át a jelenlegi helyünkre, a Pék utca 12-es szám alá – mondta el Rekecki, majd arról is szólt, hogy több sikeres pályázatot is megvalósítottak a Prosperitatinak köszönhetően.

– 2017-ben egy ún. hideg raktárra pályáztunk, amit már ezen a telephelyen építettünk fel. Ott főleg vetőmagot és műtrágyát tárolunk, mert az nem annyira érzékeny a hőmérsékletre. Ezt követően pályáztunk a jelenlegi székhelyünkre, amely egy üzlethelyiség, egy fűthető raktár és egy iroda tárgyalóval. Ez 2021-ben készült el – számolt be a társtulajdonos.

A Fitochem vonzáskörzete az észak-bácskai és az észak-bánáti rész, amelybe beletartozik Szabadka, Topolya, Kishegyes, Zenta, Ada, Magyarkanizsa és Óbecse község.

– A kezdetektől fogva a partnereink túlnyomó többsége magyar. Igaz, az utóbbi időben egyre több a más nemzetiségű is, de a többség még mindig magyar. A mi nagy előnyünk a magyar nyelvű szaktanácsadás és ennek köszönhetően a közérthetőség. Így nyilván a hibalehetőségek is kisebbek. Cégünk az első 10 évben rohamosan fejlődött, majd ezt követően éves szinten 10-15 százalékot tesz ki a növekedés. Ahogy nő egy cég, ez az ütem lelassul, viszont mi még az elmúlt pár viszontagságos év alatt is tudtunk növekedni. Lehet, hogy ez az ágazatunk sajátja, de emellett tudtunk reagálni a hirtelen kialakult helyzetekre, és a cég nem sínylette meg a nehézségeket – fogalmazott Rekecki, majd arról is szólt, hogy a cég alkalmazottainak száma is nőtt. Családjuk mind a négy tagja a Fitochemben dolgozik, majd a Prosperitati támogatásának köszönhetően két új alkalmazottal bővültek. Tavaly egy adminisztratív munkatársat vettek fel, és további munkásokra is szükségük van.

A társtulajdonos arról is szólt, hogy elégedettek az eddig megvalósultakkal, de további terveik is vannak.

– Úgy gondolom, hogy mostanra teljesítettük, ami elvárható volt. Egy új telephelyet létesítettünk, és a tárolókapacitásunk is akkorára nőtt, hogy kielégíti az igényeinket. Az elkövetkező pár évben szeretnénk egy logisztikai hálózatot kiépíteni, bővíteni akarjuk a kommunikációs csatornáinkat, és a már említett alkalmazottlétszám-növelés is itt szerepel. Új és innovatív termékeket fogunk bevezetni a szerbiai piacra. Nem saját gyártmányokról beszélek, de azt sem zárom ki – mondta Rekecki, majd hozzáfűzte, hogy folyamatosan arra törekednek, hogy újításokat vezessenek be az ágazatba.

 

Szerző: 
Magyar Szó, L.J.