Termesztés és értékesítés egy helyen

bakos_ervin.jpg

Bakos Ervin - Lukácsfalva – Burgonyatermesztés, burgonyatakarító gép, öntöződob, kapcsolható eszközök

A lukácsfalvi Bakos Ervin gazdasága családi tradíciókon alapul. Konyhakerti terményeiket önállóan, saját nagybani eladásban értékesítik. Az utóbbi években Prosperitati Alapítvány pályázatainak segítségével további jelentős bővítéseket, fejlesztéseket eszközölhettek a két családi gazdaságon belül. Minderről a fiatal gazda készséggel mesélt:

  •    Milyen gépekre, eszközökre pályázott az Alapítványnál?

    A Prosperitati Alapítványnál az elmúlt évek pályázati kiírásai során egy kút kifúrását és annak fölszerelését, tehát egy modern pumpát és az elektronikai részeket pályáztam és nyertem, továbbá egy korszerű krumpli szedőt, öntöződobot, frézert, pótkocsit sikerült vásárolnom az Alapítványnak köszönhetően.

Mindegyik eszköz hatalmas segítség volt. Talán a legszemléletesebb a kút funkciója, ugyanis voltak olyan aszályos évek, hogy előfordult, három hónapon keresztül nem is kapcsoltuk ki a pumpát.

A befektetés nélkül valószínűleg nagy anyagi kárunk keletkezett volna. A krumpliszedő esetében pedig ezáltal lehetségessé vált a továbbfejlesztés, tehát sokkal nagyobb területen gazdálkodhatunk.

    A másik fontos dolog, hogy az új eszközök, gépek által az idénymunkások dolgát is megkönnyítettük, így sokkal egyszerűbben, nagyobb mennyiséget végezhetünk, végezhetnek el, sőt magasabb bérezést tudunk biztosítani számukra.

  •     Mit lehet tudni a gazdaság múltjáról és jelenéről?

A családi gazdaságot a szüleimtől örököltem, tizenöt éve külön gazdaságot is tartunk, viszont a munka nagy részét közösen vagy megosztva végezzük. Van két lányom, egy fiam, ők még kiskorúak, de egy napon talán ők is besegítenek majd.

Főképp konyhakerti növényeket termesztünk, összesen negyven hektáros területen. Ezenkívül egy hektáron fóliasátras növénytermesztést végzünk. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a terményeinket önállóan, saját nagybani eladásban értékesíthetjük, szintén a családi összefogásnak köszönhetően.

  •    Mik a további tervek, szeretnének pályázni a jövőben is?

A továbbiakban is tervezünk pályázni, mivel a fejlődéshez elengedhetetlen, hogy modern berendezésekkel dolgozzunk, versenyképesek maradjunk, akár  majdan, az uniós piacon is- hallottuk Bakos Ervin, lukácsfalvi gazdálkodótól.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT