Átadták az Andex Kft. üzemét Palicson

2019-11-22-andexatado9.jpg

A zöldség és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó, valamint hűtőházzal és szeszfőzdével is felszerelt gyár megvalósulását a Magyar Kormány és a Prosperitati Alapítvány támogatta.

A beruházás összértéke csaknem 11 és fél millió euró. A cég az egykori Palicsi Pincegazdaság helyén működik. A beruházásnak köszönhetően mintegy 40 állandó munkahely jött létre, de szezonban további 110 embert tud alkalmazni az Andex Kft.

Ünnepélyes szalagátvágással nyitották meg az Andex Kft.-t Palicson. A cégben a legmodernebb zöldség és gyümölcsválogató, illetve feldolgozó rendszerektől, a korszerű boroshordókon és egyéb szeszes ital tartályokon át minden adott ahhoz, hogy minőségi árú készüljön. Emellett egy hétezer négyzetméteres hűtőházzal is rendelkezik a cég. Az Andex Kft. mintegy 180 zöldség és gyümölcstermesztővel kötött beszállítói szerződést.

Csákány Andor, társtulajdonos: „Az idei év folyamán 3500 tonna paprikát, 55 tonna különböző zöldségfélét és 1200 tonna meggyet dolgoztunk fel, melynek száz százaléka az export piacra került. Fő tevékenységünk az aszeptikus félkész termék előállítása, fagyasztása és csomagolása a legmodernebb technológiával. Célunk pedig megfelelni a magas elvárásoknak.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a megnyitót követő sajtótájékoztatón egyebek mellett azt mondta, hogy mindazok számára, akiknek esetleg fenntartásai voltak a gazdaságfejlesztési program indokoltsága és innovációs jellege miatt, ez a nap a legjobb válasz. Kiemelte: „Ez egy úgynevezett barna mezős beruházás, amely a léptékét tekintve talán az egyik legnagyobb. Nem csak a felhasznált eszközök szempontjából, hanem a beépített technológia szempontjából is, és azért mert nagyszámú beszállítónak jelent fontos értékesítési lehetőséget, hihetetlen nagy piacra jutási kapacitásokkal.”

Az Andex Kft.-t Magyar Levente is megtekintette. Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese elmondta, hogy ez a beruházás egymagában fejezi ki mindazt, amire törekedtek a gazdaságfejlesztési program során: „Itt nevezetesen arról van szó, hogy közel 200 cég, illetve családi gazdaság lesz beszállítója ennek a hatalmas gyümölcs és zöldség feldolgozónak és ilyen módon egy sokkal tágabb térben gyakorol pozitív hatást, mint önmagában arra a vállalkozói körre, vagy befektető családra, amelyik a tulajdonos.”

Magyar Levente hozzátette, a gazdaságfejlesztési támogatások mindaddig folytatódni fognak, amíg az ehhez szükséges feltételek biztosítottak, és amíg Szerbiában is fogadókészség mutatkozik erre a programra.

A szerb államfő is megtekinti holnap a Palicsi Pincegazdaság helyén ma átadott komplexumot. Aleksandar Vučić Pásztor Istvánnal, a Tartományi Képviselőház elnökével együtt járja be a hűtőházat és a hozzá tartozó egyéb objektumokat.

Szerző: 
Pannon RTV
Típus: 
Hír