A versenyképesség feltétele a folyamatos fejlesztés

274714689_387168513218971_269515824132035292_n.jpg

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében tartottak digitalizációs szemináriumot Zentán. A cél, hogy az itthoni gazdák fel tudjanak zárkózni a modernizáció terén is az európai uniós társaikhoz - hangzott el a konferencián.

Surányi Lehel zentai gazdálkodó leginkább hagymát, uborkát és paprikát termeszt. Elkötelezett híve az innovációnak, amely az agráriumban leginkább digitalizáció formájában valósul meg: „Támogatás nélkül már nem is igazán lehet befektetni, mert hatalmas eszközökről beszélünk. A Prosperitatit már többször is igénybe vettem, gondolok itt csomagolásra, mezőgazdasági gépekre, sőt most az utolsó pályázaton is részt vettem, és sikeresen pályáztam. Most egy elég nagy volumenű befektetésre számolunk, amit kivitelezünk az elkövetkező 1-2 évben.”

Amikor a Prosperitati Alapítvány kiírta az első pályázatát, már akkor látszódott, hogy ötszörös túljelentkezés volt a gazdák részéről, ami a gazdaságuk modernizációját illeti - mondta Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke. Ennek apropóján indították útjára a Vajdaság minden szegletébe eljutó digitalizációs szemináriumsorozatot: „Attól, hogy nálunk a támogatásoknak az értéke sokkal kisebb, mint az európai uniós országokban, attól a technikát, technológiát el kell, hogy a gazdák sajátítsák, hiszen különben lemaradunk a termelésben. Nem beszélve arról, hogy már elértük azt a szintet, hogy az input anyagoknak az ára, műtrágyának, a különböző vetőmagoknak, vegyszereknek állandóan emelkedik, tehát oda kell figyelni a termelőknek, hogy mit és mekkora mennyiséget fognak kiszórni, hiszen ezzel tudják racionalizálni majd a termelésüket.”

Az Európai Unióban már biztos támogatási rendszer működik, ami országunkban még nem valósult meg. Ettől a biztonságérzettől vannak megfosztva az itteni gazdák- véli Fremond Áprád, a VMSZ köztársasági képviselőjelöltje: „A Vajdasági Magyar Szövetség abban érdekelt, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió tagja legyen. Hogyha mezőgazdasági szempontból nézzük, akkor ez azért fontos, mert akkor nagyobb támogatáshoz, egy biztosabb támogatási rendszerhez tudnak csatlakozni a mezőgazdasági termelőink.”

Magyarország kormánya elhivatott a regionális együttműködések iránt és nagyon fontosnak tartja azt, hogy a Kárpát-medencei gazdasági térség megerősödjön, mindez elképzelhetetlen az együttműködés nélkül Magyarország és Szerbia viszonylatában- mondta Bencsik Dávid, a magyarországi Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

Bencsik Dávid, helyettes államtitkár, Agrárminisztérium, Magyarország: „Az a gazdaságfejlesztési program, ami itt zajlik, az stratégiai, az példaértékű építkezést mutat be, és olyan fejlesztéseket, amely hozzáadott értéket biztosítanak ennek a régiónak. Ez azért is szükséges, mert rendkívüli mértékben átalakul a világ és mindaz, amit az agráriumról, az élelmiszerbiztonságról tudunk. Nagyon sok a teendőnk.”

Elsőként kell felfedeznünk új trendeket, elsőként kell bevezetnünk új technológiákat, hogyha versenyképesek szeretnénk maradni. Nekünk, pedig az az eltökélt szándékunk, hogy mindenben támogassuk a régióban lévő partnereinket- tette hozzá a helyettes államtitkár.

Szerző: 
Pannon RTV