Turisztikai fejlesztés a természet ölelésében

get_img.jpg

A Prosperitati Alapítvány támogatásával megépített Navigator Apartmanházban 49 vendég üdülhet

Ünnepélyes keretek között tegnap formálisan is átadták rendeltetésének a palicsi Vértó partján a Navigator Apartmanházat, amelynek ablakaiból a Palicsi-tó és az épülő akvapark is látható. Az említett idegenforgalmi fejlesztés Magyarország Kormányának és a Prosperitati Alapítványnak a támogatásával valósult meg. A rendezvényen többek között részt vett Csallóközi Eszter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, továbbá Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, dr. Pásztor Bálint, Szabadka városi képviselő-testületének elnöke, dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke és dr. Somogyi Sándor, az igazgatóbizottság elnökhelyettese.

A Navigator Apartmanház az itthon maradás szép példája – emelte ki alkalmi beszédében Pásztor István, ezzel utalva arra, hogy a létesítmény családi vállalkozásként működik, amelynek irányításában a fiatalok is részt vesznek. Rámutatott, ahhoz, hogy egy turisztikai célhely fellendüljön, két elem elengedhetetlen, egyrészről a tartalom, másrészről a közlekedési infrastruktúra.

– Palicson a tartalom adva van. A tartalom mellett persze az is fontos, hogy a vendégek eljussanak egy-egy turisztikai célhelyre. A közlekedési infrastruktúra is adva van, vasút és kerékpárút is rendelkezésre áll – hangsúlyozta Pásztor István.

Mint a VMSZ elnöke később a sajtónak nyilatkozva kiemelte: „Vajdaság, és ezen belül Palics, a turistáknak részben a természeti és az épített örökségét kínálhatja fel, részben pedig azt, amivel ehhez az örökséghez az alkotás folyamatában hozzájárulunk.”

Az, amivel Vajdaság és Palics idegenforgalmi szempontból rendelkezik, nem kevés – hangsúlyozta sajtónyilatkozatában Pásztor István. Mint hozzátette, a turizmus az asztalnál kezdődik és az ágynál végződik, vagyis ki kell építeni azokat a kapacitásokat, amelyek a XXI. század harmadik évtizedében versenyképes módon tudják kielégíteni ezt az igényt.

– Azért fogalmazódott meg a turizmusfejlesztés stratégiája, hogy segítsünk azoknak az embereknek és vállalkozóknak, akik már ezen a területen tevékenykednek, de azoknak is, akik turizmussal kívánnak foglalkozni. Palics előtt szép jövő áll. Remélem, hogy az a generáció, amelyiknek én is a tagja vagyok, olyan körülményeket tud teremteni, amelyek méltóvá teszik Palicsot a múltjához – fejtette ki Pásztor István.

A Turisztikai Stratégia végrehajtásával kapcsolatban a VMSZ elnöke megjegyezte, hogy a meghirdetett pályázatokon az érdeklődés nem volt akkora, mint amekkorára az előzetes, a lehetőség megvalósulása előtt jellemző érdeklődés alapján számítottak. Ugyanakkor a fejlesztés folyamata hosszú, hiszen tekintettel a turisztika jellegzetességeire, ebben az ágazatban lassúbb a növekedés, mint például az iparban – jegyezte meg Pásztor István. A VMSZ elnökének szavai szerint a pályázatokat nem szabad felfüggeszteni, illetve nem szabad feladni a meggyőződést, hogy vannak és lesznek olyanok, akik a turizmus területén próbálnak érvényesülni.

63 MILLIÓ DINÁROS BERUHÁZÁS

A Turisztikai Stratégia, illetve az idegenforgalom fejlesztése kapcsán hasonló szellemiségben nyilatkozott a sajtónak JuhászBálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője: „A turizmus területén az eddigi eredmények szerényebbek, mint azt mi szeretnénk. Ezért dolgoztunk ki önálló stratégiát és írtunk ki pályázatokat. Az idén tavasszal már átadtuk a zentai Hotel Royalt. Még sok munka vár ránk Zentán is, ám egy minőségi szálláshely mindenképpen alapja a turizmus fejlődésének. Már nem csak terv, hogy beruházzunk a turizmusba, hiszen nagyjából másfél éve lezártuk a pályázatokat, amelyeknek a megvalósítása most aktuális. Év végéig Újvidéken, Óbecsén és Szabadkán is hotelfejlesztés befejezése esedékes, míg panziófejlesztés Zentán és Szabadkán is zajlik. Ha mindez befejeződik, hatalmas lépést teszünk meg előre annak érdekében, hogy a turisták ne csak idejöjjenek, hanem több napot itt maradjanak.”

A Navigator Apartmanház tekintetében Juhász Bálint elmondta, hogy a fejlesztés két pályázati körben valósult meg. Összesen több mint 63 millió dináros beruházásról van szó, ebből az összegből a Prosperitati Alapítvány 23,5 millió dinárt biztosított vissza nem térítendő támogatásként – mondta Juhász Bálint.

A CSALÁDI VÁLLALKOZÁS ÚJ ÁLLOMÁSA

Dejan Zakić, a Navigator Apartmanház társtulajdonosa az egybegyűltekhez szólva felelevenítette, hogy családja immár 1992 óta magánvállalkozás tulajdonosa, kezdetben üdítőital-töltő üzemet működtetett, majd később kiskereskedelmi üzleteket nyitott. Két évtized után fordultak az idegenforgalom irányába, mivel a család értékelése szerint ennek van a legnagyobb jövője Palicson – emelte ki. Mint hozzátette, a tervek megvalósításának első lépéseként megvásárolták a Vértó partján található telket, a szálláshely kiépítése 2018 végén kezdődött meg és 2021 végén fejeződött be.

– Az elmúlt éveket számos nehézség jellemezte, ezért különösen nagy sikerként éljük meg, hogy elkészült az apartmanház. Minden korábbi fejlesztést önerőből valósítottunk meg. Saját forrásokból az elmúlt évtizedekben több mint egymillió eurót fektettünk be a vállalkozásba. Külső forrásokat korábban nem vettünk igénybe. A Prosperitati Alapítványtól elnyert támogatásnak köszönhetően kiugró fejlődés vette kezdetét. Az épületben összesen 16 apartman található, ezek legtöbbje kétszemélyes, ám a pótágyakkal összesen 49 vendéget tudunk elszállásolni. A magyar kormány és a Prosperitati Alapítvány támogatása nélkül, kizárólag önerőből, legalább még 10 évre lett volna szükség ahhoz, hogy megvalósítsuk a beruházást – taglalta Dejan Zakić.

TÖBBDIMENZIÓS FEJLŐDÉS

A palicsi turizmus szempontjából egy valódi gyöngyszemet sikerült átadni – jegyezte meg NagyImre, akinek szavai szerint az idegenforgalom fejlesztésével a tér és a település ugyancsak fejlődik. E harmonikus fejlődés nélkül nincsen turizmus, nincsen vendégvárási lehetőség – hangsúlyozta. Palicson a szálláskapacitások gyors fejlődése, a szebbnél szebb panziók építése, valamint a fürdőváros rendezése és kulturális rendezvényekkel, azaz idegenforgalmi tartalmakkal való feltöltése egyre színesebbé és tartalmasabbá teszi ezt a turisztikai célhelyet – mutatott rá Nagy Imre. Kiemelte, a Navigator Apartmanház, a többi panzióval együtt, gyakorlatilag tovább gerjeszti a fürdőturizmust, és az azt kiszolgáló infrastruktúrák befejezését, valamint a tartalmi színfoltok változatosságának idevarázslását, hogy az előbb említett két kulcstényező, a szállás és a vonzerő igénye kielégítődjék és magas szintű vendégvárást eredményezzen.

– Palics fejlesztése hosszantartó folyamat lesz, amelyben a tavat vissza kell adni rendeltetésének, azaz a fürdőzőknek, a horgászoknak, a vitorlázóknak és a rendezvényekre idelátogatóknak. Ez jelentős beruházást igényel majd Palicstól, de Szabadkától is. Szükség van a csatornahálózat és a szennyvíztisztítás technológiai fejlesztésére, továbbá a zöldövezetek kialakítására és fejlesztésére, de a rendezvények változatosságának, valamint szezonalitásának a meghosszabbítása is szükségszerű, hiszen a szállásadók erre várnak, ők állandóan nyitva tartanának. A Prosperitati Alapítvány hozzájárult az idegenforgalom fejlesztéséhez, és büszkék vagyunk arra, hogy ennek az apartmanháznak a kialakításában is részt vett – fogalmazott Nagy Imre.

Szerző: 
Magyar Szó, P.E.