Az építészet is halad a korral

bi.jpg

Szerbiában elsőként Kúlán gyártanak sztiroporból könnyűbetont

A sztiroporgyártás mellett hamarosan új üzem jön létre Kúlán az egykori Istra armatúragyár területén lévő nagyobb csarnokban. Blaskó Imre építészmérnök, a Blaskó Építészet Kft. cég tulajdonosa elmondta, a vállalat sikeresen pályázott a Prosperitati Alapítványnál egy könnyűbeton-gyártási vonal beszerzésére, a hat részből álló gépsorozat a héten érkezett meg.

− Az újfajta építőanyag, a könnyűbeton alapanyaga a mi sztiroporhulladékunk, amit meg kell őrölni és nagy zsákokban tárolunk, emellett programunkban szerepel az is, hogy a környéken regionális sztiroporhulladék-felvásárlással foglalkozunk. Mindez kompatibilis a zöld programmal, azaz nem engedjük, hogy a sztiropor szennyezze a természetet, inkább felvásároljuk és könnyűbetonként újrahasznosítjuk – sorolta a vállalkozó.

Közben elmagyarázta, hogy az új beton kiváló jó elemnek számít a passzív házak összeállításánál, és hogy talált egy céget, amely a könnyűbeton előállításához szükséges gépek gyártásával foglalkozik.

− Tulajdonképpen a sóder helyett sztiroporőrlemény megy a betonba, továbbá megfelelő arányú cement mint kötőanyag és különböző adalékok. Ez a fajta beton nagyon könnyű és egyúttal kiváló szigetelő is. Az új építőanyag padló-, plafon- és falszigetelésként is használható, de falazható is. Szerintem minősége a különböző farmok építésénél nagyon megmutatkozik majd. Könnyen véshető, így a különböző vezetékek, csövek egyszerűen és könnyen berakhatók, már csak a Demit háló és ragasztó kell, és kész a fal. Tehát egyszerű és relatív olcsó anyagról van szó. A ma érkezett gyártósor a könnyűbetonpanelek előállítására szolgál majd – magyarázta Blaskó Imre.

A kérdésre, hogy az elemeket mivel kötik össze, az építész elmondta, ragasztóval, vagy purhabbal. Mindkettővel fizikailag is könnyű dolgozni, sokkal könnyebb, mint például a klasszikus falazás és vakolás. 

− Még nem csináltunk ilyent és rajtunk kívül sem csinálta senki, viszont annyit elmondhatok, hogy a panel elemeket purhabbal ragasztjuk egymáshoz, utána hálózzuk és ragasztózzuk. Azt követően pedig lehet glettelni és festeni a falakat. Ami a könnyűbetonméreteket illeti, a szélesség 60 cm, a vastagság pedig olyan, amilyenre éppen szükség mutatkozik, tehát 8, 10, 12, 15, 18, 20, 25 cm stb. Amennyiben minden jól megy, a termelés már az idén megkezdődik – mondta a vállalkozó.

Szerző: 
Magyar Szó, Paraczky László