Voćnjaci zaštićeni zahvaljujući Fondaciji „Prosperitati

gg.jpg

Poljoprivrednik iz Hajdukova unapredio svoje poslovanje putem konkursa

Janoš Šomođi, poljoprivrednik iz Hajdukova, godinama se uspešno bavi uzgojem trešanja, višanja i šljiva, ali i proizvodnjom rena. Želeći da unapredi svoju proizvodnju, Janoš je uspešno konkurisao kod Fondacije „Prosperitati“, od kojih je dobio značajnu pomoć.

 Sredstvima dobijenim putem konkursa, ovaj mladi poljoprivrednik kupio je nove sadnice trešnje, protivgradnu mrežu, antifrost sistem kao i veliku mašinu za čišćenje rena. Dobije¬nom pomoći je zadovoljan i ističe da bi mu trebalo mnogo godina da sve navedeno kupi iz sopstvenih sredstava.
-Da sam krenuo sam u  realizaciju kupovine protivgradne mreže, antifrost sistema kao i mašine za ren, trebalo bi minimum 3-4 godine, ovako sam to realizovao za mnogo manje vremena. Zadovoljan sam kako je sve proteklo i sa ove distance, „Prosperitati“ su mi mnogo pomogli. Stoga bi preporučio i drugima da konkurišu. Naravno neophodno je da imaju svu dokumentaciju i da ispunjavaju sve uslove. Na mom primeru se dobro vidi, ja sam odlučio da sebi olakšam putem konkursa, umesto da čekam par godina da prikupim sredstva, a usput da mnogo više zavisim od vremenskih prilika, mraza i drugih faktora. Ovako je bilo lakše.-
Podizanjem novih sadnica, instaliranjem mreže i  antifrost sistema, Janoš veruje da će mu se investicija isplatiti u narednom periodu. Šomođi trenutno uzgaja trešnje, višnje i šljive na 4 hektara i sve što proizvede prodaje na pijacama u okolini Subotice i na novosadskoj kvantaškoj pijaci.

 

Szerző: 
Subotičke Novine, B. Nikolić