Adán Szalma Sándor papucskészítő termékeiből nyílt kiállítás

papucs.jpg

Papucsok magyar motívumokkal

Nemzeti motívumvilágunk továbbadása címmel szombaton kétnapos kiállítás nyílt Szalma Sándor helyi papucskészítő termékeiből Adán, a Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében. A papucskészítő a kiállításon mintegy negyven kézzel és géppel hímzett torontálvásárhelyi virágmintával díszített délvidéki papucsot, valamint szakrális és újragondolt magyar népi motívumokkal kivarrt női és férfi klumpát mutatott be. A kiállítást Maksó Éva könyvtárigazgató nyitotta meg, de ezt megelőzően Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának munkatársa mutatta be Szalma Sándort és a kiállítási anyagot. A kiállításmegnyitón fellépett Klima Döniz népdalénekes is, aki moholi dalokat adott elő.

Szalma Sándor lapunknak elmondta, hogy a fő célja a magyar népi motívumvilág továbbadás, és már régóta szerette volna megszervezni a kiállítás, hogy megmutassa a világnak, mivel is foglalkozik, és milyen papucsokat készít.

– A motívumvilágunkat szeretném bemutatni a világnak, mert nekünk, magyaroknak van a leggazdagabb és legszebb motívumvilágunk, amit nem szabad veszni hagyni. A kiállításon a budapesti Hagyományok Háza által zsűriztetett délvidéki papucsokat állítottam ki, valamint klumpákat, amelyek szakrális és újragondolt magyar népi motívumokkal vannak díszítve. A magyar motívumvilágunkban a tulipán a fő motívum, ami mindenhol megjelenik, így a klumpákra is felhímeztem. Emellett használok a régészeti ásatások alkalmával használati tárgyakon fellelt több féle motívumot, köztük a csodaszarvast. A délvidéki papucsokon a torontálvásárhelyi motívumvilágot dolgoztam fel, de szeretném feldolgozni a gombosit és a doroszlóit is – nyilatkozta Szalma Sándor.

A papucskiállítás helyszínén állították még ki azt a száz pályamunkát is, amelyet a Magyar népi motívumok a mindennapjainkban című képzőművészeti pályázatra küldtek be az adai Cseh Károly Általános Iskola felsős diákjai. A pályázaton díjazták a három legjobb pályaművet. A díjazottak: 1. Kiss Márk (5.c), 2. Gulyás Boglárka (5.e), 3. Solymosi Virág (5.m).

 

Szerző: 
Magyar Szó, csin