„Az elmúlt három évben megtanultam: a kapcsolati háló sok esetben ezerszer többet ér, mint bármilyen anyagi támogatás”

dupak-evelin-min.jpg

Felbecsülhetetlen értékű kapcsolati hálót, szakmai tudást és barátokat – sorolja Dupák Evelin életmód-coach, funkcionális táplálkozási szakértő, hogy mit kapott a Vajdasági Mentorprogramtól. A fiatal szakember alig néhány hónapja működtette egyszemélyes vállalkozását, amikor egyik barátnője felhívta a program hírével. Nem sokat habozott, 2021 novemberében már mentoráltként kapott segítséget a személyre szabott konzultációkat kínáló The Holistic Nutritionist fejlesztéséhez. Ma már nem kell azért izgulnia, hogy vállalkozását el tudja-e tartani: három év alatt több mint 500 páciense volt, emellett Vajdaság-szerte teltházas előadásokat és workshopokat tart.

„Az elmúlt három évben megtanultam: a kapcsolati háló sok esetben ezerszer többet ér, mint bármilyen anyagi támogatás”

„Őszinte leszek: én nem gondoltam, hogy Vajdaságban jól működne egy olyan vállalkozás, mint az enyém, mert néhány évvel ezelőtt még egyáltalán nem tűntek egészségtudatosnak az emberek. A párommal ezért úgy beszéltük meg, hogy itthon indítom el a vállalkozást, de ha nem jön be, akkor Szegeden fogunk letelepedni. Végül mégis itthon váltam sikeressé” – mondja Dupák Evelin életmód-coach, funkcionális táplálkozási szakértő, táplálkozástudományi szakember, a 2021 óta működő The Holistic Nutritionist tulajdonosa és vezetője.

Családjában az egészséges életmód és a mozgás is fontos szerepet játszott, így már középiskolásként odafigyelt az étkezésére. Az érettségi után Vajdaságból Szegedre költözött, és elvégezte az egészségfejlesztés alapszakot, majd Budapest és a Semmelweis Egyetem táplálkozástudományi mesterszakja következett. Azt mondja, erős, komplex képzést kapott, ám friss diplomásként úgy érezte, valami még hiányzik, ezért magánúton képezte tovább magát – a mai napig hálás egykori tanárainak, Bartha Ákos táplálkozáskutatónak, dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyásznak és Szabó Gál Bencének, a GAL Vitamin alapítójának.

„Azt szokták mondani, hogy a gyógyítással foglalkozók általában abban mélyednek el, ami a saját problémájuk” – utal arra, hogy végzős egyetemistaként Hashimoto-pajzsmirigygyulladást és enyhe inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak nála, funkcionális táplálkozási szakértőként pedig ma is elsősorban endokrin betegségekkel foglalkozik.

Egy magánrendelőben helyezkedett el, ám már 2020 végén kezdték megkeresni a páciensek egészségügyi problémáikkal. „Csináltam egy kezdetleges Facebook-oldalt, szerkesztettem egy logót, és recepteket posztoltam” – emlékszik vissza kezdeti próbálkozásaira. Néhány hónappal később számvetést készített, és arra jutott, hogy már el tud tartani egy egyéni vállalkozást. Rendelőjét a 4700 lakosú Csókán, saját családi házukban alakította ki, legelső páciensével pedig a mai napig tartja a kapcsolatot.

A vállalkozói létet választotta

„A családomtól távol áll a vállalkozói életforma, így tőlük azt a tanácsot kaptam, hogy helyezkedjek el a helyi kórházban, hiszen ott fix fizetést kapok, nem kell majd stresszelnem azon, jön-e elég páciens. Én viszont biztos voltam benne, hogy egy kórházban nem tudnék szakmailag kiteljesedni, egész egyszerűen azért, mert nincs anyagi keret arra az étrendre, amit összeállítanék a betegeknek” – mondja arról, miért döntött úgy, hogy saját vállalkozást indít. Nem tagadja: eleinte voltak olyan jogi és könyvelési feladatok, amelyekkel meggyűlt a baja.

Négy hónappal azután, hogy egyéni vállalkozóvá vált, telefonhívást kapott egy barátnőjétől – ma már sorsfordítónak tartja azt a napot. „Ez a barátnőm ugyanakkor vált vállalkozóvá, mint én, és valahol hallotta, hogy indul a Vajdasági Mentorprogram második évada. Megbeszéltük, hogy elmegyünk, és megnézzük, mi ez az egész. Abban biztosak voltunk, hogy többre jutunk majd, mint ahol akkor álltunk – a nullán” – mondja nevetve.

A programban Tamás Zoltán, a Goodwill Pharma ügyvezetője lett a mentora, akivel – emeli ki – az első perctől kezdve nagyon jó volt a kapcsolata. „Minden pénteken találkoztunk, általában két-három órán ötleteltünk, átbeszéltük a problémákat, házi feladatokat is kaptam. Meglepő volt számomra, hogy egy elfoglalt ember ilyen sokat foglalkozik velem. Ő világított rá, hogy át kell áraznom a tanácsadást, és hogy Csóka mellett érdemes lenne egy nagyobb városban, például Szabadkán is rendelőt nyitnom” – magyarázza.

A The Holistic Nutritionist ma már két pillérre épül. Az életmód-coach Vajdaság-szerte teltházas előadásokat és workshopokat tart olyan, emberek tömegeit érintő betegségekről, mint például a pajzsmirigy-alulműködés vagy a PCOS. Evelin vállalkozásának működésében azonban a személyre szabott konzultációk játsszák a főszerepet. A legtöbben pajzsmirigyproblémákkal, inzulinrezisztenciával, funkcionális meddőséggel, vérnyomásproblémákkal, cukorbetegséggel, emésztőrendszeri diszfunkciókkal fordulnak hozzá.

Az első találkozáskor részletes anamnézist vesz fel, testösszetételt mér, és – ahogy fogalmaz – „rengeteg kérdést tesz fel” a páciensnek, akinek a második alkalomra be kell szereznie azokat a laboreredményeket, leleteket, amelyekre szükség lehet, illetve 7-10 napig vezetnie kell egy étkezési naplót. Ezek elemzésével két hónapos, az étrendet és az életmódot is érintő „akcióterv” készül. A funkcionális táplálkozási szakértő az egészségügyi panaszok gyökerét igyekszik megtalálni, és bár saját szakterülete a táplálkozás, ha szükségesnek látja, pácienseit más szakemberekhez, például pszichológushoz, kineziológushoz is továbbküldi.

Evelin nem játssza a tökéletes életvitelű tanácsadót. „Az első pillanattól kezdve blogolok, videóbejelentkezéseim voltak, egészen nyíltan beszéltem az azóta leküzdött inzulinrezisztenciámról, Hashimoto-betegségemről. Fontos, hogy lássák az emberek, hogy nincsenek egyedül” – mondja.

Három év, több mint 500 páciens

Az elmúlt három évben összesen 516 páciense volt, és ma már olyan sokan fordulnak hozzá egészségügyi problémáikkal, hogy három hónappal későbbre tud csak időpontot adni, pedig csókai és a szabadkai rendelője mellett online is tart konzultációkat. Az igazi sikernek azonban azt tartja, hogy páciensei az életmódváltásnak köszönhetően hosszú évekig szedett pajzsmirigygyógyszert vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszereiket tudták elhagyni, míg mások súlyfeleslegüktől vagy egyéb egészségügyi problémájuktól szabadultak meg.

Azt mondja, a Vajdasági Mentorprogram fontos szerepet játszott abban, hogy két új kollégával tudja bővíteni a szakértői csapatot, így 2024-től már hárman foglalkoznak majd a The Holistic Nutritionisthez fordulókkal páciensekkel – szerb és magyar nyelven egyaránt. „A mentorprogramnak köszönhetően most ott tartok, ahova saját erőmből csak 5 évvel később jutottam volna el” – mondja, majd mosolyogva mutatja a rendelője falán „A legkitartóbb mentorált” díjat, amit 2022 márciusában kapott.

Egykori mentorával, Tamás Zoltánnal a mai napig szoros a kapcsolata. „Bármikor kereshetem, segítséget kérhetek tőle, sőt ma már barátként tekintek rá. A többi mentorálttal is nagyon jó kapcsolat alakult ki, mostanra eljutottam oda, hogy Vajdaság bármelyik városában fel tudok hívni egy ismerőst. Egy baráti társaság és egyben egy segítőháló jött létre – ha bárkinek bármilyen problémája van, akár jogi vagy könyvelési, bedobjuk a csoportunkba a kérdést, és biztos, hogy legalább egy ember tud segíteni. Ez egy nagyon jó közösség” – emeli ki.

„Valójában minden kezdő vállalkozónak szüksége lenne egy olyan kapcsolati hálóra, mint amilyet a mentorprogramnak köszönhetően én is kialakíthattam, hogy legyen kihez fordulni, ha kérdés vagy probléma van. Ez a családi vállalkozásokban megvan, de amikor a nulláról indulsz vállalkozóként, akkor fájó a segítség hiánya. Az elmúlt három évben megtanultam: a kapcsolati háló sok esetben ezerszer többet ér, mint bármilyen anyagi támogatás” – mondja.

 

Szerző: 
kmvk.hu