A tartós hideg még nem károsítja a gyümölcsösöket, de remélhetőleg tizedeli a kórokozókat

get_img.jpg

Kevesebbet kell majd permetezni

Mivel a hóesésnek köszönhetően fehér fényben úszott Vince, remélhetőleg teli lesz a pince Bácskossuthfalván is – hangzott el a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének venyigeszentelő ünnepségén a Dimalis borászat szőlősében. Fábrik Attila, a szervezet elnöke elmondta, hogy a Vince-napi népi megfigyelés mellett a tartós hideg egyelőre még kárt nem okozott, és nagy szükség van rá, hiszen megtizedeli a kórokozókat, és kevesebbet kell permetezni az év folyamán.

– Az utóbbi néhány napban az évszaknak megfelelő az időjárás, a hőmérséklet tartósan alacsony, éjszakai fagyokkal. Ez rendben is van, de korábban volt egy időszak, amikor félő volt, hogy megindul a fák vegetációja, és ez az, ami a legnagyobb kárt jelentheti. Szerencsére az a periódus nem volt hosszan tartó, és nem reagáltak rá a rügyek, nem indult be a nedvkeringés. Talán egyedül a naposabb területeken a korai baracknál lehetett megfigyelni bizonyos reakciót, de remélhetőleg még időben lehűlt az idő. A világhálón találkoztam sajnálatos látvánnyal, különösen Szerbia délibb vidékeiről töltöttek fel elkeserítő képeket a korai barackfák felébredéséről – mondta a Rizling elnöke, aki annál is inkább reményét fejezte ki a kedvezőbb évvel kapcsolatban, mert vidékünkön már évek óta lefagy a korai barack.
– Igazából fajtafüggő volt a gyümölcsfák lefagyása az elmúlt években, illetve azon is múlott, hogy a fák mennyire voltak kitéve az időjárási viszontagságoknak. Nekem két éve menekült meg a falu egyik védett pontján a baracktermésem. Amelyik fa virágjában nem tett kárt az időjárás, utána gyönyörű termésre lehetett számítani. Vidékünkön a baracktermést harmadik éve károsítja a rügyezés vagy virágzás után ránk törő tavaszi fagy – tette hozzá Fábrik.
Bácskossuthfalva szőlőseinek legnagyobb részében a legközkedveltebb fajta a kékfrankos és a rajnai rizling.
– A szőlő esetében is több olyan fajta van, ami jobban tűri a fagyos hőmérsékleteket, és vannak azok, amelyek kevésbé. Eddig azonban szerencsére nem voltak annyira súlyos hidegek, amelyek kárt tehettek volna a tőkékben, –12 foknál nem volt alacsonyabb a hőmérséklet. A napokig tartó hidegre pedig nagyon nagy szükség van, hogy a kórokozókat megritkítsa. Az elmúlt években ezek a tartós hideghullámok elmaradtak, ami kifejezetten meglátszott év közben a betegségek megjelenésében. Most, hogy több napja is fagypont alá csökken éjjelente a hőmérséklet, abban reménykedünk, hogy kevesebbet kell majd permetezni, nemcsak a gyümölcsösökben, hanem a mezőgazdaság más területén is.

Jó szőlőtermésben reménykedik Méhes Béla is, a Sila Kft. és az AgroDima Kft. közös vállalkozásaként indult Dimalis borászat igazgatója. A 2014 táján startolt vállalkozás alapját képező tőkék a láncgyár melletti 2,3 hektáros területen találhatók.
– Szőlősünkben a rajnai rizling mellett sauvignon blancból készül fehérbor, kékfrankosból és cabernet sauvignonból vöröset, illetve szintén kékfrankosból rozét készítünk. A boraink iránt érdeklődőket a Karcag utcai pincészetünkbe várjuk. Itt vásárolhatnak az érdeklődők, megtekinthetik a borkészítés folyamatát, illetve az épület kisebb létszámú rendezvények, borkóstolók, találkozók helyszíne is lehet – hallhattuk Méhes Bélától, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy milyen volt a múlt évi termés.
– Száraz, de nagyon jó évet tudhatunk magunk mögött, tartalmában igen jó borokra számítunk. Mi nem kapkodjuk el a készítés folyamatát. Valamikor a tavasz folyamán kóstolhatjuk majd a múlt évi termésből készült borainkat. Bízunk benne, hogy az idei év is kedvez a szőlészeknek és valamennyi gyümölcstermelőnek, és igaza lesz „fénylő" Vincének. Persze szeptemberig-októberig még sok minden változhat, közben pedig figyeljük a lemetszett vesszők rügyeit – fogalmazott a bácskossuthfalvi venyigeszentelő házigazdája, Méhes Béla.

Szerző: 
Magyar Szó, K.P.D.