Szódával a tisztább környezetért

44.jpg

Több mint ezer családnak szállít szódavizet a szabadkai Click Soda vállalat

A szódavíz után egyre nagyobb a kereslet. Amellett, hogy a hungarikumnak számító ital kiváló szomjoltó, valamint a fröccs egyik elengedhetetlen összetevője, környezetünk megóvásában is fontos szerepet tölt be. A szódát ugyanis visszaváltható üvegekbe töltik, így azok nem szennyezik úgy a környezetet, mint az ásványvizes PET palackok. Ezért egyre népszerűbb a szódavíz szűkebb pátriánkban is. Minderről Toldi Rudolffal, a szabadkai Click Soda szódaüzem tulajdonosával beszélgettünk.

A bácskertesi származású vállalkozó, Toldi Rudolf elmondta, hogy ma már van igény a szódavízre, pedig korábban úgy tűnt, ezt a fajta frissítőt teljesen kiszorítja a szénsavas ásványvíz. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a szódavízgyártást az országban jelenleg régi mesterségként tartják számon.

– Az ásványvizek megjelenésével a szódavíz egyszerűen eltűnt. Az ásványvizes palackot nagyon egyszerű levenni a boltok polcairól. Mostanában azonban megjelentek a tudatos vásárlók, akik tisztában vannak vele, hogy környezetünk megóvása érdekében nem jó ez a sok kidobásra kerülő PET palack. Tudjuk, hogy ezek igen súlyos ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. Mi viszont mindig ugyanazokat az üvegpalackokat töltjük újra, természetesen csak a megfelelő mosás és fertőtlenítés után. Ezért egyes palackok akár több száz alkalommal is fogalomban tudnak maradni. Egy idő után kiselejtezzük a palackokat, mert az üvegek kopnak, és így nem marad meg az a csillogásuk, ami az új palackokat jellemzi, de több százszor kevesebb szemét keletkezik, mint a PET palackok esetében – mutatott rá a szódavízgyártás előnyeire Toldi Rudolf.

A Click Soda vállalat megalapításának azonban nem környezetvédelmi okai voltak. Minden 2016 egy meleg nyári napján kezdődött.

– Egyik forró nyári napon, amikor nagyon melegünk volt, azon gondolkodtam, mivel tudnánk felfrissíteni magunkat. Ekkor eszembe jutott a szódavíz, mint gyerekkorom egy kedves emléke. Elkezdtem keresgélni Szabadkán, hogy vajon hol lehet szódavizet rendelni, vagy van-e egyáltalán olyan cég a városban, amely házhoz szállítja, ugyanúgy, mint régen. Nem találtam ilyen céget. Ekkor egy barátom ajánlotta, hogy indítsak én egy ilyen vállalkozást. Féléves tervezgetés után, a következő nyáron, 2017-ben már elkezdtem szódavizet gyártani. Kezdetben nem is tudtam, hogyan készül a szódavíz, ugyanis korábban mással foglalkoztam. Sok utánajárást igényelt a dolog. Emellett egy barátom részletesen elmagyarázta, hogy mi mindenre van szükségem a szódagyártáshoz, milyen gépeket kell megvásárolnom. A vállalkozáshoz szükséges berendezéseket Magyarországról szereztem be. Az indulásnak tehát számos nehézsége volt, ám az üvegek beszerzése után elindulhatott a szódagyártás. Ezt követően vásárlókat kellett találni, ami bizony igen bonyolult folyamat volt. Kezdetben ugyanis egyetlen vásárlónk sem volt, de már az első évben már sikerült körülbelül 370 családot találnunk, akiknek szállíthattuk a szódát. A második évben ezt a számot meg tudtuk duplázni, jelenleg pedig már körülbelül ezer családnak, valamint számos kávézónak, étteremnek szállítunk szódát. A kezdetekkor mindössze egy munkatársam volt. Jelenleg rajtam kívül még két munkás dolgozik az üzemünkben. Ezzel a számmal jól le tudjuk fedni tevékenységünket, mivel mindennap két járművel szállítjuk házhoz a szódát. Mivel jó a szervezés és a logisztikát is remekül megoldottuk, ezért ezzel a felállással még sokáig tudunk majd dolgozni – mesélte Toldi Rudolf, és hozzátette, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázatának köszönhetően 2019-ben be tudtak szerezni egy új haszongépjárművet is, amely jelentős mértékben megkönnyítette számukra a kiszállítás folyamatát.

Az, hogy a vállalkozás ilyen hamar ilyen sok vásárlóra tett szert, arról árulkodik, hogy a szódavízre napjainkban igenis van igény.

– Főleg a középkorúak és az idősebbek vásárolnak tőlünk. Bár a szódavíz hungarikumnak számít, vásárlóink között magyarok és szerbek – körülbelül fele-fele arányban – egyaránt vannak. Szabadkán és a környező településekre, például Újzsednikre, Nagyfényre, Palicsra, Hajdújárásra, Királyhalmára, Kelebiára kiszállítjuk a szódát, amit nagy előszeretettel vásárolnak a kávézók is. Van egy kávézó, amely például különböző koktélok, limonádék készítésére használja fel a termékünket. Ezek a nyári időszakban nagyon közkedvelt frissítőknek számítanak náluk. Emellett a szóda a fröccs, vagy ahogyan nálunk nevezik, a spriccer legfontosabb összetevője, ami a bor és a szóda keveréke. Konkrétan van egy halétterem, amely kizárólag a fröccs miatt rendel tőlünk szódát, ahogy ott mondják: a halat fröccsben a legjobb úsztatni. Ezért a kávézókban, éttermekben mindig szükség van szódára, ugyanis a fröccs ásványvízzel nem az igazi. Vannak továbbá olyan vállalatok, amelyek munkahelyi fogyasztás céljából rendelnek tőlünk szódát. Itt főként fatelepekről, illetve gumijavító vagy autószerelő műhelyekről van szó – magyarázta a vállalkozó, aki hozzátette, hogy a vásárlók a szódavizet főként a nyári hónapokban keresik. Ilyenkor a vállalat forgalma akár negyven százalékkal is nagyobb lehet, mint a téli hónapokban. A téli időszak a vállalat munkatársai számára általában a következő szezonra való felkészülés jegyében telik. És, hogy hogyan telik a szódások egy munkanapja? Toldi Rudolf ezt a következőképpen vázolta fel:

– A mi munkaidőnk délben kezdődik. Azért ilyen későn, mert délelőtt a polgárok ritkán tartózkodnak otthon, így a házhoz szállítást délután végezzük. Tizenkét órára jövünk a szódaüzembe, megmossuk, kitisztítjuk az üres palackokat, amelyeket visszahoztunk vásárlóinktól, majd megtöltjük őket. Kettő, fél három körül kezdjük meg a házhoz szállítást. Elmondható, hogy szinte minden munkanap így néz ki, azzal, hogy be van osztva, melyik nap melyik városrészbe, illetve melyik településre visszük ki a szódát. Hétfőn például Makkhetesen, Kisradanovácon és a Kertvárosban kézbesítjük, kedden Palicson és a Harcosok sorakozója lakótelepen és így tovább. Este, hat-hét óra körül, amikor végeztünk a kiszállítással, kipakoljuk az üres üvegeket a teherautókból és kitakarítunk az üzemben. Ezzel vége a napnak. Így felvázolva egyszerűnek tűnhet a munkanapunk, ugyanakkor hozzátenném, hogy egy sofőrnek egy nap olykor akár több mint száz háztartáshoz is el kell jutnia. A kiszállítás tehet igen feszített tempót igényel – mondta a vállalkozó, aki külön kitért arra is, hogy hogyan készül maga a szódavíz.

– A szódavíz összetevői a szűrt, minőségi ivóvíz és az élelmiszeripari szén-dioxid. A szén-dioxidot a vízzel egy erre alkalmas gép vegyíti össze. Érdemes tudni, hogy a szódavíz-előállító gépet egy magyar feltaláló, Jedlik Ányos találta fel, aki egyebek között a dinamót is kifejlesztette. Persze, azóta történtek módosítások a gépen, az alapok azonban mégis ugyanazok. Az ásványvíz és a szódavíz között az a legfőbb különbség, hogy az utóbbi nem tartalmaz ásványi anyagokat. Ennek a fröccsnél van jelentősége, ugyanis a szóda szénsavassá teszi a bort, ásványi anyagok híján azonban az ízét nem változtatja meg. Emellett a szóda nem veszít az erejéből. Az üvegben lévő utolsó pohár szóda is ugyanolyan erős, mint amilyen az első pohár volt, mivel a palackban állandó nyomás uralkodik – részletezte a szódavízkészítés folyamatát a vállalkozó.

Korábban a szódavíz előkészítésénél az üvegek matricázás volt az egyik legidőigényesebb munka, azonban Toldi Rudolf kreativitásának köszönhetően ezt a problémát nagyobb költségek nélkül sikerült megoldania.

– A matricákat, amelyeket a feleségem tervezett, korábban kézzel ragasztottuk rá az üvegekre. Ez így igencsak időigényes volt, és nagyon lassan haladtunk vele, főleg amikor növekedésnek indult a vásárlóink száma. Éppen ezért az első télen hobbiból összebarkácsoltam egy matricázógépet. Korábban az internetem már láttam, hogy ezek a gépek hogyan működnek. Azokhoz hasonlót próbáltam készíteni otthoni körülmények között. Persze ez az eszköz biztosan nem olyan jó, mint az eredeti gépek, de nagyon jól funkcionál és jelentős mértékben meggyorsítja a munkánkat – mesélte Toldi Rudolf.

Bár a koronavírus-járvány a szódagyártásra is hatással volt, mivel élelmiszeripari termékről van szó, a korlátozások kevésbé érintik a vállalatot, mint más cégeket.

– Az elmúlt évben a kijárási tilalom miatt korábban kellett kezdenünk a munkát, később azonban kaptunk engedélyt, amivel zavartalanul végezhettük a házhoz szállítást. Azt mondhatom, ha kisebb módosításokkal is, de a járvány ideje alatt is zavartalanul tudunk tevékenykedni. Természetesen a koronavírus-járvány miatt az üvegeket és a kiszállító járműveket gyakrabban fertőtlenítjük. Mivel a termékünket házhoz szállítjuk, üzemünkben vásárlók nem tartózkodnak, legfeljebb azok közül jönnek el néhányan üveget becserélni, akik a közelben laknak – fejtette ki a szódaüzem tulajdonosa.

Toldi Rudolf végezetül elárulta, hogy a Click Soda hamarosan új helyszínre és a jelenleginél nagyobb üzembe költözik, amely a Belgrádi út 54-es szám alatt található. A bővülés lehetővé teszi, hogy a jövőben ne csupán házhoz szállítással foglalkozzanak, hanem az érdeklődők az üzemben is megvásárolhassák majd a szódavizet.

Szerző: 
Magyar Szó, Patyi Szilárd