Személyre szabott és egyéni foglalkozások

kkjj.jpg

A temerini Montessori Fejlesztőközpontban gyermekek számára tartanak készségfejlesztő gyakorlatokat, terápiákat

A központ különlegessége, hogy elérhető a neurofeedback terápia is. Vojvodić Valentina gyógypedagógus, a Fejlesztőközpont tulajdonosa igyekszik olyan feltételeket teremteni, hogy minden gyerek saját tevékenysége során maga fedezze fel a dolgokat, a világ összefüggéseit. Így nemcsak tudásra tesz szert, hanem képességei is fejlődnek. A fiatal hölgy szívesen mesélt nekünk a központ működéséről.

– Már a tanulmányaim elején elhatároztam, hogy szeretnék fejlesztőközpontot nyitni. Mikor rátaláltam a Prosperitati Alapítvány startup programjára, akkor tudtam, hogy eljött az én időm. A támogatás nélkül valószínűleg csak évek múlva valósulhatott volna meg az elképzelésem. Az egyetemen mindig is a neurológia és a neuropszichológia vonzott a legjobban. Volt egy tantárgyam, amely viszonylag az újabb és korszerűbb terápiákról, illetve alkalmazási módjukról tanultunk – a neurofeedbackről is itt hallottam először.

Ilyen terápia nem volt eddig Temerinben, ezért is gondoltam jó ötletnek megpályázni a terápiához szükséges készüléket. Ez egy kiváló fejlesztőeszköz a tanulásban akadályozottaknak, azoknak, akik szorongással küzdenek, alvási problémákra is nagyon jó, figyelemfejlesztésre, valamint a koncentráció javítására is ajánlott – mondta a szakember, akitől megtudtuk, hogy a neurofeedback terápia valójában noninvazív, fájdalommentes agytornatechnika.

 – A készülék a fejre helyezett érzékelők segítségével leolvassa az agyhullámokat, és némi feldolgozás után egy számítógépes játékban vezérlőként használja azokat. Ez annyit jelent, hogy a játékos, mindenféle egér, billentyűzet nélkül, kizárólag az agyhullámai segítségével irányítja a videójátékot. Az eszközt össze tudom kötni a számítógéppel, amelyen egy alkalmazás segítségével leolvashatom az agyból érkező jeleket. Vizuálisan látom az agyhullámokat, hogy melyikből mennyi van. Egy-egy terápia alkalmával ki kell választani, melyik agyhullámot tréningeztetem, és  milyen szinten. Egy másik képernyőn pedig a kliens videójátékot játszik vagy rajzfilmet néz. Amennyiben sikerül neki megfelelően szabályozni az agy működését, akkor halad a játékban, ha viszont lankad a figyelme, vagy elkezd újra szorongani, akkor a videójáték is elkezd szakadozni, elsötétül a kép, vagy zavaros lesz. Egy terápia 30-tól 60 percig tart. Körülbelül hatéves kortól ajánlott alkalmazni a foglalkozást, amikor a gyermeknek már kialakult a tudata, vagyis rá tud érezni arra, hogyan irányítsa a saját agyhullámaival a videójátékot – magyarázta.

A neurofeedback terápián kívül a központban elérhető gyógypedagógiai fejlesztés is, ami szintén tanulási nehézségek, hiperaktivitás, motorikus problémák, diszlexia, kognitív fejlesztés esetén ajánlott.

– Csoportos foglalkozásokat is tartok, fejlesztő tornákat, Montessori-féle foglalkozásokat. Ami nagyon fontos, hogy a Montessori-elvek szerint a gyermek saját maga alakítja ki azt az utat, amelyen halad a fejlődése során. Tehát elsősorban a gyermek érdeklődési körét vesszük figyelembe. Itt sem csinálhat azt a gyerek, amit akar, viszont ő választja ki, hogy a lehetőségek közül mivel szeretne foglalkozni. Ezenfelül gyógytorna is elérhető nálunk. Ezeket az egyéni és személyre szabott foglalkozásokat Fodor Bíró Mónika gyógytornász tartja. Amit szintén kiemelnék, hogy mindenkinek a saját lehetőségeihez mérten állítja össze a foglalkozásokat – mondta Valentina, aki a központ terveire is kitért.

– Mindenképpen szeretném bővíteni a csapatot, egy pszichológus és egy családterapeuta  alkalmazásával. A termet is szeretnénk bővíteni, hogy egyidejűleg több terápia is folyhasson. Szeretnénk még különböző képzéseket is elvégezni, hogy szélesítsük a kínálatunkat. Ezenkívül  iskolaelőkészítő foglalkozásokat is tervezünk tartani, valamint oktatóprogramokat szülőknek is. Ezek egyelőre csak tervek, de bízom benne, hogy nem kell sokat várni a megvalósításukra – magyarázta Valentina.

Szerző: 
Magyar Szó, Ádám Jennifer