Édes a világsiker

20170914_113008.jpg

Réel csokoládé-Zenta

A zentai Réel kézművescsokoládé mára messzeföldön híres. Készítői legutóbb Londonban a sós-karamelljükkel elnyerték az élelmiszervilág Oscar-díjának nevezett Great Taste Awards csillagját, a két cégtulajdonos, Lengyel István és Csilla az Internationa Chocolate Awards kelet európai döntőjéről arany- és ezüstéremmel tért haza. Elmondásuk szerint a Prosperitati Alapítvány pályázatai teremtették meg számukra azokat az eszközbeli feltételeket, amely által világszínvonalú sikereket értek el, úgy a gyártás, mint a forgalmazás terén és munkahelyeket teremthetnek, továbbá hozzájárulhatnak városuk, Zenta idegenforgalmi látványosságaihoz is. Eredményekről, tervekről Lengyel István nyilatkozott:

  •     Hogyan jutottak el a minőségi csokoládékülönlegességek gyártásának ötletéig?

    Egy belgiumi kirándulás kapcsán ismerkedtünk meg a csokoládéval közelebbről, azonban itt még nem tudtuk, hogy csokoládékülönlegességeket fogunk készíteni.
    Az ötlet a kirándulást követő hónapokban fogalmazódott meg bennünk, 2014 szeptemberében. Majd elkezdtük elsajátítani a szükséges szaktudást, mivel sem a párom, Csilla (azóta már feleségem), sem én nem rendelkeztünk ilyen fajta ismeretekkel, hiszen mindketten mérnöki diplomával rendelkezünk. Szükséges volt meghatározni milyen csokoládékat szeretnénk készíteni, mind formailag, mind minőségileg, illetve hol szeretnénk értékesíteni és kinek. Ezt mind papírra vetettük, majd 2014-ben megjelentek a Réel kézműves csokoládé különlegességek a zentai és szabadkai karácsonyi vásárokon.

  •     Miként zajlik a csokoládék készítése, illetve hogyan néz ki egy közös munkanapjuk a nejével, aki üzlettársa is egyben?

Munkanapjaink igen változatosak, hiszen a csokoládék gyártása mellett mindig találunk egyéb teendőket a vállalkozás háza táján. A csokoládékat előző este szükséges elkezdeni olvasztani, hogy mire használni szeretnénk felolvadjon, majd ezután következik a temperálás (kristályosítás) folyamata. A megfelelő kristályszerkezet kialakulása után tudjuk használni a csokoládékat (ét-, tej-, fehércsokoládé), attól függően, hogy az adott nap milyen terméket készítünk.

  •     Milyen termékeik vannak?

Mára termékeink száma közelít a százhoz, de ha csoportosítani kellene, akkor három fő termékcsoportot tudnék felsorolni: táblás csokoládék, csokoládéba mártott gyümölcsök, és desszertek - bonbonok. Minden alkotásunkról elmondhatom, hogy kizárólag minőségi belga csokoládé az alapja, NEM tartalmaz hozzáadott növényi zsiradékokat és egyéb élelmiszeripari dúsító anyagokat.

    A termékek a legminőségesebb hazai gyümölcsöket tartalmazzák, amelyek a liofilizálás (fagyasztva szárítás) folyamatának köszönhetően megőrizték vitamintartalmukat és ízüket, valamint a számunkra legfontosabb, hogy szívvel és lélekkel készítjük őket. Természetesen minden csokoládé kézzel készül, hiszen így tudjuk megőrizni és felügyelni az általunk képviselt minőséget.

  •     Hol értékesítik ezeket, illetve mennyire erős ezeknek a termékeknek a piaca hazánkban, a külföldi lehetőségekhez képest is?

Bizonyára a mai világban egy prémium kézműves csokoládét nehezebb értékesíteni, mint az olcsó silány minőségűt. Nem könnyű. Próbáltuk megtalálni azokat az értékesítési csatornákat, amelyeken keresztül elérjük a célközönségünket és a csokoládéink is megfelelő környezetben kerülnek eladásra. Így csokoládéinkat főként prémium kategóriás boltokban, borszaküzletekben, gasztroboltokban lehet megvásárolni.

  •     Elég egyszerűen csak szeretni a csokoládét, illetve melyik közülük az Önök kedvence és miért éppen az?

Mivel mindegyik csokoládé saját alkotás, saját „gyermekünkként” egyet sem tudnánk kiemelni. Az összes csokoládénkról tudnánk mesélni, hogy miért imádjuk és szeretjük.

  •     Pályáznak-e eszközökre, illetve a Prosperitati Alapítvány pályázati lehetőségei mennyiben segítették a vállalkozás eredményességét?

     Igen, a Prosperitati Alapítvány pályázatai teremtették meg azokat a feltételeket, hogy vállalkozásunk ilyen mértékű fejlődést tudjon véghezvinni, és ki tudjuk szolgálni a megteremtett piaci igényeket. Az Alapítvány pályázatainak köszönhetően tudtuk növelni a termelési kapacitásokat és új termékeket alkotni. Ezáltal is szeretnénk megköszönni a Prosperitati Alapítvány munkáját, hogy lehetőséget biztosít a szülőföldön való boldoguláshoz.

  •     Rendszeresen érnek el sikereket, úgy a gyártás, mint az értékesítés területén. Melyik a legrangosabb díjuk?

Úgy éreztük elérkezett az idő, hogy nemzetközi szinten is megmérettessük csokoládéinkat. Csokoládéműhelyünk első ízben nevezett a londoni székhelyű „Great Taste Awards”-on, melyet az élelmiszervilág Oscar-díjának is tartanak. Az idei verseny iránt is óriási volt az érdeklődés, hiszen közel 13.000 terméket neveztek be a világ minden tájáról. Ezek közül mindössze egyharmadát díjazzák csillaggal. A zsűri több mint 500 főből áll, melynek tagjai kifinomult ízléssel rendelkező szaktekintélyek, mint pl.: Michelin csillagos éttermek séfjei, gasztronómiai szakemberek, ételkritikusok.

Egy, számunkra különleges termékkel neveztünk az idei megmérettetésre, mely egy karamellizált fehér csokoládé ropogós ostyával és egy csipetnyi sóval, röviden sós-karamell. A zsűri értékelése alapján kimagasló minőségű termékről van szó, melyben teljes harmóniában vannak az ízek, a csokoládé textúráját pedig felhőtlen örömöt és meglepetés jellemzi, és formavilága pedig egyértelműen innovatív. Mindezek alapján egy csillagos értékeléssel díjazták csokoládénkat.

Szintén első alkalommal indultunk az Internationa Chocolate Awards kelet európai döntőjén, melynek Budapest adott otthont. A versenyre benevezett termékeket nemzetközi zsűri értékelte, melyek között mestercukrászok, csokoládéspecialisták, és egyéb gurmanok szerepeltek.

    Az általunk nevezett (fentiekben már említett) sós-karamellt EZÜST éremmel díjazták, a kandírozott fűszeres narancshéjat pedig ARANY éremmel, több környékbeli ország neves csokoládégyártóit magunk mögé hagyva. A díjazott termékek továbbjutottak a világversenyre, amely novemberben kerül megrendezésre az olaszországi Firenzében, ahol hasonló körülmények között értékelik majd a csokoládé különlegességeket. Az elért nemzetközi eredmények számunkra kiemeltképp fontosak, hiszen a legnagyobb szakmai elismerések között szerepelnek, illetve más nem rendelkezik Szerbiában hasonló díjakkal.
     

  •     Milyen további újításokra készülnek, illetve, ha egyáltalán lehet ezt fokozni, tervezik a kínálat bővítését esetleg vagy alkalmazottak felvételét a cégbe?

    A csokoládé iránti szeretetünk ott is megnyilvánul, hogy szinte állandó jelleggel jegyzünk fel magunknak új és új termékötleteket, ízkombinációkat, csomagolás tervezeteket. Így mindig ott van a fejünkben a következő lépés és izgatottan várjuk a megvalósítás folyamatát. A napokban jelennek meg új gyümölcsös termékeink, amelyeket egzotikus ízek jellemeznek majd, illetve párhuzamosan készülünk a karácsonyi ünnepekre.

Mindig van tennivaló, így nagy örömünkre szolgál, hogy a jövőben új munkatársakkal tudjuk bővíteni kicsiny csapatunkat. Már csak azért is, mert a jövő évre nagy terveink vannak. Egy kis csokoládé bemutató-kóstoló termet tervezünk kialakítani, ahol bemutatnánk a csokoládé készítésének folyamatait, kulisszatitkokat, történeteket és természetesen különlegesebbnél különlegesebb csokoládékat kóstoltatnánk. Így is próbálva hozzájárulni Zenta város idegenforgalmi látványosságaihoz.
 

  •     Egy utolsó, villámkérdés: aki mer, az nyer?

Egyértelmű igen a válasz, hiszen az új dolgok kipróbálásához mindenképp szükséges egy bizonyos szintű bátorság, amelyhez hozzátartozik a kockázatvállalás is. Azonban mindezek után édes a siker.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT