Tevékenyen a közösség fennmaradásáért, a család boldogulásáért

toth_ugyonka.jpg

Tóth Ugyonka Frigyes, Tornyos – Kapcsolható eszközök, földvásárlás

A tornyosi Tóth Ugyonka Frigyes, azon túl, hogy sikeresen tart fent családi gazdaságot, a helyi közösségi élet egyik meghatározó, kitüntetett vezetője, személyisége is. Több évtizedes művelődésszervezői tevékenységéért januárban átvehette a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Plakett díját. Tapasztalata szerint, a Prosperitati Alapítvány pályázatai nagyban segítik a szülőföldön való boldogulást, családi gazdaságok fejlődését.

  •    Milyen eszközökre pályázott a Prosperitati Alapítványnál?

    Az első három körben pályáztam.

    Első körben a huszonnégy leveles tárcsára és a hengerre, a második körben termőföldre nyújtottam be sikeres pályázatot. Három hold termőföldet vásárolhattam az Alapítványnak köszönhetően, továbbá a harmadik körben egy 110 literes vontatós permetezőt pályáztam. Egyedül dolgozom. Ennek van előnye és hátránya is. A legjobb, amit az ember egymaga megcsinál, de nagyon sokszor elkelne a segítség.

  •     Lát rá lehetőséget, hogy a következő nemzedék tagjai közül kikerül majd utánpótlás a családi gazdaság továbbvitelét illetően?

Két ügyes leánygyermekem van. Egyikük már biztosan nem marad a családi gazdaságban. A másik leány esetében még esélyes, hogy folytatódik a család mezőgazdasági tevékenysége.

  •     Mekkora területen és mit termesztenek, illetve milyen fejlesztési terveik vannak?

    Közel húsz hektáron termesztek búzát, kukoricát, árpát és napraforgót. Köszönhetően a Prosperitati Alapítványnak is, jelentősen bővült a géppark, továbbá a földterület is a gazdaságunkban. A bővítés folyamatos, ez már csak így működik. Erőforrásaimhoz mérten igyekszem tartani a lépést a kor és a körülmények kihívásaival.

  •    Nem csupán családilag, hanem közösségileg is jelentős (szellemi) értéktár fűződik a nevéhez

    1979 óta foglalkozom néptánccal, citerával, tamburával. A tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület egyik vezetője, továbbá a tamburazenekar vezetője is vagyok a művelődési egyesületben. A VMMSZ díja nagy öröm és megtiszteltetés volt számomra. Közös, vagyis közösségi erővel folytatjuk a munkát. Kapcsolatot ápolunk több Kárpát- medencei magyar egyesülettel, civil szervezettel, rendszeresen vannak vendégszerepléseink, fellépéseink, Vajdaságban és külföldön is.

Az egyesületnek szám szerint több mint negyven fellépése volt/van ebben az évben. Nagy gondot fordítunk, az iskolával, oktatási intézményekkel való összmunkára is. Egyesületünkben kihelyezett oktatás zajlik, a zentai Zeneiskola tart tanítási órákat a helyi tehetséges, érdeklődő gyerekeknek. Reményeink szerint, ezáltal megalakulhat majd egy tornyosi zenekar. Mindent összevetve, igyekszünk a helyi közösségi, művelődési életet minél színvonalasabbá, színesebbé tenni, ezáltal is elősegítve a település fejlődését, épülését, szépülését- hallottuk Tóth Ugyonka Frigyestől.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT