Az egész életemet áthatotta a segíteni akarás

get_img.jpg

Balázs Kornélia gyógytornász célja, hogy minél több módon tudjon segíteni a hozzá forduló betegeknek

A csantavéri Balázs Kornélia már tizenhat éve dolgozik gyógytornászként. A riport során azonnal világossá vált számunkra, hogy munkája nemcsak a hobbija, de az élete is, természetesen a fantasztikus családja mellett. Kétgyermekes anyuka, szerető feleség, akinek célja az emberek segítése, motiválása, életminőségének javítása. E hivatás iránti tisztelete és szeretete már igen korán tudatosult benne. Tizennégy évesen a magyarkanizsai Gyógyfürdőbe tett látogatását követően felkeltette a figyelmét a gyógytornászok munkája. A szülei is hamar meglátták lányuk csillogó szemét, ezért elvitték őt egy gyógytornászhoz, aki idejét nem sajnálva röviden bemutatta a szakma csínját-bínját. Kornélia, habár érezte, hogy megtalálta álmai munkáját, mégis gimnáziumba iratkozott, hogy a négy év alatt eldöntse, valóban ezt szeretné-e. Nem meglepő módon, álláspontja ugyanaz maradt.

– Mivel Újvidéken nem nyitottak gyógytornász szakot, ezért egész Igalóig kellett utaznom, hogy a vágyott szakra iratkozzak. Ezzel párhuzamosan Szegeden is felvételiztem, sikeresen, de mivel az életemet a szülőhazámban képzeltem el, tudtam, hogy elengedhetetlen az ország nyelvének az elsajátítása, hogy érvényesülni tudjak – mesélte interjúalanyunk, aki bevallotta, hogy számára egyáltalán nem volt egyszerű a szerb nyelvű oktatásban való részvétel, emiatt rengeteget „melegítette” a széket. Hozzátette azonban, hogy a nehézségek ellenére számos meghatározó élményben volt része a csodálatos tengerpart mellett, amelyeket a mai napig a szívében őriz.
– Az igalói egyetem nagyon jó gyakorlati alapot nyújtott számomra. A gyógytornászok ugyanúgy szakosodnak, mint az orvosok különböző területekre. Én a neurológia szakterületet választottam – emelte ki beszélgetőtársunk, akit mindig is érdekelt az ideggyógyászat. Az egyetem befejezése után fél évig a Szabadkai Közkórházban végezte a gyakorlati munkáját, mellette azonban mindig fogadott pácienseket a kis otthonában. Az első fia megszületése után felvették a szabadkai Kolevka Gyermekotthonba, ahol fél évig tevékenykedett, utána pedig egy privát rehabilitációs rendelőben kezdett dolgozni három éven át, ahol a rehabilitációnak minden egyes ágát érintette, és rengeteg tapasztalatot szerzett.
– A második gyermekem megszületése után úgy éreztem, hogy nem tudok elegendő időt fordítani a családomra, ezért úgy döntöttem, hogy magánrendelőt nyitok Csantavéren, egy pályázat segítségével. Nagy munkával járt, de most már örülök, hogy meghoztam ezt az elhatározást – mondta interjúalanyunk, aki csaknem 2,5 éve működteti igazán sikeresen a vállalkozását. Neve a környező településeken lakók számára nem ismeretlen. Hogy mit is csinál egy gyógytornász, arra a következőképpen válaszolt:
– A gyógytornász munkája igen sokrétű. A találkozások sűrűsége az állapot-diagnózis milyenségétől függ. A páciens vagy orvosi diagnózissal érkezik, vagy a terapeutának kell állapotfelmérést végeznie. Kiértékeli őket, majd szakértelme felhasználásával készít egy tervet, amelyet kifejezetten a beteg speciális igényeinek megfelelően alakít ki – hangsúlyozta Kornélia, majd hozzátette:
– A páciens először elmondja a panaszát, majd további tesztek és kérdések segítségével kutatom annak lehetséges okát, ezután javaslom a megfelelő kezelést. Általában meg tudom állapítani a probléma forrását, majd közös munkával szépen-lassan elérjük a kívánt eredményt. Amikor azonban olyan panasszal keresnek meg, ami már nem az én hatásköröm, ezért plusz diagnosztikai adatokra van szükségem ahhoz, hogy el tudjunk kezdeni dolgozni. Ilyenkor elküldöm a beteget a megfelelő szakorvoshoz, illetve képalkotó diagnosztikára. Egy gyógytornász sem hiheti azt, hogy mindent tud. A mai világban rohamosan fejlődik az orvostudomány. Kutatások tömkelege áll velünk szemben, és újabbnál újabbak kerülnek elénk nap mint nap, ezért egy szakorvosnak muszáj haladnia a korral. Ezért képzem én is folyamatosan magam, hogy minél több módon tudjak segíteni az embereknek, hiszen nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz a módszer hatásos ugyanarra a problémára – magyarázta beszélgetőtársunk, aki a továbbképzéseiről is mesélt nekünk.

– Számos képzésen jártam már. Egyebek mellett a schroth torna (ami az egyik leghatékonyabb módja a hanyagtartás és gerincferdülés eredményes és látványos kezelésének), kineziológiai tape tanfolyam (felhelyezési módjától függően tudunk vele hatni izomra, ízületre, keringésre), terhestorna, fitmummy® posztnatális (szülés utáni) tréning, FDM (egy újfajta terápiás módszer, ízületi vagy izom eredetű fájdalomcsillapításra), flossing (a flossing módszer egy ideiglenesen alkalmazható kompressziós és mobilizációs technika, melyet egy speciális gumiszalaggal végeznek, amely az adott ízületre/szövetre hatva segít a mozgásterjedelem helyreállításában, növelésében, illetve a fájdalom csökkentésében), köpölyözés, vagus kezelés (a vagus ideg stimulálása egy olyan terápia, amely mérsékelt nyomást és rezgést alkalmaz az ideg lefutása mentén, ezzel stimulálva a paraszimpatikus idegrendszer aktivitását), most pedig folyamatban van a hegkezelés, valamint a visceralisból az alapozó képzés (amely elsősorban zsigeri hasi szervek – máj, gyomor, belek, vesék, kismedencei nemi szervek környékén – szöveti kapcsolódásait vizsgáló és kezelő módszer, finom tapintásokon alapuló manuálterápia, amely mélyebb kötőszöveti összefüggéseket képes a felszínre hozni). Régebben tartottam terhestornát is Csantavéren, de ma már sajnos nincs időm – magyarázta interjúalanyunk. Megtudtuk azt is, hogy a legtöbben a derék- és hátfájás miatt keresik fel őt, ami egy örök tünet mindenkinél, mondhatjuk már-már egy népbetegség. – Minden tünetnek ezerféle ok húzódhat meg a hátterében, ezért kell a személyes állapotfelmérés. Sokan fordulnak hozzám az ülőmunka okozta panaszokkal. Nem is csoda, hiszen manapság nagyon inaktívak vagyunk, így könnyen megfájdulhat a derekunk. Nem arra találták ki az emberi testet, hogy statikus helyzetben legyen órákon át. Se az ülő-, se az állómunka nem túl jó anélkül, hogy időnként kimozdulnánk abból a helyzetből. Régen sokkal több fizikai aktivitásuk volt az embereknek. Most pedig a legkönnyebb beülni az autóba, és azzal eljutni A pontból B-be – hallottuk a gyógytornásztól, aki hozzáfűzte, hogy egy-egy terápia után mindig mutat néhány otthon elvégzendő tornagyakorlatot is.
– Igyekszem minél több tanáccsal ellátni az embereket, az pedig már csak rajtuk múlik, hogy megfogadják-e, vagy sem. Ha valakinek folyamatosan fájdalma van, nem megoldás ha csak párszor elmegy egy masszázsra. Bizony otthon is tenni kellene valamit magunkért. Napi öt-tíz perc a tornagyakorlatok elvégzésére nem sok idő, csak az emberek nehezen szánják rá magukat, de manapság azért már sokan belátják, hogy igenis szükség van a mozgásra. Ezenkívül persze sok múlik a táplálkozáson és a folyadékbevitelen is – világított rá beszélgetőtársunk. A rendelőjében töltött idő alatt – ami nem mellesleg egy végtelenül tágas, kellemes és barátságos helyszín – szót ejtettünk a szolgáltatásairól is.
– Az embereknek a gyógytornászról rögtön a masszázs jut eszükbe, de ez a szakma egy sokkal szélesebb skálán mozog, kezdve az egészségügyi és relax masszázstól egészen a hegkezelésig. A fizikoterápiás kezelések alatt igénybe veszem a mágnest, elektroterápiát, ultrahangot, vagy a lézert, ugyanakkor használok még kineziológiai tapaszt, köpölyt és különböző manuális technikákat – mondta Kornélia, akinek valóban rengeteg különféle eszköz és gép áll a rendelkezésére a leghatékonyabb munka elvégzésére.
– Főleg a középkorosztály keres fel, leginkább műtétek, törések, sportsérülések, szélütés után, de nagyon sok gyermek is ellátogat hozzám. A gyógytorna kezelések elsődleges célja a fájdalom csökkentése, az ízületi mozgások javítása és teljessé tétele. Betegeim a kezelések alatt megtanulhatják, hogy saját maguk mit tehetnek panaszaik csökkentése, megszüntetése érdekében. Egy jó gyógytornász pedig állandóan képzi magát, hiszen rengeteg probléma létezik, amit csak akkor tud kikezelni, ha minél nagyobb tudással rendelkezik – világított rá a gyógytornász, aki hangsúlyozta, nemcsak a fizikai állapottól függ a páciens reagálása egy-egy terápiára, hanem a pszichés állapotától is.
Arra a kérdésre, hogy hogyan tudjuk „elkerülni” a gyógytornászt, a következőket felelte:
– Az alapján, amit az egyetemen tanultam, azt mondanám, hogy húzzuk ki magunkat és mozogjunk eleget. Most már azonban látom, hogy ez azért több komponensből áll. Az emberek életmódja is befolyásoló tényező. A sok stressz, az állandó rohanás sem könnyíti meg a helyzetünket, ezért fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az életünkben – magyarázta Balázs Kornélia, aki saját maga is tesz az egészségéért. Tudatosan nyújt, tornázik, és néha a különféle fizikoterápiás eszközeit is alkalmazza. Hogy milyen gyógytornásznak tartja magát? Olyannak, aki próbálja a pácienseit rábírni arra, hogy ők maguk is tegyenek az egészségükért, és felismerjék azt, hogy nemcsak a kezelőorvos felelős a gyógyulásukért, hanem ugyanúgy ők maguk is.
– Minden tőlem telhetőt megteszek annak érdekében, hogy a hozzám érkezők mielőbb felépüljenek. Szívből és lelkiismeretesen végzem a munkámat. Nagyon boldog vagyok, ha látom a betegeket a gyógyulás útján. Édesanyák rendszeresen hozzák a gyermekeiket gerincferdülés és egyéb poszturális deformitások miatt, ugyanakkor babákat is, akik le vannak maradva a mozgásfejlődésben. A kezelések és a sok-sok közös munka mindig meghozza a gyümölcsét. A látványos javulásoknak mindenki nagyon örül és további motivációt ad a gyermeknek, hogy folytassa a tornát. Az egész életemet áthatotta a segíteni akarás, de sajnos némelyik állapot olyan, hogy nem érhetünk el teljes felépülést. A gyógytornász feladata, hogy igyekezzen a páciens életminőségén javítani, és segíteni abban, hogy teljes, fájdalommentes életet éljen – magyarázta interjúalanyunk, aki elmesélte azt is, hogy nem szeretné, hogy ez a szolgáltatás luxus legyen az embereknek, ezért igyekezett az árait is „barátibbá”, megközelíthetőbbé tenni, hogy megadhassa az esélyt mindenkinek a kezelésekre.
– Én nemcsak a munkahelyemen vagyok gyógytornász, hanem otthon is, ahol állandóan gondolkodom, hogy milyen kezelésben kellene részesítenem a betegeket, milyen változtatásokat kellene bevetnem, mely módszereket próbáljam ki, hogy minél hamarabb elérjük a gyógyulást. A hivatásom valójában az egész napomat betölti – hangsúlyozta Kornélia, végül pedig a jövőbeli céljairól és terveiről is beszélt nekünk. – Mindenkori álmom, hogy sok-sok embert tudjak aktiválni annak érdekében, hogy tegyenek az egészségükért. A terveim között szerepel, hogy tovább képezzem magam, és minél több módon tudjak segíteni a hozzám fordulóknak. A továbbképzések nekem is plusz motivációt adnak a munkában, mivel látom, hogy mennyi módja van annak, hogy az emberek életét fájdalommentesebbé tehessük.

Szerző: 
Magyar Szó, Dér Dianna