Vojlovica: Više od dve decenije u povrtarstvu – istorija porodice Varga

112.jpg

Kao rezultat zajedničkog ulaganja sa roditeljima, povrtarstvo je postalo glavno zanimanje mladog bračnog para sa dvoje dece. Pomoću Fondacije Prosperitati uspeli su dalje razvijati porodični posao.

Đerđ Varga mlađi je 1988-e počeo sa roditeljima da se bavi povrtarstvom. Nakon osnivanja porodice, njegova žena Kristina se takođe pridružila poslu. Trenutno su jedini uzgajivači povrća u Vojlovici koji isključivo na ovaj način obezbeđuju sredstva za život mlade porodice sa dvoje dece.

Đerđ Varga mlađi: “Ja sam ovo voleo i počeo sam se ovim baviti. Nije bilo ovako velikih plastenika, bilo je ali manjih, radili samo na polju, i u otvorenoj bašti. Tada je bilo više zarade u plastenicima, pa smo prešli na to područje. Napolju nije bilo puno, ali nema ni sad. Uz pomoć Prosperitatija napravili smo ovih pet, u drugoj bašti ima još pet, isto su ovako veliki. Tako da ima dosta, volje imamo, samo da je zdravlja a to je važno.”

Žena i majka koja je i baštovanka, ima posla od jutra do mraka. Kristina radi rame uz rame sa suprugom, čak i maloletna deca rado se ukčjučuju u svakodnevni posao. Trenutno je glavni posao prodaja zrelog paradajza i paprike.

Kristina Varga: “Nosili smo na pijacu, gde smo prodavali na veliko, i imamo radnje koje zadnje 3-4 godine otkupljuju veću količinu, tako da retko idemo na pijacu.”

Tokom dve decenije, uslovi za uzgoj povrća su se uveliko promenili. Ranije je čovek pored posla u fabrici mogao da se bavi i povrtarstvom, ali bilo je i teških vremena kada su odlučili da odustanu – kaže najstariji član porodice Varga.

Đerđ Varga stariji: “Pre nekoliko godina ponovo smo počeli, pet isto ovakvih plastenika imamo kod kuće, ali pet nije dovoljno. Mi imamo penziju i na kraju i nemoramo da radimo, ali oni.. tako su pokušali da li može da se dobije nešto od Prosperitatija i ako dobiju, ostaju da se bave ovim. Da nisu dobili, otišli bi negde raditi, mislim u inostranstvo. Da ovo nisu dobili, otišli bi u inostranstvo!”

Podrška za prosperitet u domovini je porodicu Varga održala na okupu. Mnogi ljudi iz Vojlovice kupuju kod njih, jer su se uverili u kvalitet njihovih proizvoda.

Szerző: 
Pannon RTV